Laddar annons
18 Aug, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Oxford – öl, historia och Inspector Morse

Fancy a pint, dear? Ett besök i Oxford är en blandning av historielektion och pubrunda. En förvånansvärt pigg engelsk stad som kryllar av studenter från hela världen och är proppfull av vackra gamla byggnader. Väl värd ett besök!

Varför välja Oxford när man kan besöka London tänker du nu, eller? Själv var jag oerhört sugen på att se Oxford, eftersom jag sett samtliga 33 avsnitt av Inspector Morse med den fantastiska, men numera bortgångna John Thaw och dessutom de flesta delarna av efterföljaren Lewis. Jo, jag grät nästan när jag tittade in på Exeter College, platsen där Morse får en hjärtattack.

Exeter College, usch vad sorgligt!

Ursäkta, var ligger Oxford University?

Oxford är full av liv och alldeles lagom stor. När du tröttnat på trafiken och trängseln i London är Oxford ett trevligt alternativ. Ungefär 22 000 studenter pluggar vid Oxfords universitet och många är de turister som vandrat runt och letat efter Universitetet. Men faktum är att det inte finns. Nåja, det gör det förstås, men inte som en enda plats eller byggnad. Oxford University består av drygt 30 colleges utspridda i Oxford. Alla erbjuder diverse kurser, inackordering, matsal, bibliotek och de flesta har en egen kyrka. Universitetet är det äldsta av alla i ett engelskspråkigt land och någon form av undervisning förekom redan i slutet av 1000-talet.

Bo på anrika Macdonald Randolph

I Oxford når man det mesta genom att gå till fots. Vi valde det anrika hotellet Macdonald Randolph Hotel, med hög standard, vindlande korridorer, fantastisk men dyr frukost och en Morse bar med foton på den buttre kommissarien. Det sägs att det var just en barchef på Randolph som uppmuntrade Colin Dexter att fortsätta skriva sina deckare.

Det visar sig att det hänger foton på Morse och Lewis i så gott som alla pubar och restauranger vi besöker och vi får höra historier om hur krogen använts som inspelningsplats. Gillar man engelska pubar får man här sitt lystmäte. Alla serverar lokal ale som känns lite ljummen och avslagen jämfört hur vi dricker den  i Sverige.

Clinton besökte Turf Tavern

The Turf Tavern är en liten pub som ligger lagom undangömd på en trång bakgata. Det sägs ha varit Morses favorit och delar av den byggdes redan på 1200-talet. Det är trångt, lågt i tak och oftast fullsatt. Här finns många ale på fat och det sägs också att det var här som President Clinton INTE drog in någon rök när han rökte marijuana under sin tid som student i Oxford i slutet av 60-talet.

En annan känd pub är The Bear Inn som hävdar att den är Oxfords äldsta, med verksamhet från 1242. Även den finns på en mindre sidogata och under den varma delen av året kan man sitta ute i den lilla trädgården.

The White Horse lockar med Mulled wine – som glühwein ungefär – och hemgjord paj med viltkött, ”gravy”, engelsk sås gjord på skyn från stekt kött och ”mash” (mosad potatis). På The Eagle and Child serveras en bra fish and chips. Alla de här pubarna är precis så som man vill att en engelsk pub ska vara. Fasta träbänkar i mörkt trä, murrigt, lite trångt och väldigt mysigt. Här sitter det personer i alla åldrar. Några ungdomar slinker in för en cider och en mycket gammal man äter sin kvällsmat med ett litet glas öl till.

Vad finns mer att säga än: Cheers!


Tips inför resan till Oxford

- Flyg till Heathrow och ta bussen från flygplatsen direkt till Oxfords centrum. Det tar cirka 1,5 timme.
- Från Oxfords centrum går också buss till Bicester Village, en stor outlet med ”alla” märken. Den är öppen varje dag och resan tar bara en halvtimme.
- The Quod Brasserie & Bar på High Street är en trevlig restaurang med franska influenser om man tröttnat på ”bangers & mash”, liksom Brasserie Blanc på Walton Street.
- En gruppvandring runt Oxford med guide rekommenderas. Välj en auktoriserad guide via webbsidan Visit Oxfordshire.
- På Visit Oxfordshire finns många bra tips på boende. Om man vill så kan man bo på ett studentrum. I Oxford är det inte som i Sverige. När terminen är slut flyttar studenten ut från sitt rum med allt pick och pack och rummet kan hyras ut till någon annan gäst.
- Oxford University har också en bra och informativ webbplats, där man bland annat kan boka ett av studentrummen.
- Besök gärna en så kallad evensong. Varje dag klockan 18.00 arrangeras en gudstjänst med pojkkör i någon av collegekyrkorna. På hotellen brukar de kunna informera om var det är. Det är väldigt vackert och stämningsfullt. Dessutom är det ett sätt att verkligen få se en kyrka inifrån, eftersom dessa sällan är öppna för allmänheten under dagtid.
- Köp med en engelsk filthatt hem från Walters & Co på Turl Street, eller en lodenrock eller en tweedkavaj. Kort sagt så är detta en riktigt fin engelsk herraffär.