Laddar annons
Petrov-Vodkin rysk tapas bar och restaurang
27 Feb, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Petrov-Vodkin rysk tapas bar och restaurang

Nära Ermitaget, på Admiralteysky Aveny ligger den nyöppnade ryska tapas baren och restaurangen Petrov-Vodkin. Vi vill äta ryskt, gärna på nytt sätt och väljer därför stora tapasförslaget på menyn. Drycken ska vara vodka får vi veta.

Vi väljer vi vodkabricka som består av tre glas vodka med olika smak. Vinälskare som jag är beställer jag även in en flaska ryskt rött vin. Går det så går tänker jag (om kombinationen ryska tapas med rött vin) men att missa att prova ryskt vin gör jag inte.

Restaurang och tapasbaren Petrov-Vodkin  (länk till Facebook) har specialiserat sig på ryska köket med modern twist, säger Ivan Volkov som är restaurangchef. Det är bara tredje dagen restaurangen är öppen och vi är de första utländska gästerna.

Han säger att restaurangen vill vända sig till stadens yngre publik och därför passar konceptet ”tapas”, det ska vara enkelt. Ivan berättar också att det är bland de unga restauranggästerna man ser ett stort intresse för mat och dryck.

Turister är givetvis också varmt välkomna, lägger han snabbt till som för att undvika missförstånd.

petrov-vodkin-sankt-petersburg Nikita Shegolev visar upp smaka på rysk-tapasbricka till tre olika smak av vodka

Restaurangen ligger ganska anonymt i mitten av en pampig byggnad, en trappa ned från gatuplan. Läget är på en sidogata till huvudstråken och långt från det spot-on-turistiga-läget där de stora massorna rör sig.

”Men vi är inte heller för långt bort - gästerna lär hitta hit enkelt”, konstaterar Ivan.

gaster-petrov-vodkin-sankt-petersburg-feb-2019-vinbanken Dimitri Sinenko och Ugo De Mallmann rekommenderar bara en drink, vodka med cranberries!

Tapas på ryska

Tapas middagen inleds med tre olika sorters kaviar (två lax), pink och silver samt pike (gädda).  Till det provar vi tre olika vodka av olika kvalitet och smak. Är fortfarande lycklig när jag tänker på smaken av den klockrena kombinationen mellan kaviar pink och vodkan med anis och cranberries.

Efter det serveras olika sorters ryska sallader som påminner om vår legymsallad. Till salladerna ska man äta mörkt ryskt bröd med finriven färsk pepparrot, en kombination som smakar som pricken över i och gör underverk med täppta bihålor.

tre-smaksatta-vodka-till-tre-sorters-kaviar-petrov-vodkin-vinbanken

Efter det följer kalla smårätter av lax, tonfisk, picklad svamp med smetana, en köttrulle fylld med rotsaker samt oxtunga med sallad av rättika. De två senare fint uppskurna i tunna skivor.

Att vodka passade utmärkt bra till alla tapasrätter som serverades kalla säger nästan sig självt. Gäster väljer bland 20 olika vodkor till vilka man kan rekommendera en eller flera rätter på menyn. Bravo! En annan intressant iakttagelse var att ingen i vårt sällskap kände för att dricka öl - vodka smakade hur bra som helst.

Nyöppnad rysk tapas bar

Restaurangen som öppnade för bara tre dagar sedan (13/2) förklarar kanske varför servicen inte är ”självklar” utan lite mer försiktig och trevande. Alternativet skulle också kunna vara det lilla osynk vi upplevde helt enkelt bottnade i språkförbistringar. Inte desto mindre, hjärtligheten missade vi inte och middagen förlöpte som på räls.
rott-ryskt-vin-sankt-petersburg-vinbanken-petrov-vodkin

Hur gick det med kombinationen mellan det röda vinet och maten - det fungerade förvånansvärt bra till rysk tapas (liknande svenskt smörgåsbord) men bäst smakade vodka och undertecknads favorit var vodka smaksatt med pepparrot.

Det ryska vinet var mjukare i stilen och utan kärvhet, det kan vara anledning till följsamheten till maten. Men rött vin till smörgåsbord är annars en kombination jag skulle avstå från. Givet att man inte är i Ryssland och bara måste prova ryska viner, oavsett.

Vinbanken reste till Sankt Petersburg för en kultur-kulinarisk långhelg i februari och kunde bl a gå på Neva (isbelagd!), läs reportage i länken. Mechtateli rek restaurang!

Restaurangnamnet Petrov Vodkin är från konstnären

Kuzma Sergevitj Petrov-Vodkin var konstnär, målare och författare som verkade i Leningrad fram till sin död 1939. En av hans mest berömda målningar är ”Bathing the red horse” (1912).