Laddar annons
Pays d’Oc IGP - druvsortsviner, dynamik och nytänk
22 Sep, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Pays d’Oc IGP - druvsortsviner, dynamik och nytänk

Intressanta druvspecifika viner, dynamik och nytänk är ledord i det skyddade geografiska ursprunget Pays d’Oc IGP. En stor mångfald bjuder på överraskningar samt bra förhållande mellan pris och kvalitet.

Pays d’Oc IGP viner kommer från ett till ytan vidsträckt område som sträcker sig från Camargue i nordöst till söder om Perpignan ner till spanska gränsen. Här odlas en mängd olika druvor. De inom beteckningen godkända sorterna är så många som 58 stycken, både gröna och blå.

Olika sorter gör skillnaden i vinerna i kombination med varierande klimat och jordmån. Men smakvariationen kommer också av tillverkningssättet eller enskilda vinmakares ambition och experimentlust. Sammantaget är utbudet viner i IGP Pays d'Oc enormt stort.

Vin tillverkas av alla färger som vita, rosé och röda, i olika stilar och prisnivåer. Tack vare det torra och soliga klimatet i kombination med de upptorkande och svalkande vindarna har IGP Pays d'Oc utmärkta naturliga förutsättningar för ekologisk odling. Med ett så stort och tillgängligt utbud är det inte förvånande att vinälskare lätt hittar favoritviner, till passande pris.

---> LÄS MER OM VIN FRÅN PAYS D’OC IGP

Pays d’Oc IGP

Pays d'Oc IGP-viner produceras i departementen Gard, Hérault, Aude, i sex kommuner i Lozère samt Pyrénées-Orientales. Det är  Frankrikes största geografiska ursprung till ytan och här odlas och tillverkas merparten av landets viner. Hela 20 procent av vinexporten och 65 procent av Frankrikes samlade IGP produktion har sitt ursprung i Pays d'Oc.

Det är den stora mångfalden viner som tillverkas av 58 olika druvsorter som kännetecknar vinerna från Pays d’Oc IGP. Lägg till ett bra förhållande mellan pris och kvalitet.

Så här smakar vinerna

Då vinmakarna har 58 olika druvsorter att välja bland är smaken kopplad till druvan, eller till blandningen av de olika sorterna. Lägg till en bidragande kombination med det soliga klimatet och de många olika jordarterna. Så även om det finns många viner av en enda druvsort kan konsumenterna lätt hitta vin av två eller flera druvor och där själva blandningarna lyfter fram olika aromer i vinerna. Mångfalden och valmöjligheten för konsumenterna är enormt helt enkelt.

Vanligtvis är vinerna inte ämnade för lagring utan lämpar sig bättre för att dricka nu eller inom några år. Undantagen finns givetvis.

Vi skulle kunna dela flera historier om viner som utvecklats magiskt, i många, många år men dessa berättelser får vänta till nästa artikel.

Röda och roséviner från Pays d’Oc IGP

De röda vinerna variera enormt från ljusa till skönt tegelröda medan å andra sidan många har en mörk, djupt rödblå färg. Om doften i vinerna kan det talas om i timmar och här finns hela spektrumet från stor och fruktig doft till en lätt, frisk bärsötma, tillbaka till fyllig yppighet.

Vanligtvis smakar många av viner direkt och tydligt av fruktig spänst mer än av strama tanniner. Internationellt gångbara är de populära franska druvsorterna merlot, cabernet sauvignon, syrah, grenache, cinsault men också på svalare odlingsplatser, pinot noir.

Beroende på plats, omgivningens geografi och jordmån trivs och passar vissa sorter mer än andra. Precis som att druvorna är del i ett naturligt sammanhang och påverkas av många olika faktorer.
De allt mer populära rosévinerna speglar sin druvsort väl. Och rosévinernas smakstil spänner från frisk, rund och kryddig till de mer publika och den i smakupplevelsen mer söta och bäriga stilen. Alla rosévinets olika stilar är tillåtna och uppskattas.

Vita viner från Pays d’Oc IGP

De vita vinerna är vanligtvis torra, friskt fruktiga ibland med en lätt kryddig ton och dricks precis som de röda, som bäst när vinerna är unga. Tongivande druvor är chardonnay, sauvignon blanc och grenache blanc. Men de gröna sorterna är precis som för röda viner otroligt många varför även vinernas smak kan säga ha otaliga nyanser.

Under senare år har en hel del odlingar av viognier tillkommit men som sagt, druvsorten avgör vilken aromprofil vinet får, lägg sedan till IGP Pays d’Oc:s soliga klimat och upptorkande vindbris.

Men minns även att i den stora mångfalden vinstilar och typer alltid finns undantag från regeln. Exempel är alla de vinhus vilka spränger gränser med att bana ny väg, tekniskt eller sensoriskt. Och att det under en så stor beteckning som IGP Pays d’Oc garanterat finns mycket nytt och spännande för både konsumenten och vinturisten att upptäcka.

SEX SNABBA FAKTA OM VIN FRÅN PAYS D'OC IGP

1) 120 000 hektar vinodlingar.
2) 13 000 vinodlare.
3) 58 druvsorter.
4) flest druvrena viner i Frankrike.
5) 44% röda viner, 30% rosé och 26% vita viner.
6) Via Domitia band samman Italien med Spanien under Romartiden går genom regionen på en 200 km lång sträcka. En av många välbesökta Världsarv i regionen.

Artikeln är sponsrad av: PAYS D’OC IGP - välkommen att upptäcka och läsa mer

FAKTARUTA - vad är IGP

IGP, Indication Géographique Protégée, är en skyddad geografisk ursprungsbeteckning inom EU. Alla moment från skörd av druvorna till vinifiering, den så kallade vinframställningsprocessen, sker i det berörda geografiska området.

 

Prova vin från Pays d’Oc IGP

1) Paul Sapin Chardonnay Organic 2020 (2141)

Paul Sapin, 89 kr. EKO.
Druvor: Chardonnay
Torr, medelfyllig smak av solgula frukter, yppig persika och gula äpplen. Touch av päron.
Friskfruktig eftersmak av mogen citrusfrukt. Utmärkt EKO-vin i den enklare genren i miljösmart PET-flaska. Fisksoppa med saffransaioli smakar perfekt en lördag lunch!

2) Claude Val Blanc 2020 (5552)

Domaines Claude Val, 79 kr
Druvor: Grenache blanc, chenin blanc, mauzac, chasan blanc, vermentino, sauvignon blanc
Torr och medelfyllig, fruktig av mogen gul som persika och päron, krämig munkänsla med en mjuk, solig längd. En blend av många druvsorter och ett vardagsvin för mersmak. Otroligt enkel rätt, och god är de heta skaldjur med vitlök och olivolja. Sätt guldkant på vardagen.

3) Grande Nuit Sauvignon Blanc 2020 (72649)

Maison Fortant, 79 kr
Druvor: 100% sauvignon blanc
Torr, medelfyllig, frisk äpplig smak med mjuk rondör av mogna rabarber och krusbär. Bra längd med solig glimt. Lättsam, friskfruktig vardagsscharmör. Servera vinet till kantarellsoppa!

4) JP Chenet Cabernet-Syrah Organic 2019 (4643)

Les Grands Chais de France, 30 kr för 250 ml.
Druvor: Cabernet sauvignon och syrah.
Doften har tydliga drag av kola med inslag av bär. Smaken är mjuk, bärig och rund med en lätt kryddig ton. Ett mjukt, bärigt rött i liten flaska med en puff av kryddig gräddkola. Vinet i helflaska är EKO-certifierat. Rött mjukt vin perfekt till vegetariska rätter, förslag: vegetarisk pizza med svamp.

5) Grande Nuit Cabernet Sauvignon 2019 (71912)

Maison Fortant, 85 kr. EKO.
Druvor: Cabernet sauvignon.
Röd färg med tegelnyans. Bärig frisk doft. Mjuk, medelfyllig, rödmogen frukt och dito, en mjuk vinbärston. Örtiga inslag ger smaken struktur. Mjuk rödfruktig eftersmak. Prova till marinerad fläskfilé och grön örtsås.

6) Fat Bastard Syrah 2019 (2281)

The Fat Bastard Wine Comapany, 89 kr. EKO.
Druvor: 100% Syrah
Mörk, blåröd färg, yppig fruktmogen doft med inslag av mörka bär, nästan söt. Smaken är fyllig, mörkfruktig av sötmogna björnbär, skogshallon och kryddor. Pepprig längd ger struktur, eftersmaken är varm. Yppig och soligt kryddgenerös. Smakrika kötträtter, gärna med lite sting passar bra - som Chili Con Carne.

7) Grand Sud Merlot 2019 (74944)

Les Grands Chais de France, 85 kr för 1000 ml.
Druvor: Merlot
Blåröd färg, fruktig mogen doft med inslag av sötlakrits. Fyllig, tydligt saftig och bärig smak med drag av lakrits och örtkryddor. Saftig munkänsla. Trevlig för soffhäng eller till en påse lökchips med dipp.

FAKTARUTA - IGP och AOP gäller i EU

Enligt EU direktiv ska förkortningen IGP, Indication Géographique Protégée, ersätta den franska beteckningen Vins de Pays. IGP finns i olika nivåer. Det kan vara en region med ett eller flera departement (ungefär jämföra till landskap), ett enskilt departement (län) eller en zon (kommun). Liknande ska AOP ersätta den franska kvalitetsbeteckningen AOC.