Laddar annons
Recension tillfälligt sortiment vita viner 14 feb.
12 Feb, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension tillfälligt sortiment vita viner 14 feb.

VITA VINER. Recension tillfälligt sortiment vita viner 14 feb. är av blandad kvalitet. Tillfälliga viner av mindra volymer är således inte alltid bra köp.

Recension av Tillfälligt sortiment vita viner 14 feb. visar oss att det skett ett trendbrott. Alla nyheter är inte per automatik "bra". Nyhetsviner finns i både mindre och större volymer, TSV innebär ’volym’ och kan vara upp till flera tusen flaskor som lanseras på fler butiker, 250 st mot bara 50 som tidigare omfattades av ”Små Partier”.

Med detta sagt så är inte alla viner i dessa volym-paket av strålande kvalitet, så Tillfälligt Sortiment innebär inte med automatik ett fynd-vin, och veckans vita avdelning är ganska mager.

Men mycket är bra – t o m mycket bra, som t ex några av veckans bubbel. Håll till godo!
Snabbval - direkt till tabellen

Champagne

2 x Special Club

Grongnet Special Club 2014 (95397), 496 kr från byn Etoges söder om Côte de Blancs är en blandning på alla tre druvsorter med övertag för de blåa, både i blandning och doft&smak. Trevlig och ganska stadig i klar pinot-stil med frukt av röda äpplen, lite nougat och mandel. Mycket ung, hög syra, mycket champagne som har några år kvar till sin topp.

Pertoit-Moriset Special Club Grand Cru 2014 (90670), 546 kr kommer från en by några km norr om Etoge som heter Oger och är en grand cru-by för chardonnay, och det känner men i vinet. Elegant och finstämt med frukt som drar mer mot citron än röda äpplen. Finfin syra, balanserad och god med fluffig mousse och fina toner av brioche och nougat. Mycket god och drickbar redan nu.

Louis Roederer Cristal 2012 (90234), 2150 kr är så klart en helt outstanding champagne, men denna årgång skiljer sig från tidigare på det att den är alldeles fantastiskt god och charmig redan nu. Cristal brukar inte vinna några pris för sin charm i sin ungdom men här har vi en ngt neutral doft men desto mer smak av vit nougat, blandad korg med citrus, nybakat bröd – allt man vill ha i en fulländad champagne. Priset? – Cristal kostar, så är det bara.

Philipponat Cuvée 1522 Rosé 2008 (97083), 969 kr är inte heller så dum. Stadig och stabil med fina dofter av cox orange-äpple och röda bär, hasselnötter och vispad grädde. Torr, fin bärig frukt och en sjusjungande syra som i början tar över men sedan kommer alla fina frukter, den krämiga strukturen och lång god smak med en klädsam beska i slutet. Absolut inte en nybörjar-champagne.

Övriga mousserande

Mycket trevlig Sekt från Reichsrat von Buhl 2016 (97050), 199 kr visar att det finns fin-bubbel även i Tyskland. Härlig känsla av riesling äppel-frukt på rostat bröd. Torr och stram i detta unga skede av sitt liv men generös och fräsch frukt som lovar gott och en mycket god och lång eftersmak. Vill gärna ligga till sig.

Även Clos Henri Chapel Block Blancs des Noirs 2016 (93031), 279 kr från Nya Zeeland vill ha ett år eller tre på sig för att visa sin bästa sida men är trevlig och god redan nu med sin röda generösa frukt och torra kritiga mineralitet. Hög syra utan att vara aggressiv, röda bär tillsammans med rosa grapefrukt ger en fin lite bitter fruktighet. Annorlunda och rolig i bubbelhyllan.

Tillfälligt sortiment vita viner

Frankrike

Bourgogne

Joseph Drouhin Pouilly Vinzelles 2017 (95347), 229 kr är veckans enda vita fransos, men det räcker rätt bra så. Typisk och rättfram vit bourgogne med fräsch chardonnay-frukt av citrus och stenfrukt och mycket svag ton av ekfat. Ren och snygg med fin fruktighet och lite mer fatkänsla i munnen än i doften. Bra syra och härligt mogen frukt som stannar kvar ett bra tag i smaken. Lång och god eftersmak.

Nya Zeeland

Greystone Chardonnay 2017 892751), 249 kr är bra exempel på den reduktiva stil som många av de bästa odlarna på Nya Zeeland jobbar med nu. Bra och välgjord i sin rökiga/krutiga moderna stil med läcker svalvuxen frukt som inte alls är övermogen, tvärtom. Fatjäst och rökig i torr fin stil med fräsch ren frukt och mycket torr och ren. Smaken ger mer frukt än doften med en mogen fin avslutning.

Sydafrika

I samma stil hittar vi också Keermont Terasse 2016 (96109), 189 kr från Stellenbosch, en blandning av chenion blanc, sauvignon, viognier och chardonnay som jäst och lagrats på ekfat av olika storlek, fast bara 10% nya fat. Men det räcker för att man ska känna en skön blandning av mogen varm frukt och lagom portion generös kola-doftande ek. Torr med härligt läskande solmogen frukt som drar mot både chenins lilla vaxiga karaktär och sauvignons gröna egenskaper av nyslaget gräs och krusbär.

Spanien

Även Spanien har en tradition av att lagra sina bättre vita på fat, Raul Pérez Vizcania la del Vivo 2017 (92738), 265 kr från Bierzo ger ganska mycket av traditionell spansk finvins-känsla. Torr och ren med aningen blommig doft tillsammans med persika, citrus och lite vaniljig fatkänsla. Koncentrerad och välsmakande med lätt fet känsla som godello-druvan kan bjuda på.

Tabell

[drinklist id="76959"]

Recension tillfälligt sortiment vita & röda viner, tidigare lanseringar