Laddar annons
P. Lex | Petter om vin och nya vibbar
20 Nov, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

P. Lex | Petter om vin och nya vibbar

KÄNDISVINER. Rappare och sommelier, en ovanlig kombo. Vinbanken har testat Petters viner, P.Lex, och Petter ger sina reflektioner.

Petter upptäckte Italien redan som liten när han följde med föräldrarna på semester.

– Jag har älskat vin, ända sen jag fick prova vin med mina föräldrar. När jag fick en förfrågan om att göra vin med mitt eget namn var jag dock först negativ. Sedan föddes idén om att producera en egen prosecco för att fira 15 år som artist 2013, berättar Petter.

Kändisviner fanns det redan gott om och Petter ville inte göra som alla andra.

– Om du inte kan vara först med något så gör det med en twist. Jag ville inte ha mitt foto på en flaska, därför blev det en logotyp med mitt artistnamn på en vapensköld.

Första sommelierutbildade rapparen?

Petter insåg att han behövde lära sig mer för att kunna arbeta med kvalitetssäkringen av sina viner och han utbildade sig därför till sommelier.

– Jag gick in för det stenhårt, gick ut som kurstvåa och fick ett stipendium, något jag är väldigt stolt över.

Förutom arbetet med P. Lex vinerna, som görs i samarbete med The Wine Team, har Petter nu utökat sitt arbete i vinbranschen och arbetar själv med import av viner som han säljer till restauranger.

– Det är viner som jag väljer ut från producenter och områden som jag tycker om och känner till. Det är en svår process, men det är min passion att arbeta med vin.

Andra stilar och utveckling  P. Lex vinerna

– Just nu tittar jag på så kallade ”naturviner”. Jag tycker de är intressanta och jag vill gärna guida publiken till nya områden, i takt med att jag själv upptäcker nya saker. Jag vill titta mer på Loire, kanske USA. Smaker förändras, man hittar nya, tröttnar på vissa och kommer sen kanske tillbaka. Det är lika fantastiskt som med musik. Man hittar alltid nya influenser och vibbar man vill spinna vidare på, säger Petter.

 

Vinbanken provar P.Lex – Petter kommenterar

P.Lex Pinot Grigio 2015 (74879), Venetien, Italien, 89 kr

Frisk doft och smak av citrus, persika och honung. Okomplicerat och lättdrucket till lätta fiskrätter.

Petter: ”Jag minns att jag provade mat med en vän till mig som då hade restaurangen Nostrano på Timmermansgatan i Stockholm. Där gjorde vi en pasta vongole som lirade fint med vinet.”

P.Lex Pinot Grigio Rosé 2015 (76875), Venetien, Italien, 89 kr

Frisk och lätt rosé med toner av citrus och röda bär. Torr med hög syra i matvänlig stil. Kort eftersmak.

P: ”Jag ville göra en rosé som man kan dricka till mat. Rosé är så gott till lätta maträtter om man träffar rätt med kombinationen. Dessutom kul att det är på druvan Pinot Grigio eftersom det är så ovanligt.”

P.Lex Reserva 2014 (73308), Alentejo, Portugal, 99 kr

Fyllig, kryddig doft av mörka bär. Kryddig smak av mörka bär, slånbär, choklad och kaffe. Trevligt vin till bra pris att servera till kraftiga kötträtter eller en bit smakrik ost.

P: ”Ett vin från ett vinland som behöver mer uppmärksamhet. Det är påtagligt att man kan betala ganska lite och få mycket kvalité när det gäller just Portugal och dess viner. Vi har haft lite olika blends beroende på skörd. Till en början mer internationella druvor men nu bara portugisiska.”

P.Lex Appassivo 2015 (71075), Sicilien, Italien, 99 kr

Kryddig doft av mörka körsbär, russin och fat. Tydlig fatkaraktär. Ett ”soligt” vin med smak av mörka bär och körsbär.

P: “Många uppskattar ”kraftiga" viner. Jag ville se om vi kunde göra en variant utan att sockret skulle skena iväg. Själv är jag inte inne på den här stilen idag men saker förändras och allt går i cykler.”

P.Lex Barolo 2010 (73519), Barolo, Piemonte, Italien, 299 kr

Doft av mörka körsbär, nyponros, kryddor och fat. Smak av mörka körsbär, choklad, nypon och fat. Ännu ung med kärva tanniner. Lagras eller lufta ett par timmar. Servera till kötträtter eller smakrik ost.

P: ”Barolo och Barbaresco är två magiska områden som jag alltid kommer tillbaka till. Lite vinnördigt har jag och en konstnärsvän till mig som heter Ronny Bergfeldt målat etiketten tillsammans, med färgpigment från norra Italien.”

P.Lex Fino (78197), Jerez, Spanien, 89 kr för 375 ml

En torr och frisk sherry med toner av äpple, citrus och hasselnötter. Servera kyld till salta mandlar.

P: ”Det här handlade om en upplyftande gärning för regionen, då människor inte har upptäckt hur fantastisk en torr sherry kan vara som aperitif med rätt tilltugg.”

P.Lex Tawny Port Reserve (77792), Portugal, 199 kr

Fyllig doft av russin och choklad. Typiska portvinstoner i smaken som russin, choklad, kanel och nötter. Egentligen ett oöverträffat alternativ till ost, men också gott till desserter med nötter och choklad. Plus för fina flaskan.

P: ”Jag ville hitta ett bra substitut till glögg samt göra en region mer uppmärksammad. Portvin älskar jag och det finns många bra smakkombos.”

 

Läs mer här

https://vinbanken.se/2016/07/17/prosecco-topp-10-vin/

https://vinbanken.se/2016/09/29/alkoholfritt-bubbel/