Laddar annons
VIN DE PROVENCE rosé i många nyanser och smaker
21 May, 2021

VIN DE PROVENCE rosé i många nyanser och smaker

Turister och vinstockar trivs i Provence. Och att förföras av de ljusa vinerna med sina otaliga nyanser av rosa är enkelt.

VIN DE PROVENCE rosé. Provence viner är av alla sorter, vita, röda och rosé. De senare  kommer i så många nyanser av rosa att en semester inte räcker långt för att pinpointa alla rosa skiftningar. Att mer än 90 procent av vintillverkningen i detta vidsträckta distrikt är rosé är självklart.
VIN DE PROVENCE ROSÉ VINBANKEN

Färgen på ett klassiskt VIN DE PROVENCE ROSÉ är av stor betydelse. Att Centre du Rosé i Vidauban listat ofantligt många nyanser av rosa för en klassisk VIN DE PROVENCE rosé bekräftar det.

Centret grundades 1999 och är det enda institut i världen som uteslutande ägnar sig åt rosévin. Tillsammans med vinodlarna och producenterna i Provence har institutets 20 år långa arbete gett resultat.

Rosévinerna har ryckt fram i kvalitet, stilen på vinerna har utmejslats och vikten av ursprung har lyfts fram. Nästa steg är att berätta mer om distriktets betecknade områdesspecifika ursprung (appellationer, AOP).

VINREGIONEN PROVENCE

Provence är en stor vinregion som sträcker sig från norr till söder mellan Alperna och Medelhavet. I väst gränsar Provence till Rhônefloden i departementen Var och Bouches-du-Rhône, i öster mot Alpes-Maritimes inte långt från italienska gränsen. Således varierar både jordmån och specifika förutsättningar. Oavsett om i söder eller norr är den kalla vinden Mistralen alltid närvarande.

PERFEKTA ODLINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

Vinden torkar upp fukt i vingården vilket är fantastisk. Den svala, kalla vinden ses som mestadels positiv då den balanserar det soldränkta distriktet Provence heta dagstemperaturer. Bra är även de svala nattemperaturerna (på grund av vinden) som bidrar till att fördröja mognaden på druvorna.

Klimatet i Provence är med andra ord precis lika bra för att kultivera vin som för semesterfirare och turister.
VIN DE PROVENCE ROSÉ 3

URSPRUNGSBETECKNING – AOP PROVENCE

Det finns tre övergripande ursprungsbeteckningar för rosévin från Provence.

1. Côtes de Provence
2. Coteaux d’Aix-en-Provence
3. Coteaux Varois en Provence.

Och under Côtes de Provence finns fem områdesspecifika ursprungsbeteckningar vars skillnader, bland andra, grundar sig på mikroklimat, höjdnivåer, jordmån, druvsorter och vinernas typicitet. Dessa områden är:

• Sainte-Victoire
• Fréjus
• La Londe
• Pierrefeu
• Notre-Dame des Anges.

Är man vinintresserad, och för att få en första indikation på ett specifikt vins stil, kan man börja med att utgå från kartbilden genom att dela in Provenceregionen i norr och syd.

I den norra delen som gränsar mot Alperna odlas vin bergens utlöpare. Naturen är dramatisk grön och mer frodig, landskap är kuperat. Jordmånen består av sediment från bergen. Vingårdens exponering är av vikt. Influenser av garrigue, det vill säga lågväxande ört och kryddväxter är vanligt förekommande och dofterna kan avspeglas i vinerna.

I söder gränsar vindistrikten Medelhavet. Här råder ett tempererat klimat med en jordmån på berg, som stammar från en annan tidsålder. Sandinblandning är vanligt. Medelhavet skapar även en bländande reflektion på många havsnära vingårdar varför solexponeringen är extraordinär.

TILLGÄNGLIG, FRI UTAN MÅSTEN – SÅ NJUTER DU PROVENCE ROSÉ

Att inte nämna den rosa färgen är omöjligt, så vackra och skira skiftar vinernas nyanser i en palett från persika och mango eller laxrosa mot antikrosa. Men det stannar inte där, för konsumenterna uppskattar även den friska, spänstiga smaken av distriktets rosévin.

Lägg till att få andra viner kan vara lika seriösa samtidigt otvungna och passa både till lunch som middag. Det är inte ens nödvändigt att sitta till bords. Med rosévin i glaset passar tilltugg och plockmat eller mingel och buffétillställningar. Social, öppen och inbjudande med en flärdfull sofistikerad hint är en beskrivning som passar Provence rosé väl, oavsett tillfälle, fest eller vardag.

VINS DE PROVENCE ROSÉ PASSAR TILL

Vinerna passar året om och gärna till lagad mat. Men många tänker säkert först på sommarkökets rätter med sallader av många slag för lunch, till BBQ eller en middag med fisk och skaldjur.

Rosévinets uttrycksfulla smaker är den fruktiga spänsten av citrus (pomelo, citron), till exotisk frukt (passionsfrukt, mango) i kombination med ett distinkt inslag av röda bär (vinbär, hallon, jordgubbar och körsbär) som rundas av till en helhet i kombination med blommiga och örtiga noter som påminner om vita blommor, fänkål, anis och havtorn.

I vissa viner återfinns lätta mineraltoner. Rosévinerna som lagrats i fat har ofta inslag av kryddor, torkade frukter och vanilj vilket bidrar till komplexitet och en bredare aromatisk profil.

RES PÅ VINVÄGAR I PROVENCE – ETT FANTASTISKT SÄTT ATT LÄRA KÄNNA PROVENCE VINER OCH NATUR

vinprovning-vins-de-provence-rosé-vinbanken

Vinprovning Vins de Provence rosé

AOP COTEAUX VAROIS EN PROVENCE

Vingårdarna i appellationen ligger i den del som kallas ’det kalkrika Provence’. Många vingårdslägen ligger bokstavligen på vita jordar. Beteckningen gäller för 28 vinbyar. Distriktets trånga dalar med dess utlöpare ligger samlade runt staden Brignoles. Utmärkande kännetecken är bergstoppar upp till 1 000 meters höjd. Klimatet är kontinentalt, med kalla vintrar, heta somrar.

• Saint Louis de Provence 2019 (70537)

Estandon Vignerons, Coteaux Varois en Provence, 139 kr
Druvor: 50% grenache, 40% cinsault, 10% syrah.
Torr, medelfyllig. Frisk av röda bär och frukt, vinbär, hint av hallon och björnbär, smak av citrus med grapeig beska, en touch kryddor och mineral. Rosévin som passar till mat för sin struktur och balans. Tydliga smakprofil med härlig citrusbeska.

AOP CÔTES DE PROVENCE

Den största appellationen, täcker 20 100 hektar i tre departement, Var, Bouches-du-Rhône och en kommun i Alpes-Maritimes. Totalt ingår 84 vinbyar (kommuner). Stora variationer råder inom området vad gäller jordmån, klimat och naturens exposition. Klimatet är medelhavsklimat.

• Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé 2019 (72349)

Maison Austruy, Côtes de Provence, 139 kr
Druvor: cinsault, syrah, grenache.
Torr, medelfyllig, frisk och spänstig av gul citrus som apelsin, en touch av aprikos, gröna örter och citron. Trevlig längd. Balanserad rosé med struktur. Klarar sig dessutom väl i glaset när temperaturen stiger. Gärna till mat!

• Pure Mirabeau en Provence 2019 (72475)

Mirabeau en Provence, Côtes de Provence, 169 kr
Druvor: 10% cinsault, 70% grenache, 20% syrah.
Torr, medelfyllig. Smakrikt tydlig av röda frukter i lätt yppig stil, touch av bär, blodapelsin och vita persikor. Bra längd, balans av citrus och örtig mineral. Mycket trevlig, ren och distinkt med härligt driv. Läskande.

• Minuty Prestige 2020 (79353)

Chateau Minuty, Côtes de Provence, 169 kr
Druvor: Grenache, tibouren, cinsault och syrah
Torr, medelfyllig. Bärig smultronton, rödfruktig, vinbär, blodapelsin och tydlig av gröna örter. Trevlig.

• Tomares Ballus Rosé 2020 (51244)

Domaine des Aspras, Provence, Côtes de Provence, 149 kr
Druvor: grenache, cinsault.
Torr, medelfyllig och krämig. Tydlig bärig sötma av hallon och sockrade vinbär, örter, persika och mango. Sötare citrustoner i längden balanseras av en lätt beska. Trevlig, fruktig. Passar småplock och gärna till sushi.

• Berne Inspiration 2020 (2607)

Château de Berne, Côtes de Provence, 139 kr
Druvor: grenache, cinsault, syrah
Torr, medelfyllig. Sötmogna bär, hallon, söt grape, inslag av gröna örter.

• Pierre Chavin Côtes de Provence Rosé  2020 (74125)

Domaines Pierre Chavin, Côtes de Provence,125 kr
Druvor: 60% grenache, 20% cinsault och 20% syrah.
Torr, lätt, fruktig av citrus och gröngul frukt. Rättfram och direkt med grapebesk kant. Okomplicerad rosé

AOP COTEAUX D’AIX-EN-PROVENCE

Belägen i den västra delen av Provence, gränsar till floden Rhône, Medelhavet och bergskedjan Sainte-Victoire med flera. Delvis jordbruksområde, vingårdar ligger även på utlöpare till bergen. Den här appellation är den mest exponerade för Mistralen (den kalla vinden).

• Aix Rosé 2020 (76141)

SARL Maison Saint Aix, Coteaux d'Aix-en-Provence,149 kr
Druvor: 20% cinsault, 60% grenache, 20% syrah.
Sötsyrlig av röda bär som smultron, smak av soliga örter, mogen apelsin och en fin balans med en knivsudd mineral. Trevlig, smakrik och absolut – ett vin för mingel och ’alla’!

• Château Paradis Rosé 2019 (78829)

Château Paradis, Coteaux d'Aix-en-Provence, 109 kr
Druvor: 60% syrah, 40% grenache.
Torr, medelfyllig. Soliga citrusfrukter med inslag av persika och mango, lätt rödbärig touch samt frisk längd. Utmärkt för mingel och småplock, oliver och ansjovis.

• Domaine de Collavery 2020 (2859)

Les Quatre Tours, Coteaux d'Aix-en-Provence, 97 kr
Druvor: Grenache samt övriga sorter.
Torr, med en touch av fruktsötma, smak av mogen grape, knappt mogen persika, inslag av örter och bär. Sötsyrlig citruston i eftersmaken. Läskande rosé.

ARTIKEL I SAMARBETE MED VINS DE PROVENCE