Laddar annons
Nya viner - recension tillfälligt sortiment rött vin 28 feb
27 Feb, 2020

Nya viner - recension tillfälligt sortiment rött vin 28 feb

Nya viner. Recension tillfälligt sortiment rött vin 28 feb. på Systembolaget. Det lanseras många nya viner.

Nya viner i tillfälligt sortiment i februaris sista skälvande minuter är en gedigen samling nyheter. Trevligt nog, många riktigt bra röda så var beredda, nu kommer en lång lista.

Snabbval - direkt till tabellen

Nya viner - Frankrike

Beaujolais x 2

Château Fuissé Juliénas 2016 (92896), 199 kr

kommer den nordligaste av de tio byar i Beaujolais som får sätta sitt namn på etiketten. Och även ett av de stadigare vinerna från området. Här finns kraft och mörka bär som nästan är mer bourgogne-light än Beaujolais. Stram och välbyggd med härligt rik frukt, balanserad syra och fin tanninstruktur, plus en liten mognad med sina tre år på nacken. Bra.
Från sydligaste byn i området kommer

Château Thivin Brouilly Reverdon 2018 (95556), 189 kr

betydligt yngre och lättare i stilen med svagt stallig naturvinskänsla. God och frisk med bra syra i lättare form men mycket bra i sin stil med lång god smak och helt OK tannin.

Bourgogne

Strax utanför Chablis i norra Bourgogne ligger en pytteliten appellation son heter Irancy, därifrån kommer La Croix Montjoie Irancy 2018 (92991), 219 kr. Generellt mycket lätta viner men här kommer ett påfallande mörkt vin för att vara härifrån. God och frisk sval-vuxen pinot noir, elegant och välgjord med hög syra och lätt kropp med fin balans och riktigt läcker frukt. En överraskning.

C&C Maréchal, Côte d'Or Gravel 2018 (92939), 250 kr

är en röd bourgogne från den nya regionala appellationen Côte d'Or, dvs Côte de Nuits och Côte de Beaune tillsammans. Här har vi en traditionell och rättfram röd bourgogne med fin doft av pinot noirs bär och en aning fat som vinet mognat på. Smaken är väl tilltagen med stadig frukt, bra fräsch syra och ganska bitiga tanniner som balanseras bra av fat och frukt. Mycket bra vin med lång god smak som är långt ifrån frukt-charmiga Nya zeeländare.

Nya viner - Tyskland

Franken

Frankerna som kom från denna del av Tyskland har faktiskt gett namn till det som sen blev Frankrike. Och när vi är inne på pinot noir så kommer

Weingut Wöhrle, Lahrer Bestes Fass Spätburgunder 2017 (92743), 209 kr

från Baden. En utmärkt och tydlig pinot med lätt elegant frukt, liten svag stallighet och frukt av jordgubbe/hallon. Förvånansvärt stram i smaken men god frukt och trevliga syror som bär vinet. Kul med pinot från udda områden.

Fler nya röda viner från Frankrike

Rhône

Och norra Rhône i form av

Tardieu-Laurent Saint Joseph Vieilles Vignes 2017 (92897), 349 kr

vilket är ett högt pris för denna appellation men så är viner också något extra. Väldigt fin, snygg, tydlig och välsmakande St Joseph som smakar så nära sin mer berömda norra granne Côte Rôtie man bara kan.

Ren fin syrah i högform med toner av mörka bär tillsammans med pepprig krydda, blodapelsin och ett stänk av tjära. Bärig och läcker smak med citrus, rosor och viol, finfin syra och smal elegans snarare än kraft. Vansinnigt snygg om man gillar denna form av nästan burgundisk Rhône. Det finns en gammal klon av syrah som heter serine som Tardieu Laurent har några stockar av, och har blandat i vinet.

Bordeaux

Vad vore Frankrike utan Bordeaux, som nu t o m varit med På Spåret! I Médoc ligger Saint-Julien, och väl där hittar man Château Gloria. Här i form av dess andra-vin

Château Peymartin 2016 (95992), 299 kr

som är en ärlig och rättfram cabernet med de dofter och smaker man söker för att bli nöjd. Svarta vinbär, ceder, lakritsrot t ex plus en klädsam svag ton av nya ekfat. Bra balanserad med syra/tannin/frukt i fin harmoni, ingen kraft-bordeaux utan snarare lätt och elegant som Saint Julien gärna får vara.

Två viner från Côtes de Castillon utanför Saint-Emilion kvalar också in:

Cap de Faugeres 2016 (95566), 219 kr

är en rättfram och ärlig merlot-bordeaux med tobak, gröna örter och läder. Bra smak som levererar men inte överdriver. Enkel och bra bordeaux i lite rustik bonnig stil som är mer än OK.

Château Cadet l’Aurage 2014 (92222), 399 kr

är desto mer av det mesta, inte bara kraft och koncentration men också tydligare frukt med sin något dova merlot-frukt som drar mot blå plommon och blåbär plus kryddor. Bra djup smak med mycket balanserad frukt/tannin-struktur och lång god eftersmak.

Är man mer förtjust i stora koncentrerade, tunga viner så är

Roc de Cambes 2016 (95288), 850 kr

ett kultvin från en kanonårgång som man kanske inte vill missa. Inte min personliga favorit men jag vet att många andra imponeras av detta vin. Tät, mörk och imponerande med massor av mörka bär och nya fat. Koncentrerad och djup med massor av lager av smak i sin stora överdådiga stil. Spara många år. Det lär inte bli billigare än så här heller, tvärtom.

Nya viner - Italien

Toscana

Denna vecka får det bli Vino Nobile de Montapulciano som får bära den italienska fanan. Poliziano Maria Stella 2016 (95489), 199 kr kommer från vingården med samma namn som varit i familjens ägo sedan lång tid. Druvsorten är sangiovese till 85% med påfyllning av colorino, canaiole och en skvätt merlot. Typiskt för sin region med körsbär, lätt hemoglobin-doftande järnig lera, rosmarin och en del nya ekfat. Tät och stram i detta unga skede (dekantera en timme minst) med mycket närvarande syra och tanniner men också generös solvarm frukt av bakade körsbär. Spara helst några år.

Portugal

Här är det Alentejo som får representera nationen i form av Herdade do Mouchão 2015 (93033), 179 kr. Alldeles svart i färgen och även i doften med svarta bär som vinbär, björnbär, blåbär. Bra smak med mycket generös frukt, balanserade fat och mycket närvarande men mjuka tanniner och en liten mognadston. Både roligt, gott och överkomligt pris.

Spanien

För samma pris kan man köpa en Pesquera Crianza 2016 (95181), 179 kr från Ribeira del Duero som är en skolbokstydlig tempranillo i modern stil. Vacker ren frukt där jordgubbe och mörka bär får samsas med amerikanska ekfat som ger en svagt vaniljig kolaton. Frisk och balanserad smak med tempranillo i högform, precis lagom tanniner och lång god smak. Man blir sällan besviken på Pesqueras viner.

Sydafrika

Eikendal Classique 2015 (95156), 199 kr

är en bordeaux-blend från Stellenbosch i modern och mycket välgjord stil. Här finns både mogna bäriga toner och den lilla gröna paprikan som så ofta kommer fram i Stellenbosch-cab. Bra smal, balanserad och välgjord med mycket frukt och smak trots en alkohol på 15% som faktiskt inte stör.

Ny viner från Argentina

Clos de los Siete 2016 (95873), 189 kr

från Mendoza är ett samarbete mellan sju odlare från Bordeaux. Vinet består av 54% malbec, 18% merlot, 12% cabernet sauvignon, 12% syrah, 3% petit verdot and 1% cabernet franc. Alla utom syrah godkända bordeaux-druvor. Fast på 1800-talet var det vanligt att man tillsatte lite syrah i sin bordeaux för att få upp trycket, man hermitagiserade vinet.

Bra är det i vilket fall som helst med sin koncentration av mörk frukt med en charmig tillsats av sötlakrits och viol. Ni som smakat vinet tidigare kommer att känna att denna årgång är något lättare och elegantare, något som bara är en fördel, hoppas de fortsätter så. Dekantera 90 minuter minst.

Chile

Två utmärkta chilenare i högre skolan denna vecka. Viña Errazuriz, Don Maximiano Founder's Reserve 2016 (95892), 599 kr har sedan sin första årgång 1983 alltid legat i topp bland landets fin-viner. Denna 2016 är mindre koncentrerad än vanligt men det är ingen fara, det finns massor av fina cabernet-toner ändå och mycket snyggt hanterade ekfat. God, lång, elegant och i nuläget nästan lite blyg men det vet man av erfarenhet att det går över om några år.

En granne (nästan) till Don Max är

Lapostolle Cuvée Alexandra Syrah 2012 (92970), 239 kr

Med annan druvsort och just nu dubbelt så gammal så har den kommit in i ett stadium av sitt liv där alla smaker sitter som de ska. Kryddig tät syrah med ett stråk av järn och ganska eldig alkohol. Smaken är väldigt mycket av tät frukt, fina fat, krydda, värme och början till mognad. Anka eller vilt med sås på svarta vinbär vill man ha!

Nya viner USA

Pierdasassi PS Syrah 2017 (92754), 235 kr

är husets enklaste vin men långt ifrån enkelt. Vissa områden i Santa Barbara i södra Kalifornien är mycket svala trots sin sydliga breddgrad (som Casablanca i Marocko) tack vare den kalla oceanen. Och där får man fram syrah som snuddar vid norra Rhône i sin finstämda stil. Rosor, nypon, viol, svarta vinbär och lite mynta. Gott! Söt generös fin frukt, bra tannin och frisk läcker eftersmak som vil ha mer.

Long Meadow Ranch Rutherford Cabernet Sauvignon 2015 (92781), 679 kr

från Napa Valley skulle kunna få veckans typicitet-pris. Snygg och välgjord Napa-cabernet med cassis och eukalyptus, väldigt fina toner av franska ekfat och början till lite mogna toner trots sin ringa ålder. Väldigt god, balanserad och fint skuren med bra frukt som får tanninerna att verka snällare än de är. Mycket god och riktigt hyfsat pris för sin kvalitet.

Australien

Här kommer veckans budgetvin på den röda sidan; Penley Estate Project Shiraz 2018 (92944), 159 kr från McLaren Vale strax söder om Adelaide. Trevlig och välgjord shiraz i balanserad och välsmakande stil med alla saker på plats. Inga överdrifter, bara fin frukt, bra syra och lagom dos tannin. Kanske kan man spara några år men det är inget måste, gott redan nu.

Norr om staden ligger Adelaide Hills och där bor Paracombe som ger oss två viner.

Paracombe Cabernet Franc 2016 (92857), 199 kr är en mycket speciell cabernet franc med tydligt mintiga toner av olika örter och druvans ton av grön paprika. Smaken följer upp doften med en härlig komplex och egen smak som nästan drar mot ratatouille med lite mynta om man får skriva så. Gott och roligt med väldigt mycket smak. Servera just till lammlägg med nämnda grönsaksgryta.

Storebror Paracombe Cabernet Sauvignon 2006 (92905), 349 kr är tio år äldre och nästan dubbelt så dyr. Väldigt läcker med mogen cab med härliga toner av lakrits, mynta, svarta vinbär och söt tobak. Mycket härlig smak av sötmogen frukt där cassis och örter tävlar med lakrits och viol. Verkligen tillfälle att införskaffa en högklassig mogen Aussie-cab till rimligt pris.

Tabell

[drinklist id="77461"]

GÅ DIREKT: Recension tillfälligt sortiment VITA VINER 28 feb.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar