Laddar annons
27 Jun, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Pugnitello – vinet som är en angenäm käftsmäll

Som en liten käftsmäll – fast på ett bra sätt. Pugnitello är troligtvis en druva du aldrig hört talas om, än mindre smakat. I så fall kan du göra en ny och trevlig bekantskap.

En fjärdedel av allt vin som säljs på Systembolaget kommer från Italien. I tjugo regioner runt om i Italien odlas det mer eller mindre kända druvor.

Det sägs att det finns ungefär tusen olika druvsorter i Italien. Många av dem är kända, men de flesta är det inte. En del håller på att försvinna helt från vingårdarna.

Liten knytnäve

Pugnitello betyder liten knytnäve och druvan heter så eftersom druvklasarna är små och kompakta. Pugnitello är en av alla de italienska druvor som höll på att glömmas bort, men efter att nästan ha varit uträknad reste sig upp på nio.

Italienarna är stolta över sina lokala druvor och forskare har därför fått i uppgift att samla in prover från förfallna vingårdar och identifiera druvsorter på utdöende. Vinrankans blad visar den genetiska koden och på så sätt kan druvsorten fastställas.

San Felice är en känd producent i Toskana av framför allt Brunelloviner. De har också sedan lång tid engagerat sig i forskning och utveckling. På ägorna finns en experimentell vingård som heter Vitarium. I slutet av 1980-talet inleddes ett samarbete med universitetet i Florens i syfte att hitta gamla druvsorter typiska för Toskana.

En av de äldre druvorna från Toskana som uppvisade stor potential var pugnitello. Den hittades i en gammal vingård nära staden Cinigiano, sydväst om Montalcino.

Leonardo Bellaccini är vinmakare på San Felice sedan 30 år tillbaka.

Vingård för experiment

Pugnitello planterades först i San Felices experimentella vingård Vitarium och därefter påbörjades mer storskaliga försök. 2002 skrevs pugnitello in i det nationella registret över druvsorter. Året därpå blev den godkänd av den regionala toskanska kommissionen.

Den första buteljeringen hos San Felice gjordes 2002 och vinet har sedan dess producerats varje år utom 2005. Ett fåtal andra producenter använder också pugnitello, de flesta som kompletterande druva.

Som en filmkuliss, så ser det ut nästan överallt i Toskana.

Gör en provning med pugnitello och andra toskanska godbitar

Pugnitello da San Felice 2007 (72114), 349 kr
Kryddig och inbjudande doft av mörk frukt, kaffe och läder. Komplex och lång smak med tydliga tanniner. Väldigt trevligt att dricka nu till en grillad lammkotlett. Kan lagras.

Brunello Poggio San Polo 2007 (74620), 379 kr
Doft av choklad, mörka körsbär och läder. Komplex smak av torkad frukt, choklad och läder med friskt kryddig ton. Drick till grillad flankstek med potatisgratäng. Kan lagras.

Castello di Fonterutoli 2008 Chianti Classico (32130), 289 kr
Kraftigt och kryddigt med inslag av torkad frukt, läder och tobak. Dofter som återkommer i smaken och även toner av choklad,  salvia och rostade fat. Också ett väldigt bra köttvin förstås. Kan lagras.

Poliziano Asinone Vino Nobile di Montepulciano 2009 (79232), 349 kr
Fruktigt, fylligt, kryddigt. Vi öppnar ett fjärde kraftpaket. Mörka körsbär och choklad i doften. Mera sådant i smaken och även kaffe samt tydlig kryddighet. Kan lagras.

En sådan här provning avrundas lämpligen med en bit gott kött. Räcker med en fin sallad till, ett kryddigt vitlökssmör, kanske lite bräserad spetskål.