Laddar annons
Recension och tabell tillfälligt sortiment rött vin 12 maj
11 May, 2020

Recension och tabell tillfälligt sortiment rött vin 12 maj

RÖDA TILLFÄLLIGA VINER. De röda tillfälliga viner 12 maj är få till antalet vilket betyder att recensionen är mer kortfattad och koncis än dom vi vanligtvis brukar presentera.

Röda tillfälliga viner. Nyhetslanseringarna har brutits upp i många små släpp. Det är en utmaning för journalisterna att söka rätt lanseringsdagar precis som att det är svårt för Systembolagets kunder att hänga med i svängarna.

I och med dessa splittrade lanseringar så blir det med automatik även färre viner att skriva om - men här kommer mina noteringar om de som var mest intressanta. Tabell längst ner i inlägget.

Här ärrecensionen om VITA VINER 12 maj.

Tillfälligt rött vin Frankrike - Alsace

Trimbach Pinot Noir Cuvée no 7 (995102), 249 kr

Ljus vacker pinot noir med läcker, elegant doft av ljusa hallon/körsbär och en svag fin mineralton av sten och flinta. Smaken är lika elegant, torr och relativt stram med finlemmad pinot-frukt och mycket smak för att vara så pass lätt vin. Lång och god med charmigt kryddig eftersmak. Lika god till fina fisken som en ljus fågel.

Röda tillfälliga viner Italien

Mazzei Zisola 2017 (92131), 149 kr

Toscana-producenten Mazzei har sedan något decennium även vingårdar på Sicilien, i det här fallet Noto på den sydöstra hörnet av ön.

Smaken är trevlig och fruktig av nero d’avolas mörka körsbärstoner blandat med kola och kakao från 30% nya ekfat. Kalkstensblandad jord ger ett vin med bra syra med föredömligt låg alkoholhalt för att vara så varmvuxna druvor. Mycket frukt och fin elegant eftersmak för en billig penning. Passar både fisk och lättare kötträtter – och grönsaker förstås.

Marchesi Mazzei Siepi 2017 (95921), 799 kr

Detta är Mazzeis super-tuscan, gjord på lika delar merlot och sangiovese, lagrad 18 månader på 70% ny fransk ek. Mycket mörk färg och lika mörk doft och smak.

Superkoncentrerad med ung fin frukt av mörka plommon, körsbär, tobak, kakao och cederträ. Stor och stram med massor av koncentrerad frukt utan att vara syltig, bara elegant trots sin massiva frukt och fatighet. Ett helt enkelt magnifikt vin.

God att dricka nu med snudd på kriminellt att inte låta den mogna ut först. Och priset – bara att tacka och ta emot.

Rött vin Australien

Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz 2016 (95922), 219 kr

Detta vin skulle släppts den 5 maj men blev en vecka försenad precis som sin syster Tahbilk Marsanne 2012

Detta är en klassisk Tahbilk och klassisk Aussie cab/shiraz med mynta, lakrits, cassis, eukalyptus – allt man kan hitta på när man ska beskriva en bra australiensare.

Smaken är ovanligt fin och elegant för att samtidigt vara så mycket. Lagom, precis och snygg frukt. Man kan ana fina ekfat i bakgrunden. Lägg till välslipade tanniner och en finstämd syra som backar upp härligheten så förstår du. Lång och god redan nu – och minst femton år framåt!

Rött vin Argentina

Zuccardi Concreto 2018 (93000), 269 kr

Tredje generationen Zuccardi heter Sebastian och är en av Argentinas mest begåvade vinmakare. Denna Concreto Malbec har som namnet antyder jäst på speciella fat av betong, och  även lagrats på äggformade fat av betong. Bara en blick på etiketten säger en del om vinet.

Ung mörk och fruktdriven smak med mest svarta vinbär men också en blandning av andra mörka bär. Förvånansvärt icke-aggressiv med balanserad elegant frukt, samma vinbär blandat med björnbär och en svag ton av järn/blod, plus en liten fin blommig ton. Concreto kan låta brutalt men vinet är allt annat än det.

Tidigare recension nyhetslanseringar: Nyheter på Systembolaget

[drinklist id="85953"]