Laddar annons
Nya VITA VINER på Systembolaget | 8 juni
7 Jun, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Nya VITA VINER på Systembolaget | 8 juni

Spanien dominerar nyhetslanseringen bland de vita vinerna den 8 juni på Systembolaget. Och vinlandet gör det med kvalitet och innovation!

NYA VITA VINER 8 JUNI. Viner av skyhög kvalitet, innovation och av nya grepp. De spännande vinköpen är inte bara ett eller två utan många och riktigt bra. Pick and choose, välj fritt i detta släpp bland mousserande, vita och roséviner.

Det är inte första gången vi imponeras av kvaliteten på de nya, spanska vinerna under det första halvåret 2021. I det här släppet imponerar ett vin från Valdeorras mest. Även ett torrt vitt vin från Equipo Navazos visar vad distrikt Jerez och druvan palomino kan prestera.

Snabbval

En genomgående hög standard bland de nya vita, mousserande och rosévinerna 8 juni innebär att det finns ett vin för alla. Läs mer i texten och i tabellen.

NYA MOUSSERANDE VINER 8 JUNI - Frankrike och Nya Zeeland

1) Les Bulles Ancèstrale Vincent Garemme (90480), Vouvray, 189 kr

Elegant och friskt mousserande vin som doftar av persika, äpplen, honungspomelo, vanilj och kryddor. Torr, lång smak av gula plommon, blodgrape, citrusskal, mineral och sälta.

2) Qaurtz Reef Bendigo Estate Methode Traditionelle Brut (93538), Central Otago, 259 kr

Ett ungt, friskt och välgjort mousserande vin som smakar av persika, päron, aprikos, melon, vaniljglass, vinteräpplen, sälta syra balans och mineral. Klarar champagnekonkurrensen utan att vara en kopia.

Vinet är gjort på drygt 60% pinot noir och resterande del chardonnay. Jag skulle gärna prova en variant där man vänder på blandningen för att få ett lite friskare och piggare vin. Men oavsett är det väl värt sina pengar och minst lika bra som många champagner, i samma prisklass.

NYTT VITT VIN 8 JUNI - Frankrike

3) Domaine Rolet Côtes du Jura Tradition 1989 (92522), 595 kr

Stor doft av äpplen, ugnsbakade päron, aprikos, grapefrukt, citrus, kalk, mineral, hö och lätt oxidation. Eftersmaken är lång och torr med citronzest, persika, granit och en intensitet av en imponerande frisk personlighet. Bra syra och lite sälta. Med tanke på hur långt det här vinet INTE har kommit de 32 första åren i sin utveckling är min bedömning att utgångsdatumet blir någonstans i närheten av ragnarök.

Imponerande! Notera att det är en magnumflaska.

NYA VITA VINER 8 JUNI - Italien

4) Marchesi Mazzei Codice V 2019 (92622), Maremma Toscana 179 kr

Ungt, välgjort och snyggt balanserad. Vitt vin med frisk frukt, inslag av grapefrukt, citrus, vanilj, mandel, mineral och sälta. Smak av nätmelon, pomerans och citruszest. Lång, elegant eftersmak. Ett imponerande karaktärsfullt vin gjort på druvan vermentino.

5) Montelapio Fiano di Avellino Villa Matilde 2018 (90032), 150 kr

Ett ungt friskt vin (massor av syra) med en mix av äpplen, persika, citronzest, blommor, gula plommon och nötter. Välgjord, med bra eftersmak och en längd av mineral, bra balans och fin syra.

NYA VITA VINER 8 JUNI - Spanien och Grekland

6) Ededia Viña Somoza 2018 (93364), Valdeorras, 259 kr

Snyggt och elegant av gula äpplen och plommon, gråpäron, melon, kalk och något litet ekfat som spelar en liten symfoni i bakgrunden. Underbart välstrukturerad smak av grapefrukt, mineral citrusskal, intensitet och en kliniskt ren syra med fin sälta. Nyanserad och komplex.

Ännu ett imponerande vin från Galicien och Valdeorras av druvan godello. Servera till ugnsbakad rödtunga med färsk potatis, brynt smör, kapris och rödbetor

7) OVNI Palomino 2018 (92864), Equipo Navazos, 169 kr

Nötig, speciell doft som för tankarna till finosherry men i väl i munnen är det här något annat. Det är spännande, nytt och som en innovation från södra Europa som bjuder vinälskaren på en vinupplevelse.

