Laddar annons
25 Mar, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Intervju med Peter Work från Ampelos Cellars i Kalifornien

Hallå där…..
……. Peter Work från Ampelos Cellars i Sta. Rita Hills

Hur länge har du gjort vin?
Den första skörden vi tog in var 2004 av vinstockar som planterades 1999. Jag är egentligen inte hands-on vinmakaren, det är min son. Vi hyr även in konsulter. Jag har mycket mer att lära innan jag är trygg att göra vin på egen hand. Dessutom, jag vet inte ens om jag vill det, jag vill hellre vara ute på fälten.

Varför satsade du och din fru på att bli vinproducenter?
Det är en lång historia och förkortat går det ut på att vi som par med varsitt bra jobb, startar en firma som blir mycket framgångsrik. I arbetets vägnar hade vi ett bokat möte i WTC den 11 september 2001, på eftermiddagen. Det tog oss flera dagar att hitta ett flyg tillbaka till Los Angeles. Väl framme åkte vi ut på landet…..Senare bestämde vi oss för att bosätta oss på farmen som vi köpt 1999, ingen annan plan fanns i det skedet.

Vad är svårast med att vara vinbonde?
Inget är direkt svårt, jag stormtrivs att vara nära familj och vänner. Ska jag nämna något för att stilla din nyfikenhet är det möjligen att tackla mjöldaggsproblemet ute i vingården. Den frekventa dimman ställer ibland till problem, men mest fungerar naturen utmärkt eftersom det samtidigt blåser rejält. Vi har föresten aldrig suttit på den stora uteplatsen vi byggde - det är för kallt och blåser för mycket.

Vilket är den största glädjen i ditt jobb?
Det är att vara i naturen, tillsammans med dem som betyder mycket för mig.

Hur många anställda har du och är de som man ofta ser och uppfattar, mexikanska gästarbetare?
Vi har 8 heltidsanställda, de är två mexikansk familjer. Vi har hjälpt dem till permanenta uppehållstillstånd, de har egna hus på gården och vi betalar dem bättre än gängse lön.

Använder Ampelous pesticider i vingårdsarbetet?
Absolut inte i överflöd eller av bara farten! Sedan 2006 arbetar vi biodynamiskt. Allt vi gör ska göras med omtanke om helheten.

Vilka mål siktar Ampelous Cellars efter?
Förhoppningsvis kan Ameplous leva vidare genom kommande generationer i vår och medarbetarnas familjer. Jag gör det här som ett sätt att leva mitt liv på, tillsammans med min familj.

Om Sta. Rita Hills
Sta Rita Hills ligger i Santa Barbara County. Mellan de små städerna Lompoc och Buellton ligger Sta Rita Hills som fick AVA status 2001eller appellation som man oftast säger i Europa. Fram till 2001 var området känt som Santa Rita Hills vilket olyckligtvis också är namnet på ett stort vinföretag från Chile. En förändring 2006 skapade klarhet i diskussionen och Sta. Rita Hills är idag det officiella namnet. Än idag kan man hitta vin som har det ”gamla” namnet på etiketten och det är självklart så eftersom de blev buteljerade innan namn ändringen.Unika klimatförutsättningar ger tydligt svalt klimat, frekvent dimma, blåst och en stor variation av olika jordmån. Sta.Rita Hills kallas ibland för Kaliforniens pinot noir och chardonnay-korridor vars läge och förutsättningar är som ingen annan plats i den soliga delstaten. Solen är förmodligen den utmaning som sätter vinmakaren på prov. Höga alkoholhalter är (som ofta brukligt i nya vinvärldsländer) vardag snarare än fest. Att späda ut vinerna med vatten för att på så sätt hyfsa till alkoholhalten till en rimlig nivå är också vardagsmat. Inte många tillstår ingreppet när de konfronteras med frågan. Peter Work är som han säger ärlig och berättar att han måste tillföra vatten ganska ofta. Vattnet är köpt och ska vara av en viss kvalitet. På Ampelos, precis som hos de flesta av appellationens vinproducenter, läggs stor vikt vid stockarnas kloner. Mycket tid och energi läggs på utvärdering och tester. Området är, kan man säga, välkänt som pinot noirklonernas Klondyke. På Ampelous planterar de idag fler viner med schweiziska pinot noirkloner än de klassiska franska bourgogneklonerna. Läs mer på www.ampeloscellars.com och www.staritahills.com

Provning
Ampelous Pinot Noir 2005
Röd färg. Söt, bärig doft. Medelfyllig, tydligt bärig smak, inslag av apelsin. Eldig, samtidigt frisk. Modern.
Betyg: 3+
Pris, direkt från vingården: 35 USD

Ampelous Syrache 2005, blend mellan 73% syrah och 27% grenache
Mörk blåröd, tät. Stor, söt doft. Smak av björnbär, mörk frukt, fat och lakrits. Eldig, inslag av cocos. Modern.
Betyg: 3+
Pris, direkt från vingården: 28 USD

Ampelous Syrah 2005
Tät, mörk blåröd färg. Stor doft, fat. Fyllig, rik, tät och koncentrerad av mörk frukt och bär, liten sötma. Stram syra ger bra ryggrad. Lång eftersmak. Modern, spännande vin att följa framöver.
Betyg: 4
Pris, direkt från vingården: 35 USD