Laddar annons
Juli månads första släpp - recension tillfälligt sortiment 7-9 juli
7 Jul, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Juli månads första släpp - recension tillfälligt sortiment 7-9 juli

TILLFÄLLIGT SORTIMENT. Här är juli månads första släpp i textad form, i alla fall vinerna som var något extra att skriva om.

Juli månads första släpp. Tre dagar har vi att bevaka denna gång, dels stora släppet den 7 juli, fyra viner den 8 och några pärlor på webb-släppet den 9 juli.

Snabbval - direkt till tabellen

Juli månads första släpp, tillfälligt sortiment. I tabellen markeras vilka viner som lanseras den 8 respektive 9 juli.

PetNat rosé från Portugal

Aphros Phaunus Pet Nat Rosé 2018 (94010), 229 kr

Från Vinho Verde i Portugal kommer denna trevliga och okomplicerade lätta petillant naturell (pärlande) med härligt bärig sommarfrukt av hallon och smultron tillsammans med victoria-plommon.

Riktigt bra mousse, god och generös frukt i sin direkta och lättdruckna stil. Lägg till en liten sötma som sitter fint tillsammans med den pigga syran. Inte direkt ett matvin men passar fint som aperitif till t ex kuber av vattenmelon med feta och/eller parmaskinka.

Vita viner Frankrike

Laurant Miguel Lagrasse Albariño 2019 (92530), 139 kr

Veckans överraskning och vita budgetvin är något så ovanligt som en albariño från Corbières i Languedoc. Superfräsch, lätt omogen grön frukt med toner av gröna äpplen plus citrus och örtiga kryddväxter, sånt som kallas garrigue hemma i Lagrasse.

Föredömligt torr med ung grön frukt och salivalstrande syror, livlig fruktighet med svag fruktsötma i slutet. Kanonbra till lite sötare skaldjur som havskräfta, krabba, knivmusslor.

Dom de la Bergerie Vauchaumier 2017, (96030), 279 kr

Från Anjou i centrala Loire och på druvan chenin Blanc kommer denna kamrat. Tydliga drag av honungsmelon och williams-päron-med en svag ton av bivax, kanske en antydan till botrytis (svampangrepp på druvans skal, heter botrytis cinerea eller gråmögel - kan visa sig i smak som bl a honung) mycket trevlig.

Smaken är torrare än vad näsan tror men samtidigt väldigt fruktgenerös med ganska hög men balanserad syra och chenin blancs lite vaxiga, feta ton av vetebröd och nyöppnad honungsburk av god kvalitet. Ugnsbakad ekologisk glad kyckling med rivet citronskal, halv pressad citron, lite honung och salvia, färskpotatis och ett örtigt smör

Maison Laporte Pouilly-Fumé ’La Vigne Beausoppet’ 2017 (90527, 279 kr

Tydlig och rak sauvignon blanc från övre Loire med för druvsorten typiska drag av gula krusbär, svartvinbärsbuske, kiwi och citrus, men helt utan överdrifter.

Mycket fruktgenerös med bra syra och torr som krita. Svarta vinbär, krusbär och en svag ton av passionsfrukt, och Nickel Gammaldags plus en bra dos mineral i form av kritig sten. Lång och god eftersmak. Ännu i yngsta laget. Att dricka till snabbgrillade pilgrimsmusslor och vit fisk med en sojasmörsås t ex.

Vitt vin Tyskland

Wagner Stempel Sieferheimer Riesling Porphyr 2019 (96035), 189 kr

Purung riesling med blommiga, lätt tropiska toner plus ett litet stänk av gewurztraminer och till detta en klart stenig ton.

Blommig också i munnen med mycket torr smak men fin trevlig frukt och hög syra och lång god svagt parfymerad smak. Alldeles för ung i nuläget men redan lovande. Vil du dricka den nu så dekantera några timmar och servera till klassisk räk-sallad med lite färsk chili.

Rosé från Sydafrika

Craven Pinot Gris 2019 (90107), 189 kr

Alldeles rosa vin, kul och överraskande, mörkt rosa, nästan som en clairet från Bordeaux. God inbjudande komplex doft av röda bär, röda äpplen.

Mycket god med tydlig skaltannin men också härlig frisk bärighet som bjuder på både längd och komplexitet. Överraskade roligt och bra! Ugnsbakad fast vit fisk som kummel eller lubb med matig sallad som bl a innehåller vattenmelon.

Röda viner

Spanien

Viñedos Ponce P.F.Bobal 2018 (92164), 189 kr

PF = pie franco (prephylloxera). Bobal = druvsorten

Mycket trevlig med ren, fin klart bärig doft mot kompott och rabarberpaj, troligtvis spår från fatlagring.

God och lättdrucken trots sin mörka färg och mer tannin än man först anar. Lakrits och viol tillsammans med plommon/björnbär och drag av orientaliska kryddor. Passar till grillad kyckling med lika grillade grönsaker, gärna färsk blomkål eller broccoli t ex.

