Laddar annons
7 Apr, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Upptäck Chablis från producenterna i Courgis

Yonne, Frankrike
Chablis kan lätt upplevas som en ganska statisk region där samma producenter gör samma viner, på samma sätt år efter år. Till skillnad från många andra franska vinregioner så är det svårt för unga odlare att få tag på ett stycke mark, hur simpel jord vi än talar om. Och de vill ha tag på mark! Men kan inte. Påminner på något vis om bostadsbristen i Stockholm..

Riktigt bra vingårdar kan dessa yngre nyskolade vinmakare med entrepenörsanda närmast glömma. De stora väletablerade producenterna vägrar sälja sina parceller i Premier och Grand Cru lägen. Något som absolut är förståeligt, och på sikt även dåligt för dynamiken bland regionens viner.

Har Chablis som region blivit lat? Vinerna säljer slut år efter år, något som är få vinregioner förunnat. Kanske behöver Chablis etablerade producenter precis som dess vinrankor (!) kämpa för livet för att producera intressanta viner? Och bland odlare i Chablis finns det framförallt en kategori som skulle må bra av lite fler utmaningar och variation på jobbet.

Och det är odlare knutna till La Chablisienne. Ett kooperativ som bildades under svåra tider för snart hundra år sedan och har tuffat på sedan dess. I en så pass liten kvalitetsvinsregion är det märkligt att det finns en producent som till och med skulle anses stor i bulkvinssammanhang. La Chablisienne äger 1258 hektar mark och producerar över sex millioner flaskor årligen.

Men kooperativet lever vidare. Mycket på grund utav att medlemmarna har det tryggt, lugnt och säkert. Men de får varken utlopp för kreativitet eller incitament för att sköta om vinrankorna mer än det minimala. Tänk dig själv att du var en vinodlare och att din arbetsinsats skulle blandas ihop med 300 andra odlares till ett färdigt vin. La Chablisienne är ett av de bästa kooperativen i Frankrike men deras viner kommer aldrig beröra mig såsom mindre odlares egna.

Om vinets njutning för dig enbart handlar om vad som finns i glaset kan La Chablisienne vara perfekt.  Men njuter du även av historien, människorna, filosofin och idén om ett hantverk bakom finns det bättre viner. La Chablisienne skapades inte av passion eller med målet att göra intressanta viner och även om en organisation kan förändras med tiden, så verkar begynnelsen alltid sätta sin prägel.  Det ser vi inte minst i Sverigedemokraterna för att göra en irrelevant politisk koppling.

Men det finns nya spännande producenter även i Chablis. De håller till bakom kullarna, i byarna långt bort från Grand Cru lägen, dit turisterna inte hittar. Den här typen av producenter kommer du sällan eller aldrig finna i Systembolagets ordinarie sortiment. Även om volymerna skulle finnas så kommer en svensk importör aldrig få köpa så mycket vin. Det är nämligen inte bra för en producents internationella rykte att sälja för mycket vin till bara en marknad.

Mest spännande just är lilla byn Courgis, bara fem kilometer sydöst om byn Chablis. Här håller både Thomas Pico från Domaine Pattes Loup och familjen De Moor till. Båda relativt unga producenter som med ekologisk hand producerar AOC Chablis och lite annat gott.

"Det som skiljer Alice et Olivier de Moors Chablis från de kända gamla husen är den rika mognaden i frukten," sa Emil Broomé, (Vin & Natur) under en modern intervju på Facebook igår. Och jag håller med om att finns något speciellt i de här vinerna. En drickbarhet, munkänsla och mognad i syrorna som skiljer ut sig från annan Chablis.

Det, tillsammans med nyhetsvärdet och filosofien om minimal intervention i tillverkningen har gjort de här producenterna populära bland unga sommelierer och trendiga vinbarer i hela värden. Dom två producenterna har många likheter men också skillnader. Du måste prova detta! Hör av dig till importörerna [email protected] för Thomas Pico och [email protected] för Alice et Olivier de Moor för frågor om tillgänglighet.

Kolla in den här filmen om odlarna inom La Chablisienne. Trevlig och smart. Är det en tillfällighet att en av odlarna säger att “bara vädret bestämmer druvans kvalitet?” Och tror verkligen en annan av odlarna att La Chablisienne får medaljer för sina viner på grund av dom har “råd med bra utrustning.” Se och döm själv..