Laddar annons
Ekologiska viner | Bäst i test
10 Nov, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ekologiska viner | Bäst i test

EKOLOGISKT VIN. På Systembolaget finns cirka 600 röda ekologiska viner och 400 vita. Här kommer Vinbankens aktuella ekologiska topplista, vår egen "bäst-i-test".

På Jordbruksverkets hemsida kan man läsa att ekologisk produktion är en strävan att ”nyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt.”

Restriktioner gäller för hur man som odlare hanterar skadedjur och insekter samt ogräsbekämpning, hur man får ge plantorna näring och att djuren har en viktig roll i produktionen. Endast ekologiskt certifierade producenter får märka sina viner som ekologiska.

På bilden ovan ett bra exempel på ett ekologiskt lantbruk. Ankor hjälper till med snigelbekämpning på gården Avondale Jonty’s Ducks i Sydafrika.

 

Vita ekologiska viner

Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2015 (72093), Pfalz, Tyskland, 119 kr

Friskt och stramt vin med toner av citrus, gröna äpplen och mineral. Perfekt med ett glas innan maten. Eller servera till skaldjur och fiskrätter som inte är alltför smakrika. Den höga syran gör att det blir fint till en gräddig fiskgratäng.
Betyg: 5

Sander Riesling trocken 2015 (5368), Rheinhessen, Tyskland, 109 kr

Ett friskt, fruktigt och fräscht vin med toner av citrus, grönt äpple, päron och mineral. Servera som fördrink eller till lättare fiskrätter och rätter med skaldjur. Jag dricker det till en röra med färska räkor, gräddfil, finhackad dill, purjolök och citronpeppar som jag lägger på en smörstekt toast.
Betyg: 4+

Brochet Facile Sauvignon Blanc 2015 (2267), Frankrike, 84 kr

Det smakrika ”gäddvinet” som har en mycket aromatisk och druvtypisk smak av sauvignon blanc, det vill säga krusbär, svartvinbärsblad, nässlor och citrus. Drick till fisk- och skaldjursrätter. Jag matchar med en toast med chèvreost med rostade valnötter, färsk timjan och flytande honung.
Betyg: 4

Jonty's Ducks Pekin White 2014 (2950), Paarl, Sydafrika, 109 kr

Fruktigt och blommigt vin gjort på bland annat druvan chenin blanc. Tropisk smak av persika, mango och citrus. Servera till fiskrätter som kan vara smakrika, till asiatisk mat eller till en hårdost med sälta, som parmesan eller pecorino.
Betyg: 4

Crudo Cataratto Zibibbo Organic 2015 (4993), Sicilien, Italien, 79 kr

En ny bekantskap som är väldigt trevlig. Blommig, flörtig, halvtorr smak med tropiska frukter och tydliga muscattoner. Det visar sig att zibibbo är ett lokalt sicilianskt namn för druvan muscat d’Alexandria. Att dricka som sällskapsvin eller som en perfekt följeslagare till asiatisk mat. Snudd på fynd till det priset.
Betyg: 4

Villa Garros Sauvignon 2015 (4184), Bordeaux, Frankrike, 95 kr

Friskt och aromatiskt vin gjort på sauvignon blanc. Ett vin från Francois Lurton som alltid står för jämn och hög kvalitet. Sauvignon blanc-viner passar alltid fint till chèvre. Jag väljer att servera vinet till smörstekt torskrygg med gröna bönor och stekt polenta med mycket parmesan.
Betyg: 4-


Röda ekologiska viner

La Bastide Blanche 2014 (2262), Bandol (Provence), Frankrike, 169 kr

Smakrikt, komplext och lite köttigt. I regionen Bandol, en del av Provence, görs kraftiga viner, oftast med mycket mourvedre. Kryddigt med smak av mörka plommon, körsbär, blåbär, choklad och fat. Passar till alla kraftiga kötträtter. Jag dricker det till viltfärsbiffar med potatisklyftor, mycket rosmarin och smulad feta samt en auberginegratäng som fått stå länge i ugnen och ”gosa” till sig.
Betyg: 5

Crozes-Hermitage Domaine Habrard 2015 (2861), Crozes-Hermitage, Frankrike, 149 kr

Ett smakrikt och kryddigt vin med toner av björnbär, blåbär, lavendel, lagerblad och örter. Passar till lammsteken med mustig sky på vitt vin, finhackad färsk timjan, rostad vitlök och brynt smör. Servera med potatisgratäng med mycket Västerbottensost.
Betyg: 5

Cycliste 2015 (76065), Côtes du Rhône Villages, Frankrike, 89 kr

Kryddigt vin med toner av mörka bär som slånbär och björnbär, lagerblad och vitpeppar. Ett trevligt och riktigt prisvärt vin från Rhône där ursprunget känns tydligt. Lättsamt med mjuka tanniner. Drick till en gryta med kyckling, champinjoner och färsk timjan.
Betyg: 4+

Domaine de Verquière 2015 (2179), Rasteau (Rhône), Frankrike, 129 kr

Kryddigt vin från området Rasteau i Rhône. Detta röda vin har smak av plommon, slånbär, örter och fat. Det dricker jag gärna till lammkotletter med grillade potatishalvor toppade med olivolja, flingsalt och torkad rosmarin.
Betyg: 4

Boira Sangiovese 2015 (32431), Marche, Italien, 89 kr

Fruktig och lättsam smak av körsbär, örter och fat. Trevligt allroundvin. Drick till hemgjord lasagne med mycket riven mozzarella och torkad oregano.
Betyg: 4-

Brochet Facile Syrah 2015 (78826) 89 kr

De populära vita ekologiska ”gäddvinerna” har nu fått sällskap i vassen av ett rött vin gjort på syrah. Vinmakaren bakom brochet-vinerna (franska för gädda) heter Frédéric Brochet. Denna ekologiska syrah har smak av mörka bär och örter. Bra längd. Drick till höstgrytorna nu och till de grillade färsbiffarna sommaren 2017.
Betyg: 4-

Viña Herminia 2015 (12615), Rioja, Spanien, 79 kr

Lättsamt bärigt vin med kryddiga toner. Smak av plommon, örter och lite lakrits. Passar till lite lättare kötträtter eller svalt till tyngre fiskrätter med brynt smör och fläsktärningar.
Betyg: 3

 

Läs mer om ekologiska viner

https://vinbanken.se/2016/01/10/ekologiskt-vin/

https://vinbanken.se/2016/03/29/basta-eko-viner-2016-topp-10-vin-vita-och-roda/

På franska betecknas ekologiska viner som biologique, på engelska använder man begreppet organic, i Italiens säger man biologico och på spanska ecológico.