Laddar annons
2 Jan, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Provning med Domaine Zind-Humbrecht

Vinproducent Domaine Zind-Humbrecht tillhör vinvärldens elit. Sällan stöter man på ett namn som rankas lika högt av en internationellt samstämmig journalist- och konsumentkår. Om jag säger att det är viner som ”talar” tror ni mig förmodligen vara en humbug eller mindre seriös bedömare. Men, faktum är och kvarstår - producentens viner smakar något extra och dessutom, de är lika stora som rena. Och hur kan man annars på ett bra och rättvist sätt beskriva vinerna från Domaine Zind-Humbrecht om inte som i meningen innan.

Vineriet ligger i byn Turckheim, Alsace och grundades 1959. Som ofta är fallet i vinvärlden vittnar namnet om ett giftermål, här mellan Léonard Humbrecht och Geneviève Zind. Familjen Humbrecht har varit vinbönder sedan 1600-talet. Den långa yrkestraditionen inom familjen, som man ofta hittar exempel på i Alsace, kan såklart vara både en belastning som en stor fördel. Idag drivs firman av sonen, Olivier Humbrecht som med stor skicklighet och en häpnadsväckande framförhållning som långsiktig ambition placerat husets viner på världskartan. För mig är det uteslutet att den placeringen skulle handla om en slump eller rätt tajming. Att ta sina viner till den höga nivån som de är på idag är ingen tillfällighet. Det är snarare ett bevis på en persons avtryck, kunnande och övertygelse om hur man brukar jorden (ja-att odla vin är ett jordbruk) på ett korrekt och väl fungerande sätt. Fungerar kretsloppet, är man på rätt hållbara bana och sköts jordbruket som vinifiering på naturlig väg då lär man förr eller senare vara helt hemma…om ni förstår vad jag menar och nu möjligen ännu mer new-age filosofi…Vinerna smakar ”rent och naturligt” och precis det, som är så svårt att sätta fingret på vad som är vad eller varför som det är svårt att försöka beskriva upplevelsen av en smak i en text.

Domaine Zind-Humbrecht förfogar över några av Alsace bästa lägen. Grand Cru klassade är Clos-St-Urbain i Rangen samt Brand, Hengst och Goldert. Herrenweg och Heimbourg är två andra riktigt bra lägen. Sedan 2005 är Zind-Humbrecht certifierad som biodynamisk odlare av kontrollorganet Biodyvin. När Olivier Humbrecht är i Stockholm berättar han om hur mycket tid och det gedigna detektivarbete han lade ner innan han hittade rätt kvalitet på den gödsel han använder i vingårdarna. Det fyller exempelvis ingen funktion att använda ko och hästgödsel från djur som är fullmatade med antibiotika. Den dyngan gör varken nytta eller hör hemma i det hållbara jordbruket enligt Olivier Humbrecht. Att en bra och återanvändningsbar kompost är uppbyggd till 50/50 av animalisk som vegetabiliskt avfall var nytt för undertecknad, som inför kommande trädgårdssäsong måste tänka till än mer för egen grönavågenambition.

Zind 2008 (74341), 225 kronor
Torr, lätt/medelfyllig och fruktig med inslag av gröna äpplen och stramsyrlig citrus samt mineral. Aningen aromatisk med lång eftersmak.
Betyg: 3+

Riesling Clos Windsbuhl 2007 (73528), 549 kronor
Torr, medelfyllig. Frukt av persika, gula päron, lätt kryddiga noter och markerad citrussyra. Smaken är sammantaget balanserad och lång. En hint av petroleum kan anas men vinet är inte på långa vägar "färdigt". Ungt vin.
Betyg: 4

Riesling R. de Thann Clos St Urbain 2007 (73527), 649 kronor
Stor doft men tydligt knuten. Lätt rökig med exotiska inslag. Torr medel/fyllig fruktig smak av gula frukter, inslag av honung, lätt petroleumton och tydlig mineral. En viss fetma i smaken balanseras fint av fruktsyran. Ungt vin. För mig, ännu knutet och därför, stor potential.
Betyg: 4+

Pinot Gris Herrenweg de Turckheim 2007 (73308), 299 kronor
Stor doft. Torr, medelfyllig, lätt rökig och aromatisk smak, stram citrussyra, inslag av gröna äpplen, lätt örtig och kryddig ton, drag av bivax. Aromatisk eftersmak. Lång.
Betyg: 4

Pinot Gris R. De Thann Clos St Urbain 2005 (98825), 575 kronor
Torr, medelfyllig, rökig smak med rik koncentration av gul frukt, viss fetma och perfekt balans. Bra, syra. Lång eftersmak.
Betyg: 4

Pinot Gris R. De Thann Clos St Urbain 2001 (73406), 499 kronor
Torr, fyllig och rik. Generös frukt, gula inslag som mogna äpplen, aprikoser samt en lätt kryddig karaktär och bra syra. Lång, lång eftersmak.
Betyg: 4

Andra bloggar om/på samma provning, Finare Vinare
På bloggen ovan kan ni på ett föredömligt sätt ta del av fakta om skördeuttag, jordmånens komposition på de olika lägena, jäst och vinifieringsteknik som används, index vilken klassar vinernas restsötma (eller torrhet om man så vill) och mycket mer. "No use doing it all over again" :-)!
Importörens hemsida, om producenten
Bra skrivit, uppsnappat pånätet