Laddar annons
Portviner som bjuder på smaksensationer i vintermörkret
17 Jan, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Portviner som bjuder på smaksensationer i vintermörkret

På Systembolaget finns ett relativt stort utbud av portviner. Dagens ”bäst i test” innehåller tre fantastiska vintage port som borde varit slutsålda men som fortfarande finns kvar butikerna eller kan beställas. Utöver dessa tre finns rekommendationer på ytterligare två ”late bottled vintage port” som kommer mycket nära vintage port i både smak och kvalitet.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

När dricker man vintage port eller late bottled vintage port?

Antingen bara som den är en kulen höstkväll, gärna framför en brasa. Vill man ha ett snack till kan man klippa ett torkat fikon i två eller tre bitar, trycka in en valnöt i en av bitarna, en rostad mandel i den andra och en liten bit pecorino (eller likande fårost) i den tredje. Alternativt till en dessert innehållande mörk choklad eller som är populärt i England till ett kex med stilton. Förslag på några portviner som ger väldigt mycket valuta för pengarna:

Late Bottled Vintage Port

Late bottled vintage port är ett årgångsbetecknat portvin som försöker efterlikna vintage port men som lagrats på fat i 4-6 år och tanken är att det ska vara lite rundare och färdigt att dricka när det släpps. De flesta LBV filtreras och behöver därför inte dekanteras och blir inte heller bättre av att lagras på flaska. Dagens två LBV går mot strömmen och filtreras inte och kan därför behöva dekanteras för den som inte vill ha lite sediment i sitt glas. Dessutom går dessa att lagra åtskilliga år.

LBV 17

Niepoort Late Bottled Vintage Port 2017 (76228), 252 kr, 17,5 poäng

Ung, rik, tät och frisk varmt mogen frukt med violer, björnbär, mörka körsbär, sultanrussin, choklad och kryddor. En LBV med mycket vintage port-karaktär, djup koncentration, lysande lite stram struktur och en lång eftersmak. En imponerande LBV med mycket karaktär av den exceptionella årgången 2017. Drick 2022-2036. Wicked Wine importerar Niepoort.

Churchills

Churchill Late Bottled Vintage Port 2017 (8016), 202 kr för helflaska och 111 för halvflaska, 17,5 poäng

Stor doft med ung mörk varmt mogen frukt av violer, björnbär, russin, plommon, tobak och mörk choklad. I smaken är det här en LBV med mycket karaktär, ryggrad och djup även om ungfruktigheten fortfarande har ett grepp om vinet har det en lång härlig eftersmak med bra syra och frukt. Drick 2023-2035. Det här vinet finns både på helflaska och på praktisk halvflaska för 111 kr och levererar en väldigt bra prisvärdhet. Churchill importeras av Provinum Vinhandel.

Vintage Port

Portviner

Fonseca Vintage Port 2017 (92182), 899 kr 20 poäng

Ung rik frukt med björnbär, violer, vildhallon, russin, dadlar och mörka körsbär. Fylligt med varmt mogen, koncentrerad frukt med cassis, choklad, paranötter, underbar balans och längd. En lysande ung Fonseca. Drick 28-55. Borde ha varit slutsåld men finns fortfarande kvar i flera butiker. Johan Lidby Vinhandel importerar Fonseca.

Vintage port

Niepoort Vintage Port 2019 (95715), 752 kr 19 poäng

Djup, mörk och mogen frukt som signalerar värme, kraft och koncentrerad rik frukt av björnbär, viol, mentol och nyrostat malt kaffe. Ungt är inte ens förnamnet men det här är en riktigt bra ung port med lysande balans och massor med charm. 30 år i källaren kommer inte att möta några hinder men jag skulle köpa några flaskor och faktiskt prova en NU! Wicked Wine importerar Niepoort.

Portviner

Quinta do Noval 2019, (94134), 729 kr 18,5 poäng

Ung rikt laddad port med aromatisk doft med violer, björnbär, vildhallon och bigarråer. Stor koncentrerad smak med mogen mörk frukt och härligt, tät struktur, mynta, kryddor, mörk choklad, engelsk lakrits och underbar balans. En extremt ung port som kräver rejält med luft och som bara blir mörkare och mörkare ju längre tid man har det i glaset och dessutom tenderar sötman att försvinna i den täta frukten. 729 kronor gör det här till ett tveklöst fynd! Sigva AB importerar Quinta do Noval.

Läs fler artiklar om portvin här