Laddar annons
Systembolagets tillfälliga lanseringar - recension 23+24 juni
23 Jun, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Systembolagets tillfälliga lanseringar - recension 23+24 juni

Systembolagets tillfälliga lanseringar. Det är två små lanseringar den 23 och 24 juli där bara ett fåtal bra viner passerar nålsögat.

Systembolagets tillfälliga lanseringar. I och med att Systembolaget har valt att fördela lanseringarna på fler dagar per månad blir utfallet på denna sida mindre – eller färre heter det väl.

Lite rörigt har det också varit då vi skribenter är corona-portade från Systemets huvudkontor där vi brukar prova, på arrangerade journalistprovningar. I stället har några företagsamma skribenter, Vinbankens Elke Jung tillsammans med kollegan Gunilla Hultgren, lyckats få till provningar på andra ställen så att vi kan göra våra jobb.

Snabbval - direkt till tabellen

Men med det följer också många svårigheter, bland annat att söka upp information om vilka viner som ska lanseras - och när. Men eländet slutar inte där för Systembolaget ändrar löpande planerade lanseringsdagar och det med ganska korta puckar varför måste vi be alla läsare om överseende och tålamod. Dessa bekymmer är förhoppningsvis övergående.

I den här haltande tabellen skriver jag således 'EJ PROVAD' på de viner som fattas.

Här kommer i alla fall mina noteringar om, de viner vi fått prova inför 23 och 24 juni.

Systembolagets tillfälliga lanseringar
Mousserande vin Spanien

Agusti Torrelli Grand Reserva Barrica Brut Natur 2015 (97035), 209 kr

Mycket bra ung och tydlig Cava-doft med sin lite dammiga frukt. Fint utvecklad och mycket trevlig. Helt torr, bra mousse, komplex och bra frukt i torr stil som drar mot victoria-plommon, kvitten och krita. God idag om än i yngsta laget. Agusti Torrelli tillhör de bästa cava-producenterna med viner som tål (och bör) att lagras länge.

Vitt vin Frankrike

Domaine Laroche Chablis Montmains 2018 (96146), 309 kr. Lanseras 24/6.

Alldeles strålande bra chablis med alla ingredienser på rätt plats, även om de inte är helt integrerade i detta unga skede. Mycket generös nästan lite blommig ton tillsammans med den klassiska kritiga toner av flagad sötmandel och våt sommarsten.

Bra syra, fin rund frukt och mycket typiskt sitt ursprung i allt även om smaken än så länge är lite blyg. Men det kommer att ge sig så småningom. Chablis av klass har ju långt liv.

Vitt vin USA

Kutch Sonoma Coast Chardonnay 2018 (92824), 398 kr

Från en chardonnay-stil till en annan, nästan helt motsatt. Här kommer en fulladdad jänkare med rejäla toner av fullmogen söt frukt och man sparar inte på ekfaten heller. Men! allting är gjort med fin hand utan att vinet blir klumpigt eller för mycket.

Fin frisk doft med nya fat, svag ton av ananas och papaya tillsammans med rostad kokos. Bra syra och mycket ren frukt och balanserad fatighet som är mindre påtaglig än i doften.

Frankrike rött vin

Les Cassagne de la Nerthe 2018 (90687), 199 kr

En Côte du Rhône i den högre skolan. Ch. La Nerthe tillhör ju högsta ligan i Châteauneuf-du-Pape så det ska ju inte överraska att de även gör en kanonbra Côte du Rhône, även priset ger en fingervisning om kvaliteten.

Kryddig och doftrik med tydliga toner av fat och koncentrerad mörk frukt med inslag av mörka körsbär, moreller och björnbär. Bra och koncentrerad smak med frukt mot just björnbär och moreller. Fin balans mellan frukt, fat och tanniner. Mycket bra för både sitt ursprung och pris.

Italien röda viner

Fatt. Moretti Lambrusco Canova (95627), 139 kr

Härligt frisk ton av nyplockade körsbär i fräsch stil. God, fräsch, ren och rolig. Torr med fin mousse och läckert uppfriskande frukt av skogsbär och körsbär i den torra skolan. Bästa lambrusco på länge. Underbar att servera till en generöst tilltagen platta med chark, cruditeer och lite ostbitar.

MISSA INTE: nyligen recenserade, tillfälliga lambruscos den 9 juni och 10 juni.
För nyfikna - Niklas Jörgensen har skrivit om lambrusco.

Giovanni Rosso Barolo Serra 2015 (92300), 459 kr

Vi har blivit bortskämda med bra Barolo 2015 de senaste året och här kommer en till, sen börjar de nog ta slut. En koncentrerad och fullmatad nebbiolo med tydliga nya ekfat och bakom planket en uppsjö av frukt som torkade nypon, plommonkompott, röda rosor och en ton av läder.

Smakrik och stadig med samma tydliga ekfatston som på näsan och bastans frukt som är en blandning av plommon/nypon/tranbär/gojibär i torkad eller halvtorkad form.  Mycket smak, komplexitet, längd och intensitet! Balansen kommer om något år när faten tonat ner sig.

USA rött vin

Kutch Sonoma Coast Pinot Noir 2017, (90121), 398 kr

Rak och ren pinot med fräsch bärig frukt av röda bär tillsammans med rabarber och oxalsyra plus en dos nya fat som är lite mycket just nu. Mycket god och flirtig pinot med mjuk rund sötmogen frukt, lite av ”pinot for beginners” men på ett bra och mycket trevligt vis.

Chile rött vin

Viñedos Emiliana Salvaje 2019 (91240), 129 kr. Lanseras 24/6

Här kommer veckans budgetvin. En purung, mörk och kryddig syrah från Casablanca vid Chiles kust utanför Santiago. Alldeles utmärkt syrah-light med sötläcker och lättdrucken frukt men ändå med tannin så det räcker. Kan bli årets sommarplåga då det passar till det mesta som 'Riktiga Män' kan kasta ner på grillgallret av både kött, fisk och grönsaker!

Tabell

[drinklist id="86717"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar