Laddar annons
Quinta Da Aveledas alvarinho till vinkokta musslor | Måndagsmatchen
2 Nov, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Quinta Da Aveledas alvarinho till vinkokta musslor | Måndagsmatchen

Aveleda alvarinho är ett vitt vin från Portugal som är friskt och fräscht. Det blir suveränt till en stor gryta med vinkokta musslor, eller moules marinière som rätten egentligen heter.

Det här ett vitt vin som passar bra till alla skaldjuren, till färskostarna eller till mingel med plockmat à la sushi-stil. Tänk getost, eller tänk pilgrimsmussla med smörstekt schalottenlök. Vi väljer att göra en moule marinière, det vill säga musslor kokta i vin.

RECEPT | Moules marinière - Vinkokta musslor

2 portioner
1 kg blåmusslor
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
3,5 dl vitt torrt vin
2 msk fiskfond
2 dl vispgrädde
2 msk olivolja
hackad bladpersilja

Gör så här:

Skölj musslorna och rensa bort ”skägget”. Alla musslorna ska vara slutna eller sluta sig när du knackar på dem. Fräs lök och vitlök försiktigt i en stor gryta tills löken är genomskinlig. Öka värmen, lägg i musslorna och häll på vinet, grädde samt fond. Koka musslorna under lock tills de är öppna, cirka 2-3 minuter. Salta och peppra, rör om. Fördela i två skålar, strö över rikligt med hackad persilja och servera genast med ett gott bröd eller nygjorda pommes frites.

Vin till maten

Aveleda Alvarinho 2013, Quinta da Aveleda, Minho Portugal, 95 kr

Vi har förstått att vinet inte längre är i beställningssortimentet utan man köper det via Systembolaget och privatimport. Glöm ej bifoga namn på importören, Spring Wine & Spirits. Du får vänta lite längre på dina viner men, som i detta fall - är det värt några dagar extra. För den som vill smaka och prova och bor i Stockholm kan man besöka Sue Ellen, Hjördis  eller Torget.

Företaget grundades 1870 och ägs och drivs fortfarande av familjen Guedes.  Quinta da Aveleda är numera den största producenten av alvarinho i Minho samt landets största vitvinsproducent med en rad internationella utmärkelsen för sina högklassiga vita viner. Det här vinet är gjort på druvan alvarinho.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung

Torrt, friskt, medelfylligt vin som smakar av citrus, persika, med en hint av melon och en mix av citrus och lime. Fin eftersmak, klockrena frukttoner, hintar av mineral. Utsökt vitt husvin som dessutom har en härlig, egen karaktär av druva och ursprung.

Fler goda tips:

Här är ytterligare ett härligt recept. Testa en god fisksoppa till vitt vin.