Laddar annons
4 Oct, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Oktoberfestöl 2012 med Anders Bergström

Att prova Oktoberfestöl är inte det lättaste. Dels finns det en tradition att bedöma och dels finns det en modernisering av konceptet. Traditionen kan sannerligen diskuteras. Många tänker sig att det traditionella Oktoberfestölet kommer från Tyskland. Jodå, alldeles rätt. Men om det nu finns en tradition så blickar den snarare tillbaka till en slags marsöl (Märzen) som bryggdes starkare för att hålla hela sommaren, då ölbryggning inte var möjlig. Märzenölen skulle konsumeras innan man bryggde ny öl av det skördade höstkornet. Detta marsöl var betydligt mörkare, sötare och fylligare än det vi idag kallar traditionell Oktoberfestöl. Jag vill påstå att ingen av årets representanter i Systembolagets sortiment prickar det ursprungliga traditionella. Snarare presenterar bryggarna av traditionell Oktoberfestöl en betydligt ljusare, lättare och skall vi säga färganpassad variant.

Sedan har vi det moderniserade konceptet. Då blir det ännu snurrigare. Här stämmer nämligen ingenting. I en modern ölvärld så är smakrikedom viktig. Och smakrikedom idag stavas humlekryddning. Slänger man bara i åtskilligt med humle och därtill gärna de mer intensiva varianterna så har man gjort något som kan kallas modern Oktoberfestöl av konceptet. Frågan är bara; blir det bra? Nej, egentligen inte. Vill vi ha humlekådade öl så finns det massor av andra varianter året om och hur många som helst att välja från. Varför besudla Oktoberfestölen med detta?

Men återigen – varför göra som tyskarna? Deras nutida moderna Oktoberfestöl blickar tillbaka till ett tidigt 1900-tal. När man väl började servera öl på Theresienwiese i Munchen under andra halvan av 1800-talet såg ölet helt annorlunda ut. Och smakade helt annorlunda också. Så allt handlar egentligen om förändring och utveckling. Vill vi insistera på att det traditionella är det enda redbara så är det viktigt att komma ihåg att inte ens det håller ett traditionellt mått. Allt är statt i förändring.

Först tar vi de ölen som hjälpligt kan kallas för de traditionella: Samtliga är ljusa i färgen med undantag för Nils Oscar som har en mörkbrun färg.

Ankerbräu Festbier 5,7 % (11252), flaska 500 ml, 19,90 kr (39,80 kr/liter)
Ankerbräu Nördlingen, Tyskland. Leverantör: Alambic Försäljnings AB
I doften finns maltsötma kombinerat med ljus kola och halm. En lättsam humlebris svävar förbi också. Smaken är lysande, detta är ett oerhört balanserat öl, inget stör ut. Ölet smakar bryggeri helt enkelt. En tysk Oktober som träffar mitt hjärta mitt i prick. Betyg: 5

Bryggmästarens Oktoberfestöl 5,4 % (11232), flaska 500 ml, 16,90 kr (33,80 kr/liter)
Åbro Bryggeri AB, Sverige. Leverantör: Åbro Bryggeri AB
En ganska oinspirerande doft, d v s intetsägande. Men smakmässigt är ölet en fullträff, maltigt sött och med ett humleavslut som möter perfekt. Det här ölet landar suveränt balanserat på tungan. Riktigt bra och ett av provningens bästa öl. Missar högsta betyget bara för att det känns lite sötsliskigare än Anker Festbier.
Betyg: 4

Nils Oscar Oktoberfest 5,5 % (11215), flaska 500 ml, 25,90 kr (51,80 kr/liter)
The Nils Oscar Company AB, Sverige. Leverantör: The Nils Oscar Company AB
Doftar nötkola, pralin och grapefrukt. En pikant och rätt humletydlig smak med nötkola i eftersmaken samtidigt som det känns maltigt. Det är med andra ord ett snyggt bryggt öl även om man missar målet Oktoberfestöl rejält. Humlebeskan drar ner betyget.
Betyg: 4

Kaltenberg Oktoberfest 5,4 % (11278), flaska 500 ml, 17,90 kr (35,80 kr/liter)
Krönleins Bryggeri AB, Sverige (licensbryggt). Leverantör: Krönleins Bryggeri AB
Ganska tydlig syra i doften med inslag av citron och citrongräs samt lite lätta flädertoner. Frisk, ren smak med citrusinslag. Trots sin renhet känns ölet obalanserat. Det blir ett överslag i avslutet med för mycket humle.
Betyg: 3

Paulaner Oktoberfest Bier 6 % (11250), flaska 500 ml, 20,90 kr (41,80 kr/liter)
Paulaner Brauerei, Tyskland. Leverantör: Spendrups Bryggeri AB
Rätt sötaktig doft med inslag av marsipan och honung. Nu börjar det likna nåt! Humlen saknas i doften dock. Smaken känns lätt pappig inledningsvis men jag måste säga att ölet rätar upp sig i eftersmaken och landar rätt hyfsat. Halvtrist öl men en av de bättre tyskarna på provningen. Betyg: 3

Löwenbräu Oktoberfestbier 6,1 % (11210 ), flaska 500 ml, 19,90 kr (39,80 kr/liter)
AB InBev (Spaten Brauerei), Tyskland. Leverantör: Carlsberg Sverige AB
En lätt sur och kemisk doft i näsan. Detta är typiskt Löwenbräu, dom har förmågan att få fram lätt diskmedelsdoftande öl nu för tiden. Smaken känns emellertid mer balanserad och en tydlig maltig sötma är framträdande. Men den där syrliga, kemiska tonen stannar kvar i avslutet. Betyg: 2

Spaten Oktoberfestbier 5,9 % (11281), flaska 500 ml, 19,90 kr (39,80 kr/liter)
AB InBev (Spaten Brauerei), Tyskland. Leverantör: Carlsberg Sverige AB
Maltsöt doft med lätt humlearom. Föga inspirerande. Och så kommer den där hemska Granny Smith-äppledoften! Men det är så här Spaten vill att deras öl skall dofta så denna Oktoberfestöl utgör inget undantag. Gröna äpplen är emellertid en feldoft av Guds nåde. Och detta genomsyrar även smaken. Äppleskal med en kärv fruktig strävhet. Här är nollan som betyg oerhört nära. Betyg: 1

Hofbräu Oktoberfestbier 6,3 % (11298), flaska 500 ml, 19,90 kr (39,80 kr/liter)
Staatliches Hofbräuhaus in München, Tyskland. Leverantör: Galatea Spirits AB
En doft av gula äpplen, honung och citrus, inte helt angenämt alltså. Dessutom dimetylsulfid, vilket kan kännetecknas som kokta grönsaker. Så här doftar all H-B´s öl, det är bara att gilla läget – om man kan. Smaken är kärvt sträv och eftersmaken bjuder på mycket bitterhet. Inte beska alltså, utan bitterhet, fundera på det! Här kryllar det av felsmaker. Intressant observationsöl.
Betyg: 1

Därmed över till några Oktoberfestöl av det modernare snittet. Här tittar vi närmare på de som tryckt i betydligt mer humle än vad som egentligen krävs av konceptet, som om det nu finns ett koncept för Oktoberfestöl. Samtliga, med några få undantag, är snyggt kopparfärgade.

S:t Eriks Oktoberfest 5,3 %, flaska 330 ml (11253), 16,90 kr (51,21 kr/liter)
Sigtuna Brygghus AB, Sverige. Leverantör: Galatea Spirits AB
Ett mycket mörkbrunt öl. Härlig mullig och fyllig doft. Mörk kola möter sirap och maltsötma. Smaken är inte lättbedömd, det kryllar av övertoner från humlen. Egentligen är ölet för beskt i eftersmaken men egendomligt nog så motar det söta inslaget bort den omständigheten. Ölet känns därmed oerhört balanserat. Ett mycket vacker moderniserad Oktoberfestöl. Cascadehumle fanns ju gubevars inte i 1800-talets Tyskland men i det här fallet tycker jag den gör ett snyggt jobb.
Betyg: 5

Red October 6 %, flaska 330 ml (1246), 16,50 kr (50 kr/liter)
Gotlands Bryggeri AB, Sverige. Leverantör: Spendrups Bryggeri AB
Doftar kryddigt med toner av mynta, mint och Pepsodent. Även smaken går åt det örtigare, kryddigare. Tursamt nog möter en tuff humlebeska i avslutet annars hade det nog gått åt pipan. Hela anrättningen landar trots sina underliga dofter rätt behagligt i munhålan.
Betyg: 4

Samuel Adams Octoberfest 5,5 % (11261), flaska 355 ml, 17,90 kr (50,42 kr/liter)
Boston Beer Co., USA. Leverantör: Galatea Spirits AB
Doftar pralin, vanilj och toffeekola. I munnen känns en rätt sötsliskig smak och eftersom humlen helt klart är undantryckt till ett bortre hörn i det här ölet så känns det rätt obalanserat. Klibbig eftersmak. Ändå tycker jag att Samuel Adams lyckats ta fram det öl som förmodligen mest liknar den gamla äkta Märzen bäst.
Betyg: 3

Mohawk October Unfiltered 5,9 % (11220), flaska 330 ml, 19,80 kr (60 kr/liter)
Gamla Slottskällans Bryggeri, Sverige. Leverantör: AB Wicked Wine Sweden
Ganska ljus färg och lätt disig. Doftar persika, som en Del Monte-konserv ungefär. Grapefrukt döljer sig också i aromen. Det smakar ta mig tusan också persika. Eftersmaken blir helt snedvriden då en alltför kryddig humle tar över föreställningen. Egendomlig nog gillar jag ölet trots detta. Det är bara det att som Oktoberfestöl är det helt ute och cyklar.
Betyg: 2

Flying Dog Dogtoberfest Märzen 5,6 % (11639), flaska 355 ml, 25,90 kr (72,96 kr/liter)
Flying Dog Brewery, Colorado, USA. Leverantör: AB Wicked Wine Sweden
Doftar choklad, körsbär och likör. En nästan extrem sötma möter på tungan. Den dämpas något när humlen möter upp efter en stund men på det hela taget känns ölet som en översötad Barley Wine. Jobbig i längden antecknar jag i protokollet. Öl handlar till stor del om känslan att vara sugen på ett glas till när det första är uppdrucket. Den känslan finns inte här.
Betyg: 2

FrEQuency No Sleep in October 5 % (11286), flaska 330 ml, 19,80 kr (60 kr/liter)
The Nils Oscar Company AB, Sverige. Leverantör: Philipson Söderberg AB
Doftar plåtlåda. Metallisk arom känns inte betryggande. Längst inne i doften anar jag även kolasötma. Smaken ger intryck av att vara mycket tillskruvad och komplicerad. Ett öl att smutta någon centiliter av, sen är det klart, ett helt glas känns övermäktigt.
Betyg: 2

Black Isle Jocktoberfest 6,2 % (11206 ), flaska 500 ml, 24,90 kr (49,80 kr/liter)
Black Isle Brewery, Skottland, Storbritannien. Leverantör: Galatea Spirits AB
Mellanbrun i färgen, rätt ful faktiskt. Stor maltsötma i doften tillsammans med något kemiskt. Kan det vara skokräm? Humlen är också tydlig i doften. Smaken är ganska överväldigande med mycket karamell och sötslisk. Helt klart ett obalanserat öl som faller utanför ramen av det vi provar.
Betyg: 1

Betygsskala 0-5, där fem är bäst.

Av Anders Bergström

Bild: från Germanbeerinstitute, läs mer om oktoberfestöl på samma sida.