Efter den nötiga inledningen smakar vinet av kryddor örter, gula äpplen, vita vinbär, ren elegant eftersmak med mineral syra och längd. Inte ett vin som landar i mittfåran av vita viner men det är bra.

Min spaning för framtiden är att Equipo Navazos kommer att bjuda oss på många trevliga överraskningar. Servera kylt till en sallad med pinfärska skaldjur.

8) Kamara Stalisma White 2019 (93517), Thessaloniki, 239 kr

Kryddig frisk frukt av grapefrukt, apelsinskal, mandarin, melon, timjan och citrusskal. Bra eftersmak med mineral, syra och sälta, längd och intensitet.

NYA VITA VINER 8 JUNI - USA, Australien och Argentina

9) Jurassic Park Natural Chenin 2019 (93404), 299 kr

Återhållet och stramt av äpplen, blommor, gula plommon, vita persikor, nätmelon, kalk och en gnutta fat.  Smaken är tydlig av gula äpplen, citrusskaltoner, grapefrukt, gula äpple, bra balans och bra syra. Gjort av Kunin Wines från Santa Barbara County (Central Coast, Kalifornien), tillverkat enligt vin naturvinsprincipen.

10) Paracombe Sauvignon Blanc 2019 (90366), Adelaide Hills, 149 kr

Ett ungt och aromatiskt vin som smakar av vita vinbär, gula äpplen, blommor, vanilj, mandelmassa, intensitet, balans, syra, sälta, längd och värme.

11) Fuego Blanco Sauvignon Blanc 2020 (93514), 179 kr

Ungt, friskt och aromatisk av krusbär, vita vinbär, päron, gula äpplen, mineral, lätt sälta, bra syra och balans. Lång, elegant och krispigt torr eftersmak. Från Argentina och Valle del Pedernal. Tillverkaren Bodegas Toneles.

SÖTT VIN FRÅN - Australien

12) Brokenwood Sticky Wicket Semillon 2017 (90571),  179 kr

Ett aromatisk och energiladdat vin gjort på druvan semillon med ananas, kryddor, örter, apelsin, citrus, bra balans, bra syra och bra längd. 375 ml. Distrikt New South Wales som är ett av Australiens äldsta vinområden.

NYA ROSÉVINER 8 JUNI - Frankrike

13) Marsannay Rosé Domaine Clair-Daü Jadot 2020 (92903), 169 kr

Ett ungt, friskt rosévin gjort på pinot noir med aromatisk och blommig frukt av röda bär, bra balans och syra med inslag av jordgubbar, smultron, blommor och mineraler.

14) Chateau Sainte Marguerite Cru Classe Rosé 2020 (93704), EKO 169 kr

Ungt och friskt rosévin med smultron, röda vinbär, hallon, citrusskal, bra balans med fin syra och längd. Côtes de Provencebaserad tillverkare, med den i appellationen, sällsynta rätten till klassificeringen Cru Classe. Vinet är både ekologiskt och veganvänligt.

NYA ROSÉVINER 8 JUNI - USA

15) Vin Gris de Cigare Bonny Doon 2020 (91181), 145 kr

Ung stram doft med smultron, röda vinbär, krusbär och äpplen. Ett välbalanserat vin med elegans, mineral, bra syra och bra längd. Central coastbaserad producent med välrenommerade viner av uppgraderad vardagskvalitet.

16) District 7 Pinot Noir Rosé 2019 (92484) Monterey, 129 kr

Ung, varm solmogen doft av hallon, smultron, jordgubbar och vinteräpplen. Bra balans och längd. Välgjord rosé i egen, uttalad druvtypisk (pinot noirbärig) stil. Distrikt Monterey tillhör Central Coast och ligger mycket havsnära. Scheid Family Wines är producenten.

17) Bosman Generation 8th Rosé 2020 (92173), Wellington, 129 kr

Ung och frisk doft av smultron, röda vinbär, persika, päron och kryddor. Smaken är torr, elegant och lite stram av mineralsälta, bra syra och energi. Snyggt!

NYTT ROSÉVIN 8 JUNI - Sydafrika

18) Camissa Rosé 2020 (92065), Avondale Paarl, 159 kr

Ren, snygg, välgjort och elegant rosé som smakar av smultron, hallon, röda vinbär har en bra syra, lätt och fin sälta och en torr eftersmak med fin energi.

DIREKTLÄNK: Recension nya RÖDA VINER 8 juni.

TABELL

[drinklist id="94541"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar