Vita viner i beställningssortimentet 2022 - topp 10
Innan vi helt lämnar det gamla året gör vi en genomgång av de drygt 150 vinerna vi recenserat i ”bäst i test” under 2022. För att hitta de 150 vinerna har provat drygt 1 100 viner som alla har sin hemvist i beställningssortimentet. Den här veckan blir det en lista med de tio vita viner. Nästa vecka kommer listan med tio röda.
Den främsta tanken med ”bäst i test” är att hitta prisvärda viner i prisklassen 120-300 kronor. Vid några tillfällen när har vi hittat viner som vi tycker är så trevliga och bra trots att priset är högre har vi ändå valt att ta med dessa. Samtliga tio viner är så bra och så prisvärda att detta egentligen inte ska ses som en ”topplista”. Däremot vill jag lyfta El Muelle de Olaso från Bodegas Luis Pérez lite extra: kvalitet, exceptionell prisvärdhet i kombination med stilmässigt nytänkande och att det är ett vin som på ett fantastiskt sätt lyfter till mat och faktiskt också kan lyfta mat gör det här till vårt val som ett av de bästa och mest prisvärda vita vinerna i beställningssortimentet. Bland de exklusivare vinerna är det ett dött lopp mellan Jules Desjourneys med hemvist i Bourgogne och Manincor från Alto Adige.
Topp 10 vita viner i beställningssortimentet
El Muelle de Olaso 2021 (55721), Spanien, Jerez, 171 kr 17 poäng (++)
Den spanska vinnäringen har under det senaste årtiondet gått igenom en fantastisk utveckling där mycket har kretsat kring vad som händer i norra Spanien. Här har vi en energiladdad sydspanjor som förutom att den är smakmässigt superimponerande också står för en rejäl dos nyhetsvärde. Den klassiska sherrydruvan palomino fino utgör basen men här kommer den buteljerad i en helt annan skepnad än som en fortifierad sherry.
Stram, nätt och elegant krispigt torr frukt med gråpäron, granit, mineraler, granbarr och en pigg, lång och energiladdad eftersmak med fina syror, mineraler, sälta och en fjäderlätt nyans av flor (en hinna av jästpartiklar som täcker vissa sherryviner under en del av lagringen). Ett superläckert torrt vitt vin som passar till en panerad smörstekt abborre med färskpotatis och ärtor. Även om det säkert håller längre är den pigga friskheten vinets viktigaste drag. Drick det därför inom några år från årtalet som står på flaskan. I mellandagarna drack jag det här vinet till en matjesilltårta. Det är få vita viner som klarar av att lysa till sillrätter men det här är ett av dem. El Muelle de Olaso importeras av Quaffable Wines.
Familjen Pérez har en lång historia som vinodlare men det var först på tidigt 2000-tal som man började gör eget vin. Man lägger stor vikt vid att lyfta enskilda vingårdslägen och är måna om att arbeta med regionens särart och kvalitetspotential. El Muelle de Molaso är gjort efter den kostsamma och arbetskrävande asaleo-metoden där man låter druvorna torka 6-8 timmar innan de transporteras till vineriet för att pressas.
Pouilly-Loché Jules Desjourneys 2018 (56891), Mâconnais, 419 kr, 18,5 poäng
Stram doft med gula och gröna äpplen, grillade citroner, vita persikor, gråpäron, mandlar, färska örter och eleganta fat som ligger och spelar i bakgrunden utan att konkurrera med frukten. Stor mineralspäckad smak med grapefrukt, kalk och en underbart välskulpterad syrastruktur med rökiga mineraler och en underbart lätt och elegant sälta. Drick 23-30. Servera till grillad piggvar med mandelpotatismos och ärtpesto. Jules Desjourneys importeras av The Wine Agency.
Bakom namnet Jules Desjourneys finns den egentliga frontfiguren, Fabien Dupperay, som efter många år som framgångsrik vinhandlare kompletterade sin distributionsverksamhet med vingårdar, huvudsakligen i Beaujolais. Han har också ett samarbete med familjen Thibert där han väljer ut speciella delar av vingårdar i Mâcconais från vilka han gör strålande viner som konkurrerar i kvalité med kända producenter med vingårdsnamn som ”humhum”-Montrachet på etiketten. Dagens vin är just ett sådant och är väl värt ansträngningen för att få några flaskor till källaren. Ursprunget Pouilly-Loché är en liten appellation med enbart 32 hektar vingårdsmark. Området har blivit allt mer erkänt som ett av de bästa ursprungen i Mâcconais men på grund av den begränsade arealen är det enbart ett tiotal producenter som använder beteckningen. Namnet Pouilly lades till relativt sent och är kopplat dels till att namnet blivit allt mer erkänt men också på grund av närheten till byn som enbart ligger ett par kilometer från områdets gräns. Dupperay hör utan tvekan till den absoluta eliten båden i Mâconnais och i Beaujolais. Det tar några försök att lära känna vinerna men när de väl har ”landat” vill man bara prova mer.
Manincor Reserve della Contessa 2020 (53875), Alto Adige, 291 kr 18 (++)
Ungt friskt och vibrerande ståligt ren frukt med citrus, vita persikor, gråpäron, krossad sten, mineraler, timjan, salvia och en helhet som är klingande ren och elegant som lärksång på våren. Det här är inte ett vin som vinner sina lagrar på sin imponerade kraft – här talar vi ren och skir elegans som får sin form av den rena frukten och den perfekt avvägda kliniska vinmakningen. Reserve della Contessa har bytt årgång till 2021 – ett vin vi ännu inte har recenserat men det är inte sämre än tidigare årgångar. Vinet är gjort på 55% pinot bianco, 30% chardonnay och 15% sauvignon blanc. Manincor importeras av Quaffable Wines. Drick 2022-2027.
Manincor ligger i Alto Adige i nordöstra Italien och har en historia som sträcker sig mer än 400 år bakåt i tiden. Sedan 1976 ägs egendomen av familjen Enzenberg. Vid rodret sitter sedan 1991 Michael och Sophie Goëss-Enzenberg som har styrt om företaget från att sälja sina druvor till att vinifiera och buteljera sin produktion själva. Idag drivs allt mot kvalitet med hållbarhet som ett av de främsta ledorden. Manincor är biodynamiskt certifierade. Ju mer jag provar av Manincors viner desto mer imponerad blir jag.
Muga Blanco 2021 (72877), Rioja, 131 kr, 16,5 poäng (++)
Ung, frisk och stram vit Rioja med krossad sten, päron, persika, citrus och en lätt nyans av fat. En välgjord vit Rioja med väldigt mycket karaktär per krona för under futtiga 130 kronor. Komponerad av 90 % viura och 10% garnacha blanca. Servera till vegetarisk lasagne med aubergine, zucchini och mozzarella. Bodegas Muga ligger i området i Haro som kallas för Barrio de la Estación, där några av de mest klassiska riojabodegorna startade sin verksamhet för runt 150 år sedan.
Muga är på många sätt en av de mest spännande traditionella producenterna. Ingen annan bodega har med sådan framgång lyckats kombinera tradition med innovation. Bredvid det traditionstyngda flaggskeppet Prado Enea har man en ultramodern Rioja som numera också det är ett flaggskepp – Torre Muga. Och båda är lysande i sina genrer. Det här är en riojaproducent att följa och hela skalan av viner är superintressanta. Familjen Muga sitter fortfarande vid rodret och det är en av få bodegor i Rioja som håller sig med ett eget tunnbinderi. Muga importeras av Terrific Wines.
Fritz Haag Riesling Trocken 2020 (51555), 201 kr 17 poäng (++)
Härligt ren ung riesling med hyperelegant frukt av vita persikor, citrus, gröna äpplen, gråpäron, mineral, klingande rena syror och en underbar balans. Drick 2022-2027. Servera till musselcarbonara. Fritz Haag importeras av Vinovativa.
Fritz Haag hör till toppfavoriterna inte bara i Moseldalen utan i hela Tyskland. Få producenter hittar en så klockren balans mellan laserrena syror, frukt, mineraler och en helhet som alltid mynnar ut i kliniskt fokuserade rieslingviner. Haag hör också till en av de få producenterna som klarade av att köra slalom mellan alla hinder de tre extremvarma årgångarna -18, -19 och -20 och ändå producera syrastinna, rena och karaktärsladdade viner samtliga årgångar.
Newton Johnson Southend Chardonnay 2021 (70575), Hemel-en-Aarde, Sydafrika, 211 kr 17 poäng (+)
Stram och lite återhållen doft med gröna äpplen, torkad persika, färsk timjan, citronzest och eleganta fat. Smaken är pigg och spänstig med krispiga rejält utmejslade mineraler, kalk, havssälta och en citrusinspirerad klockren syrastruktur och bra balans. En snygg, välgjort och matvänlig chardonnay som kombinerar frisk elegans, väl avvägda fat och en väldigt bra struktur. Drick 22-27. Passar till marinerad grillad marulk serverad på palsternackspuré och smörstekta trattkantareller. Newton Johnson importeras av Wineaffair.
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken (51242), Rheingau, 199 kr 17 poäng (++).
Stram ren doft med päron, äpplen, flinta och örter. Elegant fokuserad smak med grapefrukt, gröna äpplen, skiffer, klockren syra, kalk, mineraler, saltvattenstänkta stenar och underbar precision. En sagolikt bra och prisvärd riesling från Robert Weil och Rheingau. Drick 22-29. Servera till Linguine med musselcarbonara.
Robert Weil ligger i byn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Företaget grundades 1867 av Robert Weil. Idag leder Wilhelm Weil, fjärde generationen Weil, famlijeföretaget. Egendomen, som består av 90 hektar, är planterad enbart med riesling. Robert Weil importeras av Philipsson & Söderberg.
Izadi Selección Blanco 2021 (72131), Rioja, 155 kr, 16,5 poäng
Ung, ren och pigg och doft med äpplen, gråpäron, citrus, örter och en lätt elegant ton av fat. Smaken är elegant, frisk och balanserad med frasiga mineraler, kalk och spänstiga fina syror. Ett väldigt trevligt vitt vin från Rioja, gjort på den lite okonventionella druvblandningen viura, malvasia, garnacha blanca, maturana blanca och turruntés. En mindre del av druvorna har jäst på ekfat vilket ger en balanserad och elegant ekfatston. Dessutom gör druvblandningen att frukten i vinet är mer närvarande än i många andra vita riojaviner där stor del av karaktären kommer från ekfaten och en mindre del frukten – här är det förhållandet det motsatta. Drick 22-27. Servera till Ugnstekt piggvar med gratinerad broccoli och parmesankräm. Bodegas Izadi importeras av The Wine Agency.
Bodegas Izadi etablerades 1987 med tanken att göra riojaviner på ett modernare sätt. Idag kontrollerar Izadi vingårdar i förstklassiga lägen med hög genomsnittlig ålder. Företaget har vuxit och består nu av fyra ”systeregendomar”som samlas under namnet Artevino där alla producerar högklassiga viner (Izadi och Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i Toro och Rueda). Izadi skapades av hotel- och restaurangentrepenören Gónzalo Antón 1987. Sedan några år är sonen Lalo Antón VD för företaget.
Jim Barry Watervale Riesling 2019 (76761), Australien, Clare Valley, 191 kr 17 poäng (++).
Ungt och friskt med vita och blommor, äpplen, gråpäron, persika och örter. Bra, välbalanserad lång eftersmak med citrus, grapefrukt, krita, fina mineraler, lite sälta, syra och bra längd. En imponerande och mycket prisvärd och stiltypisk riesling med begynnade mognad från Jim Barry och och Clare Valley. Servera till skaldjurslasagne. Drick 22-28.
Jim Barry är en av Australiens mest kända vinprofiler. 1959 kom Jim och hans fru Nancy till Cale Valley som ligger norr om Adelaide. Hans prestigevin The Armagh Shiraz har sedan länge hört till ett av Australiens mest eftersökta viner. Idag drivs företaget av andra generationen Barry. Förutom The Armagh ligger familjen Barry också bakom Lodge Hill Riesling och Lodge Hill Shiraz som alltid är mycket prisvärda. Jim Barry importeras av Wineaffair.
Lalume 2018 (57956), Dominio do Bebei, Ribeiro, Galicien, 199 kr 17 poäng (++)
Lätt aromatiskt men ändå lite återhållen doft med äpplen, päron, physalis, gula plommon, mynta och en försiktig, elegant ton av fat. Smakrik, rund och rik frukt som balanseras av mineraler, stenrök, citrus och snyggt balanserade ekfat. Drick 22-25. Passar till en soppa på tomat och ugnsbakad paprika och krutonger. Teriffic Wines.
Dominio de Bebei startades av några unga entusiaster från Ribeiro med stöd av Sara Pérez och René Barbier. Syftet var från början att visa vilken potential det fanns både i Ribeiro och i de planterade druvsorterna, i det här fallet treixadura som med detta vin visar att det är en druvsort som har en potential att stå bredvid och konkurrera med både godello och albariño.