Laddar annons
Personliga favoriter | Vinköplistan #52
28 Dec, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Personliga favoriter | Vinköplistan #52

Årets sista vinköplista #52 slår ett slag för alla goda viner bland de vanliga som undertecknad gillar och som sticker ut bland andra, i sina respektive grupper. Fyra personliga favoriter avslutar årets sista vinköplista 2018!

Nästa år blir det enklare att beställa vin. Det gäller fortsatt vin ur BS (beställningssortimentet) men framförallt viner vilka finns i vissa butiker, men inte i alla. Härligt drag av bolis och tummen upp på det!

Årets sista trevlig helg-hälsning önskas alla!

Fredagsvin, vitt och rött vin upp till 100 kr

1. Cameleon Selection Unoaked Chardonnay 2017 (6031), 79 kr

Domaine Bousquet, Tupungato Argentina. Finns i 11 butiker. EKO, vitt vin.
Druvor: Chardonnay.
Alkoholhalt: 12,5%
Sockerhalt: - ingen uppgift.
Smak: Torr, medelfyllig, gulfruktig av äpplen och mogna päron, en hint av honung och tydlig smak av örter. Smakar mycket och generöst!
Passar till: Det här vinet vill vi prova till sallad med melon och skinka, utmärkt till krabba eller till färskost som du smaksätter med favoritörter.
Betyg: 4

2. Faustino VII 2016 (22662), 85 kr

Faustino Martínez, Rioja Spanien. Rött vin.
Druvor: 95% tempranillo, 5% mazuelo
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: 0
Smak: Medel/fyllig, balanserat kärv tanninstruktur med samma, balanserad fruktsyra. Smak av körsbär, lätt örtig med inslag av läder, vanilj och fat. Nyanserad och trevlig enklare röd Rioja som håller stilen med sina lätta drag av vaniljfat.
Omdöme: Toppval bland "billiga" viner!
Passar till: En fläskragu eller fläskkött med lång tillagning på spis eller i ugn, preppad med mängder av rotfrukter är en perfekt kombination. Lammracks med syrlig sås, feta-ost?, är ett annat förslag.
Betyg: 4

Lördagsvin, vitt och rött vin 100 - 200 kr

1. Pouilly Fumé Les Deux Cailloux 2017 (2227), 169 kr

Fournier Père & Fils, Pouilly Fumé Loire Frankrike. vitt vin.
Druva: Sauvignon blanc
Smak: Torr, krispigt ren grönfruktig smak med drag av mogen citrus, vinbär, krubär och gröna äpplen. Lätt örtig, nästan kritig smak med härlig längd.
Passar till: Skaldjur naturell, och andra rena smaker i lagade rätter av vit fisk, till syrliga getostar eller krämig färskost. Prova till Moules, musslor i vin, som i detta recept.
Betyg: 5

2. Château Pech-Latte 2017 (2237), 119 kr

Corbières Languedoc Frankrike. EKO, rött vin.
Druvor: Carignan, grenache, syrah, mourvèdre.
Alkoholhalt: 14%
Sockerhalt: <3 g/l
Smak: Fylligt, strävt och tydligt fruktsyrlig smak av mörk frukt, vinbär, blåbär, örter, svarta oliver och fat. Tydligt kryddig längd med snygg-stramkärvt driv. Jämförelsevis, den höga alkoholhalten bäddas in i en stor portion frukt och smaken är i balans.
Passar till: Absolut ett vin till mat, smakrika kötträtter som renskav eller en smakrik fläskragu med oliver och lök. Kan även sparas en två till tre år med smakutväxling.
Betyg: 4

Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi framförallt, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in på Vinköplistan och kollar förslag från tidigare veckor.