Laddar annons
Nya RÖDA viner på Systembolaget | 8 juni
7 Jun, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nya RÖDA viner på Systembolaget | 8 juni

Nyhetslanseringen av röda viner 8 juni bjuder på flera, riktigt bra vinköp. Missa inte, bland andra, ursprunget Valle del Itata, Chile.

NYA RÖDA VINER 8 JUNI. Mina två favoriter är ändå Les Hautes Garrigues, Gigondas från Santa Duc och en Barolo från Giovanni Rosso från kanonåret 2016. Med det sagt, det finns många spännande viner i det här nyhetssläppet.

Läs mer i texten och titta i tabellen, en nyhetslanseringen av ' nya röda viner 8 juni ' som bjuder på flera, riktigt bra viner.

Snabbval

NYA RÖDA VINER 8 JUNI - Frankrike

1) Le Puy Emilien 2018 (93591), 379 kr

Varmt mogen frukt med plommon, björnbär, svarta vinbär, kryddor, fat. Medelfyllig smak med bra längd, och torra tanniner. Chateau Le Puy ligger ligger i Côtes de Francs, Bordeaux på samma platå som S:t Emilion och Pomerol.

2) Chateau de Beaucastel Rouge 2018 (90067), 940 kr

Stramt, ungt vin med kryddig, solmogen varm frukt. En stor portion viol, tjära, tobaksblad, varm jord och fat anas i doften. Smaken är fylligt av viol, björnbär, choklad, kaffe, vingummin och en eftersmak som varar i en evighet.

Prestige Châteauneuf-du-Pape, tillverkad enligt det traditionella sättet (i appellationen) av många olika druvor. I denna årgång är sammansättningen 30% grenache, 30% mourvèdre, 20% syrah, 10% counoise och 10% cinsault. Kan lagras 15-20 år.

Enda brasklappen, priset på det här vinet har minst sagt skjutit i höjden.

Läs gärna om den ikoniska provningen i Stockholm 2018 med Tablas Creek och Famille Perrin, Beaucastel. Båda egendomarna är 'all-in mourvèdre'. 

3) Les Hautes Garrigues Santa Duc 2018 (93589), 499 kr

Underbart varmt solmoget fruktigt rött från Gigondas med viol, blåbär, björnbär, kaffe och kakao i doften. Fyllig, koncentrerad smak av vingummin, lakrits, garrigue, varm jord och choklad. Ypperlig intensitet och kraft i kombination med balans.

Producenten Santa Duc är för mig lika med kvalitet. Vinet Haut Les Garrigues imponerar, all mer för varje årgång.

”Garrigue” är den speciella låga vegetation som växer i sydfrankrike och har en väldigt speciell kryddig och örtig doft som känns extra mycket varma sommardagar. Servera vinet till grillade lammracks med ugnsbakade potatisklyftor eller vänta in höstens viltmiddag.

NYA RÖDA VINER 8 JUNI - Italien och Spanien

4) Barolo Del Commune Di Serralunga D’Alba 2016 (90346), 349 kr

Djup, varm, ren och snygg traditionell (det vill inte säga inte extraherad eller saftig) Barolo som smakar av viol, örter, mentol, anis och granskog. Därtill fyllig i smaken med de torra tanninerna så som Baroloviner ofta har, en bra längd och skön intensitet.

Producent är 'nykomlingen' Giovanni Rosso som först började buteljera familjens viner på 1990-talet. På tiden kan tyckas för familjen har odlat druvor i Serralunga D’Alba sedan 1890-talet.

5) Barolo Vigna La Rosa 2016 (92435), 699 kr

Varm doft med kryddor som stjärnanis, kanel, kardemumma, viol och gama fat. Medelfyllig till fylligt med mörka körsbär, viol, nymalt kaffe, soja och balsamvinäger, allt paketerat i en kraftfull balanserad och traditionell stil. Servera till svamprisotto med karljohansvamp.

En av Fontanafreddas två prestigeviner är den vingårdsbetecknade Barolo Vigna La Rosa. Av kännare omnämnd som den av de två med mer av röd frukt och elegans - i jämförelse till Barolo Lazzarito. Båda vinerna är kraftpaket och klarar lång lagring. Lanseringen innehåller även en Barolo (ej provad men som ni vet - magnum är en perfekt storlek).

6) O Tesouro Viña Somoza 2018 (93362), Valdeorras, 259 kr

Friskt, piggt och aromatiskt med körsbär, tranbär, örter, kryddor och blodgrape. Ett förhållandevis lätt och elegant strukturerat vin som smakar mycket av viol, granatäpple, kaffe, nougat, mineral och körsbärssyror.

Det detta vin inte bjuder på i form av kraft vägs upp av ren och snygg elegans. Välgjort vin av ovanliga druvan alberello som laddar vinet med personlighet.

NYA RÖDA VINER 8 JUNI - USA

7) Mimi Cabernet Sauvignon 2017 (95076), Columbia Valley, 179 kr

Varmt örtig cabernet med svarta vinbär, björnbär, plommon, ceder, vildhallon, kaffe, blommor och en rejäl dos rostade fat. Bra, koncentrerad eftersmak med varmt mogen frukt och fina inslag av nya fat. Ett välgjort vin i en tillgänglig stil som är svår att inte gilla. Lysande till grillade högrevsburgare med hemmagjorda dubbelfriterade pommes.

8) Robert Hall Cabernet Sauvignon 2016 (95150), 189 kr

Mörk mogen frukt med svarta vinbär, björnbär, plommon, kakao, ceder och lätt rökta fat. Medelfylligt till fylligt varmt kryddig frukt med choklad, tallskog bra balans och längd. Ett vin som bjuder på mycket, fullmatad av smak, möjligen lite mindre komplexitet men det är lätt att gilla den här laddade stilen och det passar utmärkt till en grillkväll.

Appellation, eller AVA (approved viticulture area) som det heter i Kalifornien är Paso Robles (Central Coast).

9) Syrache Sigma 2016 (93026), Santa Rita Hills, 259 kr

Stor varm doft med hallon, jordgubbar, blommor, (pinoig doft), fat? Lite lingon. Bra djup, kraft, viol, bärigt elegant 'balanserat med varmt mogen frukt, mineral, längd och energi. SNYGGT, roligt och speciellt vin i en stil som tillför!

Santa Rita Hills är också en AVA i Central Coast, Kalifornien och Ampelos är producent.

NYA RÖDA VINER 8 JUNI - Sydafrika, Argentina och Chile

10) Avondale La Luna 2013 (90088), Paarl, EKO, 229 kr

Mogen, varm mörk frukt med av björnbär, svarta vinbär, tobak, kaffe, choklad, kryddor örter och fat. Fyllig, med bra balans, struktur och lång kryddig eftersmak med tydliga rökta fat-drag (tobak och tjära) .

11) Hub 2019 (90673), Pedro Parra, 299 kr

Ett ungt vin, med mycket syra och tillhörande energiska frukt som smakar av röda bär, körsbär, vildhallon, lingon, gräs och örter. Lätt till medelfyllig smak, inslag av mineral och en sälta, lägg till balans och en avslutande körsbärssyrlighet.

Vinet är välgjort, med massor av karaktär vilket gör att det kräver lite extra av sin konsument. 100% av druvan cinsault från Valle del Itata i Chile

Pedro Parra – är en världskändis i vinvärlden – som anlitas som konsult över hela världen för sin expertis inom jordmånens betydelse för vinets smak. Parras kunskap är djup och han kan som ingen annan matcha kloner av rotstockar med dito, druvsorter till en perfekt match i en specifik jord. Hub är hans egna vin.

12) Fuego Blanco Flintstone Silex Red 2017 (92428), 259 kr

Stram, mörk frukt med viol, svarta vinbär, plommon, slånbär, kaffe och rökig ek. Djup och kraftfull eftersmak där man hittar allt från lakrits, björnbär, mörka körsbär, bra längd och körsbärssyror.

Producenten Bodegas Toneles har sitt säte i Valle del Pedernal, området som kallats den bortglömda juvelen i vindistriktet San Juan, Argentina i internationell vinpress. En fin köttbit är en av bästa matmatcherna.

Starkvin från Spanien, Jerez - nyhetslansering 8 juni

13) Tio Pepe Fino En Rama (92450), Jerez, Gonzalez-Byass, 159 kr

Stram och elegant finosherry (torr) som smakar av gula äpplen, nötter, mandlar, mineral, te. som smakar av gula äpplen, nötter, mandlar, mineral, te. I botten finns en underbar balans med mängder av energi. Oförtjänt bortglömd vintyp med tanke på kvaliteten och x alltför billigt med tanke på det gedigna arbetet och processen bakom detta vinet. Så länge det varar får vi tacka för det. Servera till en skaldjursoppa eller till en ostbricka med manchego eller en vällagrad zamorano ost, queso Zamorano (spansk ursprungsmärkt ost av ko).

DIREKTLÄNK: Recension nya VITA, MOUSSERANDE OCH ROSÉVINER 8 juni.

TABELL

[drinklist id="94530"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar