rött vin tillfälliga 5 nov

Nya viner – recension tillfälligt sortiment rött vin 28 feb

Favoritmarkera

Nya viner. Recension tillfälligt sortiment rött vin 28 feb. på Systembolaget. Det lanseras många nya viner.

Nya viner i tillfälligt sortiment i februaris sista skälvande minuter är en gedigen samling nyheter. Trevligt nog, många riktigt bra röda så var beredda, nu kommer en lång lista.

Snabbval – direkt till tabellen

Nya viner – Frankrike

Beaujolais x 2

Château Fuissé Juliénas 2016 (92896), 199 kr

kommer den nordligaste av de tio byar i Beaujolais som får sätta sitt namn på etiketten. Och även ett av de stadigare vinerna från området. Här finns kraft och mörka bär som nästan är mer bourgogne-light än Beaujolais. Stram och välbyggd med härligt rik frukt, balanserad syra och fin tanninstruktur, plus en liten mognad med sina tre år på nacken. Bra.
Från sydligaste byn i området kommer

Château Thivin Brouilly Reverdon 2018 (95556), 189 kr

betydligt yngre och lättare i stilen med svagt stallig naturvinskänsla. God och frisk med bra syra i lättare form men mycket bra i sin stil med lång god smak och helt OK tannin.

Bourgogne

Strax utanför Chablis i norra Bourgogne ligger en pytteliten appellation son heter Irancy, därifrån kommer La Croix Montjoie Irancy 2018 (92991), 219 kr. Generellt mycket lätta viner men här kommer ett påfallande mörkt vin för att vara härifrån. God och frisk sval-vuxen pinot noir, elegant och välgjord med hög syra och lätt kropp med fin balans och riktigt läcker frukt. En överraskning.

C&C Maréchal, Côte d’Or Gravel 2018 (92939), 250 kr

är en röd bourgogne från den nya regionala appellationen Côte d’Or, dvs Côte de Nuits och Côte de Beaune tillsammans. Här har vi en traditionell och rättfram röd bourgogne med fin doft av pinot noirs bär och en aning fat som vinet mognat på. Smaken är väl tilltagen med stadig frukt, bra fräsch syra och ganska bitiga tanniner som balanseras bra av fat och frukt. Mycket bra vin med lång god smak som är långt ifrån frukt-charmiga Nya zeeländare.

Nya viner – Tyskland

Franken

Frankerna som kom från denna del av Tyskland har faktiskt gett namn till det som sen blev Frankrike. Och när vi är inne på pinot noir så kommer

Weingut Wöhrle, Lahrer Bestes Fass Spätburgunder 2017 (92743), 209 kr

från Baden. En utmärkt och tydlig pinot med lätt elegant frukt, liten svag stallighet och frukt av jordgubbe/hallon. Förvånansvärt stram i smaken men god frukt och trevliga syror som bär vinet. Kul med pinot från udda områden.

Fler nya röda viner från Frankrike

Rhône

Och norra Rhône i form av

Tardieu-Laurent Saint Joseph Vieilles Vignes 2017 (92897), 349 kr

vilket är ett högt pris för denna appellation men så är viner också något extra. Väldigt fin, snygg, tydlig och välsmakande St Joseph som smakar så nära sin mer berömda norra granne Côte Rôtie man bara kan.

Ren fin syrah i högform med toner av mörka bär tillsammans med pepprig krydda, blodapelsin och ett stänk av tjära. Bärig och läcker smak med citrus, rosor och viol, finfin syra och smal elegans snarare än kraft. Vansinnigt snygg om man gillar denna form av nästan burgundisk Rhône. Det finns en gammal klon av syrah som heter serine som Tardieu Laurent har några stockar av, och har blandat i vinet.

Bordeaux

Vad vore Frankrike utan Bordeaux, som nu t o m varit med På Spåret! I Médoc ligger Saint-Julien, och väl där hittar man Château Gloria. Här i form av dess andra-vin

Château Peymartin 2016 (95992), 299 kr

som är en ärlig och rättfram cabernet med de dofter och smaker man söker för att bli nöjd. Svarta vinbär, ceder, lakritsrot t ex plus en klädsam svag ton av nya ekfat. Bra balanserad med syra/tannin/frukt i fin harmoni, ingen kraft-bordeaux utan snarare lätt och elegant som Saint Julien gärna får vara.

Två viner från Côtes de Castillon utanför Saint-Emilion kvalar också in:

Cap de Faugeres 2016 (95566), 219 kr

är en rättfram och ärlig merlot-bordeaux med tobak, gröna örter och läder. Bra smak som levererar men inte överdriver. Enkel och bra bordeaux i lite rustik bonnig stil som är mer än OK.

Château Cadet l’Aurage 2014 (92222), 399 kr

är desto mer av det mesta, inte bara kraft och koncentration men också tydligare frukt med sin något dova merlot-frukt som drar mot blå plommon och blåbär plus kryddor. Bra djup smak med mycket balanserad frukt/tannin-struktur och lång god eftersmak.

Är man mer förtjust i stora koncentrerade, tunga viner så är

Roc de Cambes 2016 (95288), 850 kr

ett kultvin från en kanonårgång som man kanske inte vill missa. Inte min personliga favorit men jag vet att många andra imponeras av detta vin. Tät, mörk och imponerande med massor av mörka bär och nya fat. Koncentrerad och djup med massor av lager av smak i sin stora överdådiga stil. Spara många år. Det lär inte bli billigare än så här heller, tvärtom.

Nya viner – Italien

Toscana

Denna vecka får det bli Vino Nobile de Montapulciano som får bära den italienska fanan. Poliziano Maria Stella 2016 (95489), 199 kr kommer från vingården med samma namn som varit i familjens ägo sedan lång tid. Druvsorten är sangiovese till 85% med påfyllning av colorino, canaiole och en skvätt merlot. Typiskt för sin region med körsbär, lätt hemoglobin-doftande järnig lera, rosmarin och en del nya ekfat. Tät och stram i detta unga skede (dekantera en timme minst) med mycket närvarande syra och tanniner men också generös solvarm frukt av bakade körsbär. Spara helst några år.

Portugal

Här är det Alentejo som får representera nationen i form av Herdade do Mouchão 2015 (93033), 179 kr. Alldeles svart i färgen och även i doften med svarta bär som vinbär, björnbär, blåbär. Bra smak med mycket generös frukt, balanserade fat och mycket närvarande men mjuka tanniner och en liten mognadston. Både roligt, gott och överkomligt pris.

Spanien

För samma pris kan man köpa en Pesquera Crianza 2016 (95181), 179 kr från Ribeira del Duero som är en skolbokstydlig tempranillo i modern stil. Vacker ren frukt där jordgubbe och mörka bär får samsas med amerikanska ekfat som ger en svagt vaniljig kolaton. Frisk och balanserad smak med tempranillo i högform, precis lagom tanniner och lång god smak. Man blir sällan besviken på Pesqueras viner.

Sydafrika

Eikendal Classique 2015 (95156), 199 kr

är en bordeaux-blend från Stellenbosch i modern och mycket välgjord stil. Här finns både mogna bäriga toner och den lilla gröna paprikan som så ofta kommer fram i Stellenbosch-cab. Bra smal, balanserad och välgjord med mycket frukt och smak trots en alkohol på 15% som faktiskt inte stör.

Ny viner från Argentina

Clos de los Siete 2016 (95873), 189 kr

från Mendoza är ett samarbete mellan sju odlare från Bordeaux. Vinet består av 54% malbec, 18% merlot, 12% cabernet sauvignon, 12% syrah, 3% petit verdot and 1% cabernet franc. Alla utom syrah godkända bordeaux-druvor. Fast på 1800-talet var det vanligt att man tillsatte lite syrah i sin bordeaux för att få upp trycket, man hermitagiserade vinet.

Bra är det i vilket fall som helst med sin koncentration av mörk frukt med en charmig tillsats av sötlakrits och viol. Ni som smakat vinet tidigare kommer att känna att denna årgång är något lättare och elegantare, något som bara är en fördel, hoppas de fortsätter så. Dekantera 90 minuter minst.

Chile

Två utmärkta chilenare i högre skolan denna vecka. Viña Errazuriz, Don Maximiano Founder’s Reserve 2016 (95892), 599 kr har sedan sin första årgång 1983 alltid legat i topp bland landets fin-viner. Denna 2016 är mindre koncentrerad än vanligt men det är ingen fara, det finns massor av fina cabernet-toner ändå och mycket snyggt hanterade ekfat. God, lång, elegant och i nuläget nästan lite blyg men det vet man av erfarenhet att det går över om några år.

En granne (nästan) till Don Max är

Lapostolle Cuvée Alexandra Syrah 2012 (92970), 239 kr

Med annan druvsort och just nu dubbelt så gammal så har den kommit in i ett stadium av sitt liv där alla smaker sitter som de ska. Kryddig tät syrah med ett stråk av järn och ganska eldig alkohol. Smaken är väldigt mycket av tät frukt, fina fat, krydda, värme och början till mognad. Anka eller vilt med sås på svarta vinbär vill man ha!

Nya viner USA

Pierdasassi PS Syrah 2017 (92754), 235 kr

är husets enklaste vin men långt ifrån enkelt. Vissa områden i Santa Barbara i södra Kalifornien är mycket svala trots sin sydliga breddgrad (som Casablanca i Marocko) tack vare den kalla oceanen. Och där får man fram syrah som snuddar vid norra Rhône i sin finstämda stil. Rosor, nypon, viol, svarta vinbär och lite mynta. Gott! Söt generös fin frukt, bra tannin och frisk läcker eftersmak som vil ha mer.

Long Meadow Ranch Rutherford Cabernet Sauvignon 2015 (92781), 679 kr

från Napa Valley skulle kunna få veckans typicitet-pris. Snygg och välgjord Napa-cabernet med cassis och eukalyptus, väldigt fina toner av franska ekfat och början till lite mogna toner trots sin ringa ålder. Väldigt god, balanserad och fint skuren med bra frukt som får tanninerna att verka snällare än de är. Mycket god och riktigt hyfsat pris för sin kvalitet.

Australien

Här kommer veckans budgetvin på den röda sidan; Penley Estate Project Shiraz 2018 (92944), 159 kr från McLaren Vale strax söder om Adelaide. Trevlig och välgjord shiraz i balanserad och välsmakande stil med alla saker på plats. Inga överdrifter, bara fin frukt, bra syra och lagom dos tannin. Kanske kan man spara några år men det är inget måste, gott redan nu.

Norr om staden ligger Adelaide Hills och där bor Paracombe som ger oss två viner.

Paracombe Cabernet Franc 2016 (92857), 199 kr är en mycket speciell cabernet franc med tydligt mintiga toner av olika örter och druvans ton av grön paprika. Smaken följer upp doften med en härlig komplex och egen smak som nästan drar mot ratatouille med lite mynta om man får skriva så. Gott och roligt med väldigt mycket smak. Servera just till lammlägg med nämnda grönsaksgryta.

Storebror Paracombe Cabernet Sauvignon 2006 (92905), 349 kr är tio år äldre och nästan dubbelt så dyr. Väldigt läcker med mogen cab med härliga toner av lakrits, mynta, svarta vinbär och söt tobak. Mycket härlig smak av sötmogen frukt där cassis och örter tävlar med lakrits och viol. Verkligen tillfälle att införskaffa en högklassig mogen Aussie-cab till rimligt pris.

Tabell

VISA TABELL
Tillfälligt sortiment röda viner 28 februari 2020
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
Frankrike
Château Fuissé Juliénas, 2016, 199 kr, +
Château Fuissé Juliénas201692896Beaujolais19915.8+20-2521200
Château Thivin, Brouilly Reverdon, 2018, 189 kr, +
Château Thivin, Brouilly Reverdon201895556Beaujolais18915.7+20-2622400
La Croix Montjoie, Irancy, 2018, 219 kr, +
La Croix Montjoie, Irancy201892991Bourgogne21915.8+20-2622400
Catherine & Claude Maréchal, Gravel, Côte d'Or, 2018, 250 kr, +
Catherine & Claude Maréchal, Gravel, Côte d'Or201892939Bourgogne25016+21-282.3360
Jean-Baptiste Lebreuil, Savigny-les-Beaune Les Grands Liards, 2017, 310 kr, +
Jean-Baptiste Lebreuil, Savigny-les-Beaune Les Grands Liards201795250Bourgogne31016+20-272300
Albert Morot, Beaune Marconnets Premier Cru, 2017, 462 kr, +
Albert Morot, Beaune Marconnets Premier Cru201791326Bourgogne46216.5+20-292.3240
Mas Champart, Causse du Bousquet, 2016, 199 kr, +
Mas Champart, Causse du Bousquet201695924St Chinian, Languedoc19915.7+20-262.31800
Tardieu-Laurent, Saint Joseph Vielles Vignes, 2017, 349 kr, ++
Tardieu-Laurent, Saint Joseph Vielles Vignes201792897Rhône34917.5++20-323840
Château Peymartin , 2016, 299 kr, +
Château Peymartin 201695992Saint-Julien, Bordeaux29916+21-3133000
Ch. Cap de Faugeres , 2016, 219 kr, +
Ch. Cap de Faugeres 201695566Côtes de Bordeaux21915.4+20-3032400
Château Cadet, L'Aurage , 2016, 399 kr, +
Château Cadet, L'Aurage 201692222Côtes de Bordeaux39916.2+20-313360
Ch. Roc de Cambes, 2016, 850 kr, +
Ch. Roc de Cambes201695288Côtes de Bourg, Bordeaux85017.5+22-353120
Domaine Ilarria, Bixintxo , 2016, 299 kr, +
Domaine Ilarria, Bixintxo 201695568Irouléguy, Baskien29916.2+20-292.3360
Tyskland
Weingut Wöhrle, Lahrer Bestes Fass Spätburgunder, 2017, 209 kr, +
Weingut Wöhrle, Lahrer Bestes Fass Spätburgunder201792743Baden20916+20-2621800
Italien
Giacomo Grimaldi Nebbiolo d'Alba Vigna Valmaggiore, 2017, 189 kr, +
Giacomo Grimaldi Nebbiolo d'Alba Vigna Valmaggiore201792949Piemonte18915.5+20-282.34800
Barolo Azelia, 2015, 319 kr, +
Barolo Azelia201592871Piemonte31916+20-303600
Cavallotto Langhe Nebbiolo, 2017, 325 kr, +
Cavallotto Langhe Nebbiolo201795390Piemonte32516+20-293270
La Stoppa Trebbiolo Rosso, tyvärr defekt vid provning, 2018, 179 kr,
La Stoppa Trebbiolo Rosso, tyvärr defekt vid provning201892925Emilia179 4800
Montesecondo Chianti Classico, 2017, 214 kr, +
Montesecondo Chianti Classico201792909Toscana21415.5+21-3031200
Poliziano, Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella, 2016, 199 kr, +
Poliziano, Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella201695489Toscana19916+20-292.34380
Vini Campisi Red Red Wine, 2016, 199 kr, =
Vini Campisi Red Red Wine201693011Sicilien19914=20-2223000
Spanien
Pesquera Crianza , 2016, 179 kr, +
Pesquera Crianza 201695181Ribera del Duero17915.9+20-3034380
Cellers Joan d'Anguera, Altaroses , 2018, 199 kr, +
Cellers Joan d'Anguera, Altaroses 201892769Montsant19915.8+21-312.3600
Mas de Mancuso Garnacha, 2016, 299 kr, =
Mas de Mancuso Garnacha201692770Cariñena29915=20-2621200
Perez Pascuas Gran Selección, 2012, 1759 kr, +
Perez Pascuas Gran Selección201292768Ribera del Duero175918+20-353120
Portugal
Herdade do Mouchão, 2015, 179 kr, +
Herdade do Mouchão201593033Alentejo17915.8+20-2731200
Território Vivo Baga Filipa Pato, 2017, 249 kr, =
Território Vivo Baga Filipa Pato201792876Bairrada24915.5=20-272.3300
Sydafrika
Eikendal Classique, 2015, 199 kr, +
Eikendal Classique201595156Stellenbosch19916+20-3134380
Kleine Zalze Family Reserve, tyvärr defekt vid provningen, 2016, 289 kr,
Kleine Zalze Family Reserve, tyvärr defekt vid provningen201692771Stellenbosch289 600
Chile
Villard Grand Vin Pinot Noir, 2017, 229 kr, +
Villard Grand Vin Pinot Noir201792324Casablanca22915.5+20-2521200
Lapostolle Cuvee Alexandre Syrah, 2012, 239 kr, +
Lapostolle Cuvee Alexandre Syrah201292970Colchagua23916.2+20-293
Don Maximiano Founder's Reserve, 2016, 599 kr, +
Don Maximiano Founder's Reserve201695893Aconcagua Valley59917+20-353120
Argentina
Clos de los Siete , 2016, 189 kr, +
Clos de los Siete 201695873Mendoza18916.2+20-3133000
USA
Piedrasassi PS Syrah, 2017, 235 kr, +
Piedrasassi PS Syrah201792754Santa Barbara County23516.3+21-312.3600
Long Meadow Ranch, Rutherford Cabernet Sauvignon, 2015, 679 kr, +
Long Meadow Ranch, Rutherford Cabernet Sauvignon201592781Napa County67917+20-3231200
Australien
Penley Estate McLaren Vale Project Shiraz, 2018, 159 kr, +
Penley Estate McLaren Vale Project Shiraz201892944McLaren Vale15915.7+20-272.32400
Paracombe Cabernet Franc, 2016, 199 kr, +
Paracombe Cabernet Franc201692857Adelaide Hills19916.5+20-3031200
Paracombe Cabernet Sauvignon, 2006, 349 kr, ++
Paracombe Cabernet Sauvignon200692905Adelaide Hills34917++20-283480

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

GÅ DIREKT: Recension tillfälligt sortiment VITA VINER 28 feb.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

Lämna ett svar

 1. Raggesteros
  27 februari 2020

  Hej Johan,
  Tabellen saknas.

  • Redaktör
   27 februari 2020

   Hejsan, redaktören här. Ber om överseende med våra tekniska issues som följt sidan sedan igår. Nu ska den vara uppe! Tack att du läser och hör av dig – värdefullt, framförallt när det knasar. Hälsar Elke