Laddar annons
30 Dec, 2011

Ostron gillar stramt vin och fina bubblor

Ostron har en utpräglad havssmak, framförallt när de serveras råa. Sälta i kombination med champagnens mineralsmak är läckert. Gör ni som jag njuter ni av ostron med några stänk citron. Till passar lyxiga bubblor, en champagne med extra stram syrlighet. Det finns andra sätt att avnjuta dessa skaldjur på och lika goda är de ångkokta, ugnsgratinerade eller grillade.

Fest är att äta och dricka det som är långt ifrån vardag. Och bäst smakar det tillsammans med dem man tycker alldeles extra bra om. Gott slut!

Champagne
Larmandier-Bernier Terre de Vertus Premier Cru (90460), 469 kr
Deutz Brut Millésimé 2006 (90461), 485 kr
Pierre Gimonnet Special Club Millésime de Collection 2002 (90462), 479 kr
Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut 1999 (96995), 499 kr

Ostronakademin
Ett samarbete mellan de nordiska länderna och visst, här tipsar de om att dricka porter (mörk öl) till ostron. Hade sånär glömt av den kombinationen men förr i tiden ansågs ostron vara "fattigmansmat" precis som porterölet var dricka av låg status. En vanlig måltid bland Londons budkillar "the porters" var ostron till vilka de drack den mörkt, bittra (då lika billiga) ölet som kom att kallas för "porter".