Argentina

Colomé Estate Malbec 2017 (95237), 189 kr

Colomé ligger i Salta i norra Argentina med några av världens högst belägna vingårdar på mellan 1700 och över 3000 meters höjd, i sig ett unikum.

En skön blandning av mörka bär som björn-, körs-, svarta vin- och hallon plus toner av kryddor som viol och muskot. Riktigt elegant och fräsch för att vara malbec med fint slipade tanniner. God idag med några timmars luft och en investering för källaren med minst tio års lagring framför sig. Mixed grill – eller asado som di säger hemma i Salta passar bra.

Australien

Jim Barry Lodge Hill Shiraz 2017 (90037), 159 kr

Skolbokstydlig aussie-shiraz från Clare Valley tio mil norr om Adelaide. Svarta vinbär, mynta, örter och färska ekfat. Lätt och ändå rätt elegant i sin lite burdusa stil med god ren frukt av nyplockade mörka bär, björnbär och mörka körsbär.

Lite pepparkryddig med mynta och svarta vinbär, fräscha syror och riktigt bra tanninstruktur. Mer än bra för sitt pris! Grillad fläskkarre som man kryddar generöst med salt och peppar och blandade finhackade färska örter, parsley, sage, rosmary and thyme som man sjunger i Scarborough Fair.

Nya Zeeland

Elephant Hill Stone Syrah 2016 (91290), 559 kr

Mycket närmare norra Rhône kan man inte komma – och ändå så geografiskt långt ifrån som det bara går. Mörkt och tät som ger intryck av att vara ett muskelpaket -- men inte alls. Här kommer fint parfymerade toner som rosor, plommon, nyplockade björnbär och nymalen svartpeppar. Och en väl doserad portion ny fransk ek

Smaken spelar som doften, elegant och fin trots sin kraft. Klart distinkta syror, bra koncentrerad men inte tjock frukt av samma typ som i doften och fin känsla i tanninerna – närvarande men mjuka som siden. Skulle kunna mäta sig med namnkunniga viner från Côte-Rôtie. Vill ha finaste hjortfilet eller lammsadel.

Spanien Jerez

Från Tio Pepe kommer nu årets upplaga av deras Palmas. Högsta divisionen av hantverks-sherry som ligger kilometer från de ’vanliga’ sherry som vi gärna dricker till vardags. Torra och krävande alla fyra med stigande koncentration. Inget för nybörjare, här krävs intellektuell närvaro och fokus på glaset. Tre finos och en amontillado i högre skolan. Smaka och lär!

Una Palma Fino (98219), 199 kr

Snustorr fin-fino i en klass men sällan får smaka så passa på nu! Smakrik minst sagt med lätt strävhet och bra syra för sherry. Osökt tänker man på finaste tapas och gärna med ett svenskt inslag som Brantevikssill eller annan klargravad inläggning. Testa till foie gras om du taggar upp middagen. Jämför plus lägg till Elkes recension nedan.

Dessa fyra Palmas kommer på webb-lansering den 9 juni, Elke har provat

Tio Pepe Una Palma Fino (98219)

Gonzalez Byass, Jerez Spanien, 199 kr för 500 ml
Druvor: Palomino
Torr, medelfyllig. Gulfruktig, touch av aprikos, tydlig mandel, päron, mineral och salt.
Omdöme: Nyanserad, komplex och i perfekt balans.
Betyg: 4+

Tio Pepe Dos Palmas Fino (91242)

Gonzalez Byass, Jerez Spanien, 219 kr för 500 ml
Druvor: Palomino
Torr, fyllig, solgul saltstänkt frukt av aprikos, päron och mandel. Lång nyanserad och komplex.
Omdöme: Elegant och kraftfull med fantastiskt innehåll.
Betyg: 5-

Tio Pepe Tres Palmas Fino (90036)

Gonzalez Byass, Jerez Spanien, 339 kr för 500 ml
Druvor: Palomino
Smak: Torr, fyllig, solgul exotisk frukt, aprikos och persika, inslag av honung, mandel, karamell och kakao. Torkade fruktnoter med drag av fruktkaka.
Omdöme: Smakrik och bred, stiligt vin till fest.
Betyg: 4

Tio Pepe Cuatro Palmas Amontillado (90427)

Gonzalez Byass, Jerez Spanien, 599 kr för 500 ml
Druvor: Palomino
Smak: Söt. Fyllig. Salt. Nervig och ädel, generös ändå stram, fruktig och grönsyrlig samtidigt söt, knäckig med karamell och chokladsmak. Nyanserad och komplex.
Omdöme: Bättre än såhär är svår att hitta.
Betyg: 5-

Glad (väldigt annorlunda sommar) på er wine lovers!

Tabell

[drinklist id="87099"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar