Laddar annons
Röda viner i beställningssortimentet 2022 - topp 10
10 Jan, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röda viner i beställningssortimentet 2022 - topp 10

Innan vi helt lämnar det gamla året gör vi en genomgång av de drygt 150 vinerna vi recenserat i ”bäst i test” under 2022. För att hitta de 150 vinerna har provat drygt 1 100 viner som alla har sin hemvist i beställningssortimentet. Förra veckan presenterade vi de tio mest prisvärda vita vinerna. Denna vecka är det dags för de röda.

Den främsta tanken med ”bäst i test” är att hitta prisvärda viner i prisklassen 120-300 kronor. Vid några tillfällen när har vi hittat viner som vi tycker är så trevliga och bra trots att priset är högre har vi ändå valt att ta med dessa. I den här listan är samtliga tio viner är så bra och så prisvärda att det inte ska ses som en rangordnad ”topplista”. Däremot vill jag, liksom förra veckan med de vita vinerna, lyfta ett par viner lite extra. Castello Fonterutoli drivs sedan ett drygt halvsekel av famljen Mazzei. Fram till hösten 2022 såldes årgången 2019 och den var lysande och svårslagen för 139 kronor och hamnar i konkurrens med Telmo Rodriguez LZ högst upp på listan.

Topp 10 röda viner i beställningssortimentet

Röda viner i beställningssortimentet

Fonterutoli 2019 (32229), Chianti Classico, 141 kr 17 poäng (++)

En frisk och stiltypisk Chianti Classico med mörka körsbär, plommon, lite stram och rustik frukt med fat, kryddor och kaffe. Smaken är medelfyllig med tranbär, choklad, krispig intensitet, koncentration och utmärkt balans och längd. Det här är vinet klarar fyndgränsen med ett sjumilakliv och är ett riktigt KLIPP. Ett årgångsbyte till 2020 har genomförts. Servera till en grillad portobelloburgare. Fonterutoli importeras av Vintedge.

Familjen Mazzei hör till vinvärldens äldsta familjer. 1435 köptes det som senare kom att bli Castello Fonterutoli och familjen har odlat vin sedan dess vilket gör att ett 600 årskalas är "nära" förestående. Man har runt 120 hektar vingårdsmark i närheten av Fonterutoli. Utöver egendomen i Chianti Classico äger Mazzei även Tenuta Belguardo i Maremma i Toscana och Zisola på Sicilien.

LZ

LZ 2020 (54475), 141 kr 17 poäng (++)

Ungt och bärigt med mörka körsbär, vildhallon, blodgrape, slån, mineraler, bra balans och längd. Efter någon timme i glaset bjuder vinet på mörkare frukt, större djup, lakrits och en lång eftersmak. En modern Rioja med bra, välgjord, rik och tillgänglig frukt som klarar några års lagring. Gjort på en blandning av garnacha, graciano och tempranillo. Servera i en stor kupa och lufta vinet ordentligt. För att verkligen locka fram frukten är bästa metoden att öppna vinet kvällen innan det ska drickas, häll över lite i en karaff, smaka lite och korka igen. Ni kommer uppleva ett annat vin dag 2 men även utan denna övning är det här ett riktigt bra vin. Drick 22-25. Passar till rustika rätter som grillat lamm med potatisgratäng. Bodegas Lanzaga importeras av Wine Affair Scandinavia.

Telmo Rodriguez är en av Spaniens mest kända vinmakare och brinner för inhemska druvsorter. Telmo har bakgrund på familjens vingård i Rioja, Remelluri, men gör också viner i flera andra regioner i Spanien. Bodega Lanzaga gör LZ och det är Telmos satsning i byn Lanciego i Rioja Alavesa.

Manoella

Wine & Soul Manoella 2019 (70492), 191 kr 17 poäng (++)

Varmt mogen kraftig doft med björnbär, lagerblad, kryddor, choklad och en lätt rökighet. Stor fyllig smak mörka körsbär, engelsk lakrits, läder, vahlronachoklad, blodgrape, fat och mogna runda tanniner. Ett klockrent fynd som klarar några års lagring och passar till allt grillat faktiskt också till en kraftig vit fisk serverad med rödvinsås och grillade portobellohattar. Det har nyligen skett ett årgångsbyte till 2020. Vi har ännu inte provat det vinet. Wine & Soul importeras av Handpicked Wines.

Wine & Soul är ett nyskapande relativ ung konstellation som utgörs av Jorge Borges och Sandra Tavares da Silva. Jorges familj har funnits med i portvinstillverkningen i fem generationer och han har dessutom arbetat som vinmakare hos några av de stora portvinsproducenterna. Sedan 2001 driver han Wine & Soul tillsammans med sin fru Sandra som också är vinmakare med en bakgrund av vinodling kring Lissabon. Tillsammans producerar de imponerande viner i personlig stil. Deras portviner är extremt högklassiga och de stilla röda och vita vinerna har tagit både Portugal och världen med storm.

Röda viner i beställningssortimentet

Nipozzano Riserva 2016 (2969), Chianti Rufina, Frescobaldi, 191 kr 17,5 poäng (++)

Ung frisk och spänstig frukt med körsbär, tranbär, granskog, örter och ceder. Smaken är packad med solmogna mörkröda bär och silkigt ren, frisk frukt med koncentration, begynnande mognad, intensitet, kryddor, fina syror och ypperlig balans och längd. En mycket prisvärd Chianti Rùfina från ett, för Nipozzano, bra år. Passar till grillade portabelloburgare eller hemmagjorda hamburgare, men ställer någon fram en pizza blir inte heller det fel. Dey har skett flera årgångsbyten. Aktuell årgång är 2019. Vi har ännu inte provat det vinet. Frescobaldi importeras av Spring Wine.

Familjen Frescobaldi har varit vinodlare i Toscana sedan 1300-talet. Detta gör att de hör hemma bland skaran av familjer som har varit aktiva inom vinnäringen längst tid, men släkthistorien går faktiskt ännu längre tillbaka i tiden än så. Det finns dokument som visar att Frescobaldis ägde grundegendomen Tenuta Castiglione redan på 1000-talet. Idag har man åtta egendomar i Toscana där Castello Nipozzano är den mest kända. Nipozzano ligger i nordöstra Toscana i Chianti Rùfina som är ett helt eget DOCG vid sidan om Chianti och Chianti Classico.

Antonelli

Antonelli San Marco Montefalco Rosso 2018 (2316), Umbrien, 171 kr 17poäng (++)

Stor och mörk frukt med björnbär, mörka körsbär, salvia och fat. Smaken är tät och kraftig med utmärkt balans, lite tjära, kaffe, torra lite kantiga tanniner, fat och en underbar struktur. När jag provade detta vin efter det hade stått i kylskåpet ett dygn var det betydligt djupare och hade mer choklad och lakrits i eftersmaken. Ett extremt prisvärt vin som passar till sommarens grillmat. Servera till grillade lammracks med rotsaker. Vinet är gjort på en blandning av montepulciano, sagrantino och sangiovese. Drick 22-26. Antonelli San Marco importeras av We & Wine.

Antonelli San Marco är en familjeegendom i Montefalco i Umbrien mitt i Italien och har länge legat i skuggan av mer kända Toscana. Montefalco är en vacker liten bergsby 45 km söder om huvudorten Perugia. Antonelli äger 170 hektar planterat med vin, olivlundar och skogspartier. Tidigt insåg Antonelli att ekologisk odling är framtiden och idag är samtliga 40 hektar vingårdar ekologiskt certifierade. För familjen Antonelli har det alltid varit naturligt att odla giftfritt och man är ett föredöme i Montefalco där flera kollegor vill praktisera på Antonelli för att lära sig mer om eko-jordbruk.

Speri

Speri Ripasso Valpolicella Classico 2019 (72515), Valpolicella, 181 kr 17 (++)

Stor varm doft med torkade körsbär, plommon, läder, tobak, lagerblad och fat. Medelfyllig kraftig smak som spelar ett brett register av varmt mogen frukt med härligt friska körsbärssyror som gör vinet piggt och charmigt. En högkvalitativ och smakrik ripasso med ett djup som gör att det passar till en bredd av rätter från stenugnsbakad pizza till Bistecca alla Fiorentina med rosmarinrostad potatis. Speri Ripasso består till största delen av de klassiska druvsorterna corvina, molinara och rondinella (samt en mindre del av andra lokala druvsorter).

Speri hör till producenterna som i mitten av 90-talet var med och satte Valpolicella på kartan för världens vinkonsumenter. Sedan 2015 är hela verksamheten ekologiskt certifierad. Inför den här artikeln provade vi flera av Speris viner. Ett av dessa var, förutom ripasson, Speris flaggskepp Amarano Vigneto Monte Sant´ Urbano 2017 som även den finns i beställningssortimentet och är en lysande klassisk amarone som är mer än väl värd att prova (74334, 431 kr). Speri importeras av Nigab.

Röda viner i beställningssortimentet

Xavier Vignon Arcane Le Diable 2015 (51634), 275 kr 18,5 poäng (++)

Stor doft med solmogna mörka körsbär, björnbär, vildhallon, svartpeppar, rosmarin och fat. Underbart tät och varmt mörkröd frukt med balans och intensitet som trots kraften ändå bjuder på en finess som kompletteras av en underbart lång eftersmak med kryddor, piptobak och tydliga men diskreta fat. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6-8 timmar innan det ska drickas. Hatten av för ett fantastiskt vin till ett så överkomligt pris. Servera till grillad lax med baba ganoush, portabella och sallad.

Arcane

Xavier Vignon Arcane Le Soleil 2015 (51636), 275 kr 18 poäng (++)

Stor doft med solmogna mörka körsbär, svartpeppar, läder, garrigue, rosmarin och salvia. Underbart tät och varm frukt där balans och kraft interagerar och trots den täta frukten finns en finess som kompletteras av en underbart lång eftersmak med kryddor, tobak, läder och diskreta fat. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6-8 timmar innan det ska drickas. Servera till grillade, glacerade lammracks med ugnsbakad potatis.

Xavier Vignon är en nytänkare med rötter i norra Frankrike. Han har ett brinnande intresse för vin och har hämtat kunskaper som har format honom från en stor del av den vinproducerande världen. I Sverige känner vi mest igen hans Chateauneuf-du-Pape som alltid hör till de mest prisvärda vinerna från detta område. I serien ”Arcane” lyfter Xavier Vignon flera områden och druvsorter från södra Rhônedalen. Men han signalerar också andra funderingar kring hur vi gör vin.

Vi har skrivit om flera av Xavier Vignons viner i serien Arcane. Vilket eller vilka av vinerna som skulle in på årets topp-tio lista var ingen självklarhet men två kvalificerade in utan problem. Förutom att vinerna är beskedligt prissatta med tanke på smakrikedom och kvalitet är hela tanken bakom serien mycket tilltalande... möjligen glömde jag nämna, men det borde ha framgått …. vinerna är sagolikt bra. För Arcane Le Diable är det geografiska ursprunget är Vaucluse i närheten av Vinsobres i Rhônedalen. Druvblandningen utgörs av mourvedre från gamla vinstockar där många är över 100 år. Likt de andra vinerna i serien rekommenderas seriös luftning. Ni kommer märka hur vinet lägger på mer vikt och får mörkare frukt när det får tid att utvecklas. Enda problemet är att det tenderar att vara slut innan luftnigen är klar - nöj er inte med en flaska. För Arcane Le Soleil är ursprunget Vaucluse. Druvblandningen utgörs av 80% grenache från 100 åriga stockar, 10% mourvedre från 80 åriga stockar och 10% syrah från femtio åriga stockar. Xavier Vignon importeras av Philipsson & Söderberg.

Xavier Vignon: Vinvärlden som vi kände den är borta

Izadi

Izadi Reserva 2018 (74668), Rioja, 157 kr 16,5 poäng (++)

Vi har tidigare skrivit om Izadi Reserva 2017. Nu har det skett ett årgångsbyte och 2018 är faktiskt ännu bättre med ung tät frukt av bigarråer, plommon, tranbär, vildhallon och fint integrerade fat. Ung, fyllig, frisk och koncentrerad smak med bra längd, mineraler och fina körsbärssyror. En modern, ung Rioja med härligt pigg, tät och fin frukt med massor av energi. Servera till helstekt fläskfilé, stekta champinjoner och potatisgräng. Bodegas Izadi importeras av The Wine Agency.

Bodegas Izadi etablerades 1987 med tanken att göra riojaviner på ett modernare sätt. Idag kontrollerar företaget vingårdar i förstklassiga lägen med hög genomsnittlig ålder. Företaget har vuxit och består nu av fyra ”systeregendomar”som alla producerar högklassiga viner (Izadi och Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i Toro och Rueda).

Muga

Muga Reserva 2018 (73711), Rioja, 197 kr 17 poäng (++)

Stor, megamugamaffig, varmt mogen doft av mörka körsbär, vildhallon, kryddor och en rejäl dos franska och amerikanska ekfat . Fylligt, välbalanserad och laddat med plommon, piptobak, läder, vanilj och kryddor. Drick 22-28. Servera till en mustig, långkokad gryta med vilt och svamp.

Bodegas Muga ligger i området i Haro som kallas för Barrio de la Estación, där några av de mest klassiska riojabodegorna startade sin verksamhet för runt 150 år sedan. Muga är på många sätt en av de mest spännande traditionella producenterna. Ingen annan bodega har med sådan framgång lyckats kombinera tradition med innovation. Bredvid det traditionstyngda flaggskeppet Prado Enea har man en ultramodern Rioja som numera också det är ett flaggskepp – Torre Muga. Och båda är lysande i sina genrer. Det här är en riojaproducent att följa och hela skalan av viner är superintressanta. Familjen Muga sitter fortfarande vid rodret och det är en av få bodegor i Rioja som håller sig med ett eget tunnbinderi. Muga importeras av Terrific Wines.