Laddar annons
4 Jul, 2013

Sommarmat och sommarvin

Sval, ljummen eller varm. Välj själv hur du serverar paprikasoppan. Vinet till ska dock vara riktigt svalt.

Detta är en lättlagad soppa som alltid får mycket beröm. Kan serveras kall eller varm, som huvudrätt eller på en buffé i små glas.

Toskansk paprikasoppa

6 portioner

6 stora röda eller gula paprikor
1 medelstor potatis
1 liter grönsaksfond
1-2 dl vanlig mjölk
olivolja
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
2 dl matlagningsyoghurt eller brödkrutonger
färska örter att dekorera med

Dela, rensa och rosta paprikorna i ugn med skalsidan upp. Cirka 225 grader C i drygt 30 minuter. Skalen ska vara lite brända. Ta ut och lägg i en plastpåse med några isbitar en stund. Dra därefter av skalet.

Dela paprikan i små bitar och bryn i rejält med olivolja tillsammans med vitlöken. Efter cirka fem minuter tillsätt fonden och potatisen, skalad och skuren i småbitar.

Koka på medelvärme tills potatisen är klar. Mixa soppan med mjölken till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Servera med lite matlagningsyoghurt på toppen, alternativt lätt krossade brödkrutonger. Dekorera med färska, finhackade örter.

I glasen finns välkylt och smakrikt vitt från Italien, gärna ett vin gjort på druvan vermentino, en av mina favoriter. Eller varför inte en soave.

Solosole Vermentino 2011 (2342), 129 kr
Vermentino från Bolgheri i Toskana. Namnet betyder ”bara sol”. Fruktigt och blommigt, lätt att gilla. Persika och aprikos med friskt avslut. Trevlig sommarkamrat.

Sandro de Bruno Soave 2011 (79239), 118 kr
Liten producent i Veneto. Deras soave på hundra procent garganega är personlig, mineralstinn och smakrik.

Skål och trevlig sommar!