Laddar annons
Nya viner recenserade - tillfälligt sortiment 30 juni
30 Jun, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Nya viner recenserade - tillfälligt sortiment 30 juni

Nya viner recenserade. Tillfälligt sortiment 30 juni kommer med få nyheter men med lysande stjärnor. Vita och röda viner.

Nya viner recenserade. Systembolaget lanserar ganska få viner även denna vecka. Vi börjar verkligen vänja oss, men till skillnad mot förra veckan utmärker sig klart lysande stjärnor, både på vita och röda himlen.

Snabbval - direkt till tabellen

Nya viner recenserade - tillfälligt sortiment 30 juni - några toppval

Frankrike, Bordeaux, vitt

Château Couhons-Lurton 2009 (90589), 259 kr

Stor och tydlig vit bordeaux med uttalad fat-ton, fin frukt med bra karaktär av sauvignon blanc med sina gröna frukt-toner av svarta vinbärsblad och mogna krusbär.

Frisk och ung i smaken trots sina drygt tio år, mycket bra syra som dämpas av ekfaten. Härlig frukt av mogna äpplen och grön melon och tydlig rostad smak av ekfaten. Mycket bra exempel på fin vit bordeaux med lång god läskande och seriös smak. Utvecklad och god som tusan just nu även om den håller tio år till.

Frankrike, Jura, vitt

Domain Pelican 2018 (93086), 339 kr

Mycket läcker doft mot gräs/hö, äpplen och plommon som är gula, svagt oxidativ ton. Mycket smak med samma gräsiga ton som i doften, fin syra och väldigt god syra/frukt-kombo med lång förnäm eftersmak. Udda och roligt vin av hög klass.

Spanien, Cadiz, 'vitt'

Bodegas Barbadillo, Mirabras 2017, (90462), 199 kr

Svagt rosa och grumlig, ingen bra början. Doft som är inte riktigt ren  - eller? Aha, det är ett vitt vin på sherry-manér! Visst, lätt oxiderad på kontrollerat sätt som drar mot lättaste manzanilla eller fino. Bra syra och ganska charmig frukt när man väl accepterat vinets själ. Rolig och originell och alldeles utmärkt att inleda en middag på terrassen med till svensk/spanska sommar-tapas.

Austrailen, vitt

Jim Barry Lodge Hill Riesling 2019 (93102), 149 kr

Mycket ljus vitgul. Ung och fruktig med toner av äpple och citrus och en svag ton av gummi som aussie-riesling kan ha. Frisk god med pigga syror och bra frukt som bara ska växa till sig något år. Roligt och trevligt vin att börja en trevlig middag med. Gärna grönsaker i olika former då.

Frankrike, Bordeaux, rött

Clos Lunelles 2016 (90603), 365 kr

Stor och koncentrerad med massor av nypressad frukt/bär i stadig och seriös stil. Mycket frukt, mycket fat mycket av det mesta. Mörk frukt med rejäl koncentration och bra portion nya ekfat. Tät, ung frukt och massvis med tanniner plus en hög syra för att balansera upp all kraft.

Nästan svår att dricka idag med sin dubbla koncentration men ett mycket bra vin med långt liv framför sig. Vill du dricka den detta år så dekantera i många timmar.

Italien, rött

J.C. Langhe Nebbiolo Claré 2019 (90142), 154 kr

Ljus och vacker med svag kolsyra i detta unga skede. Ren och fin doft med trevlig rättfram fruktighet av röda bär plus nypon. Smaken är stadigare med nebbiolos sträva och lite råa tanninton men frukten klarar av det och ger ett smakrikt vin och ganska lång eftersmak. Mycket nebbiolo för pengarna.

Nya Zeeland, rött

Prophet's Rock Home Vineyard Pinot Noir 2017 (95962), 399 kr

Mörk och tät. Mycket doft av fin pinot med svarta hallon, bigarråer och rabarber. Även i smaken är det mycket pinot och typiskt för sitt ursprung i Central Otago med smak av mörk bärig frukt och rabarber/körsbär med en hel del nya fat. Lite ung fortfarande men god lång intensiv eftersmak.

USA, rött, cabernet

Hedges Family Estate Red Mountain Red 2016 (93016), 229 kr

Välbyggt och snygg bordeaux-blend med tydlig USA-ton av mynta och svarta vinbär och nya ekfat. Mörk tät smak med mörk-bärig frukt i bra balans med syra/tanniner och fat. Kaffe och kakao plus en liten mintig ton som avslutar fint. Ganska mogen redan nu trots sina unga år. Kanonbra exempel från denna sympatiske producent i Washington.

USA, rött, syrah

Ojai Bien Nacido Syrah 2016 (93108), 399 kr

Fin ung syrah-ton med nyplockade björnbär och svart rostade fat sin sitter perfekt till frukten plus en fin svagt blommig ton av mörka rosor i bästa Côte-Rôtie-stil. Distinkt och balanserad smak med fina syror i elegant finstämd kostym som balanseras med ny ek. Mycket god och elegant med svagt floral ton på slutet. Väldigt bra vin!

Tabell

[drinklist id="86879"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar