Laddar annons
Recension säsongens sista tillfälliga släpp 14 juli
14 Jul, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension säsongens sista tillfälliga släpp 14 juli

TILLFÄLLIGT SORTIMENT. Säsongens sista tillfälliga släpp innan dessa tar sommarledigt, fram till 11 augusti. Vill man fira 14 juli med franska viner kommer några godsaker idag.

Säsongens sista tillfälliga släpp, 14 juli. Champagne, vit Bourgogne och kanske för er som gör slag i saken - fin röd Bordeaux (som vi tyvärr inte fått prova).

Men det finns även annat att glädjas åt i detta juli-släpp, som goda bubblor och muskulösa italienare.

Snabbval - direkt till tabellen

Säsongens sista tillfälliga släpp

Mousserande från Australien, Loire och Champagne

Först ut är en icke-champagne (det är ju förstås de flesta viner) men denna kamrat från svala Tasmanien kommer nära originalet i både kvalitet och pris.

Jansz Vintage Cuvée 2014 (93103), 349 kr

God brödig doft med bra komplexitet, ett stänk av nougat, mandel och krita. Torr, ren och snygg, bra syra och fin elegant sval frukt mot citronstänkta päron. Komplett och klart mineralig eftersmak med bra längd. Ganska bra kraft som gör sig bra till en fräsch skaldjurspaj.

Ch. Chereau, Perle Fines du Coing NV (90429), 149 kr

Har du aldrig provat mousserande Muscadet? Dags nu då.

Spännande och rolig mousserande (method traditionell) muscadet med mindre smak än champagne men ändå så att det räcker för en uppfriskande och härlig aperitif. Som all bra muscadet är den både tydligt mineralig och lite sältad med torr neutral framtoning som gör den perfekt till moules eller färska ostron.

Champagne Calsac Les Rocheforts Extra Brut NV (90077), 499 kr

Något neutral i doften just nu man det ger sig nog om ett år. Lätt brödig, svagt rökig ton av grillad citron.

Mycket torr och mycket fruktig mot gråpäron med sitt lite sträva skal plus en svagt blommig ton mot apelsinblom. Rätt tydlig blanc de blancs. Lång god och ganska ihållande eftersmak. Pröva till rökt lax med wasabikräm eller pepparrotsgrädde.

Frankrike - Bourgogne

Dom. Cordier Mâcon-Milly Lamartine Clos du Four 2018 (93095), 195 kr

Alldeles utmärkt vit bourgogne till överkomligt pris! Bra doft av citrus och stenfrukt med lagom dos ekfat. Inget överdrivet men mycket bra och sympatisk doft av 'äkta vara'.

Fin frukt av persika, citrus och gula äpplen och liten ton av toffee/nougat från ekfaten. Mycket trevlig som sagt, och ännu trevligare till ett ankbröst med citron eller knaperstekt vit fast fisk.

Italien

Casanuova di Nittardi Doghes 2017 (92399), 199 kr

Rak och ren Chianti med typiska sangiovese-drag som järn, blod och inlagda körsbär med inslag örter som salvia och rosmarin.

Stram och tuff med ’sangio-vresiga’ tannier som behöver tid på sig för att slipas till. Men klart koncentrerad och stabil frukt med strama körsbär som huvudingrediens, men också lite kakao som ju också uppför sig stramt.

Mycket bra vin med fin framtid. Inte alls lika elegant som deras 2016 men väldigt bra. Kan sparas ett bra tag. Dekantera i tre timmar och drick till grillad T-ben som i Toscana, med bladspenat eller mangold till.

Marchesi Mazzei Tenuta Belguardo 2016 (95504), 299 kr

Alltid ett mycket bra vin i sin modernt internationella stil av välpackad Maremma. Koncentrerad frukt och bra med fat ger ett stort och fint vin med mörka bär och valrhona-choklad.

Stram, tuff och ung med fint mejslad frukt och läcker combo av caberneterna sauvignon och franc som blir så lyckat i detta hörn av Toscana. Svarta vinbär, tobak, ceder, läder och italienska tanniner. Väldigt bra vin som jag helst dricker om 7-10 år om jag får leva, och då till vilt som rådjur eller hjort med blandad svamp.

- - - - -

Tabell

[drinklist id="87105"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar