Laddar annons
Recension tillfälligt sortiment röda viner 14 feb.
13 Feb, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Recension tillfälligt sortiment röda viner 14 feb.

RÖDA VINER. Recension tillfälligt sortiment röda viner 14 feb. är en blandad samling viner. Högt och lågt om vartannat.

Recension tillfälligt sortimen röda viner i februaris första lansering på Systembolaget är en högst brokig samling. Ömsom vin ömsom vatten. Några riktiga små guldkorn förgyller dagen samtidigt som man kan undra över andra inköp.

Här kommer i alla fall mina personliga tankar om vad vi kan lägga pengarna på denna Sankt Valentins dag den 14 februari.

Snabbval - direkt till tabellen

Recension tillfälligt sortiment röda viner 14 feb.

Tyskland

Baden

Två roliga pinot noir från Weingut Ziereisen med tydlig mognad.

Tschuppen Pinot Noir 2015 (92717), 179 kr är en trevlig bekantskap med sin mycket tydliga druvkaraktär. En mognad som ger utvecklade toner av mossa, skog och nyplockad svamp tillsammans med en charmig ton av skogsbär. Torr och god med lätt uttorkad frukt men fortfarande lättgillad, läskande och trevlig. Inget att lagra, drick nu till lättare rätter av kyckling eller ljust kött.

Schulen Pinot Noir 2015 (92715), 299 kr är ett bra steg upp på kvalitetsstegen. Här en djup och seriös pinot med mycket fruktiga toner av vilda bär plus sensommarskog och svag ton av tryffel. Fräsch och frisk med trevlig syra. En svag känsla av mynta och andra örter, jordgubbar plus en liten rabarberfrukt i slutet. Klart värd sina extra 120 kr.

Australien

Och när vi ändå är inne på pinot noir så kan vi ta med Logan Weemela Pinot Noir (92856), 145 kr som veckans budget-vin.

Ung, lätt och charmig Aussie-pinot med drag av jordgubbssaft och örter. God och mycket lättdrucken. Med en svagt rökig smak ovanpå ett tunt lager av små röda bär och lite krydda.

Recension tillfälligt sortimen röda viner Italien

Sicilien

Etna får inleda vår odyssé genom Italien. Tornatore Etna Rosso 2017 (92865), 160 kr är ett bra exempel på att man kan göra viner från denna vulkaniska jord som kostar under två hundra.

Ljus och vacker med bra ton av nerello-druvorna mascalese och capuccino som ger ett vin som påminner en hel del om nebbiolo-light med nypon, lakrits, solvarm sten.

Bra vin i sin stil med strama men fina tanniner, liten rökighet och doften av lakrits som övergår till anis i munnen.

Toscana

Från Felsina Spa kommer Pagliarese Chianti Classico 2017 (92870), 179 kr. Vinet, har en mogen och lite bränd fruktighet av bakade körsbär och lite järn. Är desto mer fruktig och frisk med bra syra som sangiovese ofta har och de lite bitiga tanninerna också. Bra eftersmak som kommer att bli ännu bättre till hösten.

Piemonte

Pio Cesare Barbaresco 2015 (95801), 499 kr får representera Piemonte denna gång med den äran. Mogen fin och läcker nebbiolo-frukt med rosor, nypon, plommon, lakritsrot och en svag rökighet.

Oerhört välgjord i elegant stil med underbara frukt. Alla bitar sitter på rätt plats med precis syra och närvarande men ytterst välslipade tanniner. Så nära en perfekt barbaresco man kan komma.

Österrike

Bründlmayer Zweigelt Reserve 2016 (95370), 249 kr är mörk och tät och koncentrerad av mörk frukt. Drar mot cabernet med vinbär, läder, svamp och ceder. Fräsch lätt och elegant i smaken med mycket närvarande frukt av det lite mörkare slaget. En bra dos ekfat torkar upp och stadgar vinet. Mycket seriös zweigelt.

Libanon

Inte bara Musar lyfter detta urgamla vinland. Château Kefraya 2014 (90108), 199 kr är också ett härligt exempel på libanesisk vinkonst. Här får vi en blandning av cabernet sauvignon, syrah och mourvedre som verkligen uppför sig som det låter. Skön bordeaux-doft av ceder, läder blandas med syrah-druvans rökighet och peppar och allt mjukas upp av en generös mullig mourvedre.

Fin frukt och nu fem år gammal nästan helt mogen. Balanserad syra/tannin/frukt där peppar och svarta vinbär samsas fint. God och rolig att sätta fram till påsklammet senare i vår.

USA

Ridge Geyserville 2017 (92737), 399 kr från Alexander Valley i västra Sonoma är ca 70 procent zinfandel och resten carignan och petite sirah (som inte är syrah). Ridge gör alltid komplexa och koncentrerade viner men också (nästan alltid) med elegant framtoning.

Så även denna Geyserville som har björnbär, mynta, plommon och söta kola-toner från rostad ek (bara ca 20%). Stor och rik smak utan överdrift. Generös björnbärs-frukt från zinfandel dominerar. Går att spara många långa år!

Ridge Lytton Springs 2017 (92746), 399 kr har ungefär samma druvmix som Geyserville. I doft och smak påminner de om varandra. Här en tydlig ton av björnbär med inslag av svarta vinbär, lakrits och rökiga toner från amerikanska ekfat.

Mycket mogen nästan söt mörk frukt som drar mot björnbärspaj (gott), aningen vanilj och mycket mörk choklad. Lång god med lite kryddigt slut. Går också att spara i många år.

Recension tillfälligt rött vin - tabell

Tabell

[drinklist id="76962"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar