Laddar annons
27 Dec, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Smak av olivolja, inlägg och debatt

Olivträdet och olivoljan är ständigt omnämnd, i den grekiska mytologin, i de egyptiska hieroglyferna, i Koranen och Bibeln. Det vittnar om olivoljans storhet och även om att den symbolik olivkvisten står för fred och frid. Det är med olivolja som med vin. Var och en har sin karaktär.

En bra början är att lära sig de tre grundkaraktärerna, mild, balanserad och fruktig.  Eller som på italienska gentile, armonico och fruttato. Den senare har den tydligaste beskan och pepprigheten.

Olivoljan var tidigt en viktig handelsvara, kanske en av de främsta. Olivoljans användning spred sig i Medelhavsområdet. Olivoljan blev en av grundstenarna i kosthållningen, dels för sin goda smak men också för sin utmärkta hållbarhet och möjlighet att lagra.  Olivoljan användes dessutom en hel del utanför köket, den var medicin till en mängd olika krämpor, skönhetsmedel och tvål, som smörjmedel och inte minst som lampolja.

Oliven och olivoljan fick därmed en stor betydelse för människan. Det återspeglas av de straff som upprättades i Grekland år 397 f.kr. Den som olovandes fällt ett olivträd kunde dömmas till landsförvisning, konfiskerande av egendom eller i värsta fall bli dömd  till döden!

Olivoljeguiden är en ny bok av Johan Blanche, läs mer om Johan och boken här.

Läs mer om olivolja: på företaget Zetas web-sida Vinbanken har hämtat delar av texten i detta inlägg plus bild från Zeta.

Vad gäller saken: Läs artikel på SvD.

Årlig mässa för olivolja hålls i Verona, kommande SOL går av stapeln 24 till 28 mars. 2012