Laddar annons
24 Oct, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tupp i vin

KYCKLING. Recept på tupp i vin, eller Coq au Vin, som är en klassisk rätt på kyckling som aldrig blir omodern. Lagas i en stor gryta och avnjutes med ett gott rödvin i glaset.

Tupp i vin är en härlig fransk gryta att laga om hösten, när det börjar bli kyligt utomhus. En bra rätt att laga när man blir många till middag.

Lättast är att använda redan styckad kyckling, lårfilé är ett perfekt val och dessa kan kompletteras med kycklinglår med ben.

Detta recept är inspirerat av den amerikanska kocken Julia Child. Den lilla skvätten cognac som får brinna i grytan sätter verkligen fjutt(!) på smaken.

Bon Appétit!

 

Recept | Tupp i vin | 6-8 portioner

1,2 kg kyckling, exempelvis lår och lårfiléer
16-20 små brynta lökar
2 hg stekta champinjoner
120 g bacon i små bitar
1 flaska rött vin
3 msk cognac eller brandy
2,5 dl hönsbuljong
1 msk tomatpuré
3 krossade vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
1 msk vetemjöl
smör
salt och peppar

Gör så här:
Bryn baconet i lite smör i en stor gryta tillsammans med tomatpurén. Lägg i kycklingdelarna efter en stund och bryn dem i fettet. Salta och peppra. Låt puttra tillsammans i fem minuter.

 

Slå på spriten och tänd försiktigt på, akta ögonbryn och annat. Låt det brinna klart.

 

Häll på vin och buljong så att det täcker kycklingen. Rör ner örtkrydda, lagerblad och vitlök. Låt sjuda i 20–25 minuter. Bryn under tiden lök och svamp i en stekpanna.

 

Ta upp kycklingen och lägg i löken. Låt koka kraftigt i 5–10 minuter så att vätskan koncentreras och lökarna mjuknar. Tillsätt smör som du rört ihop med vetemjöl på slutet för lite tjockare konsistens.

 

Lägg tillbaka kyckling och lägg i svampen. Smaka av med salt och peppar. Garnera med hackad bladpersilja.

 

Servera med ris, potatis, potatispuré eller ett gott bröd.

https://vinbanken.se/2016/03/11/vin-till-fylld-kycklingfile/