Vad serverar man för vin till gåslever? Välj ett vin med syra för att matcha det feta i levern, torr champagne eller ett sött vitt vin beror på vad du själv föredrar.
Serveras gåslever eller anklever som ett tilltugg till en aperitif innan maten passar det förträffligt med champagne.
Champagne till gåslever
Budget
Champagne Pannier Extra Brut (2272), Champagne, Frankrike, 199 kr
199 kronor kanske inte kan kallas för ett budgetvin, men om det är champagne så är det mer försvarligt. En relativt smakrik champagne med brödiga toner med liten beska i avslutet. Allroundchampagne som fungerar både före och till maten.
Mellan
De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs (7885), Champagne, Frankrike, 259 kr
100 procent chardonnay i en fruktig stil med doft av gula äpplen och inslag av brödiga toner. Hög syra och tydlig mineralitet. Perfekt som aperitif till en crostini med gåslever.
Fest
Jacquesson Cuvée nº 738 (7436) , Champagne, Frankrike, 399 kr
Ett mycket elegant och friskt vin som doftar av gröna äpplen, bröd och mineral. Mycket torr och frisk smak med citrustoner, mineral och viss brödighet. Läckert och lyxigt! Till fina festen, kanske på nyårsafton?
Om gåslevern serveras som en förrätt kan man välja det man föredrar av bubbel eller sött vin. Kom bara ihåg det det där med syran!
Sött vin till gåslever
Budget
Château du Juge 2010 (4197), Cadillac, Bordeaux, Frankrike, 79 kr för 37,5 cl
Ett mycket bra budgetalternativ som doftar honung och äpple. Frisk smak av aprikos, honung och marsipan. Passar också till friska fruktdesserter.
Mellan
Calvet Réserve du Ciron 2012 (4029), Calvet, Sauternes Frankrike, 99 kr för 37,5 cl
Vinet doftar av honung och smakar lite tropiskt av aprikos, äpple och ananas. En Sauternes till budget pris som möjligen avspeglar sig att vinet inte har så koncentrerad smak. Men det är mycket bra för sitt pris.
Fest
Gustave Lorentz Pinot Gris Vendanges Tardives Grand Cru Altenberg 2007 (75683) BS, Alsace Grand Cru, Frankrike, 230 kr för 50 cl
Ett underbart sött vitt vin med hög syra att smutta på i små klunkar. Det är elegant och aromatiskt med inslag av botrytis. Syran är hög så därför passar vinet perfekt till levern. Fungerar också bra till ost och friska desserter.
Så serverar du gåslever och anklever
Servera gåslevern kall i skivor med salladsblad i olika färger, rostade valnötter och fikonbalsamikokräm. Eller bara med en bit rostat bröd, kanske en smörstekt skiva brioche eller baguette som rostats i ugnen.
Du kan också lägga levern på en bit rostat bröd och fördela sauternesgelé över. Levern kan även halstras snabbt i medelvarm panna.
Ekologisk gåslever – och ett alternativ
Det finns numera ekologisk gåslever att köpa om man tar avstånd från den tvångsmatning av gäss och ankor som krävs för en snabb viktökning och förstorad lever. En kycklinglevermousse är ett annat alternativ som med rikligt med smör och en skvätt portvin blir suveränt gott.
Kycklinglevermousse
200 g tinad kycklinglever
1 schalottenlök, finhackad
150 g rumsvarmt smör
1-2 msk portvin
en nypa havssalt
svartpeppar
Gör så här:
Skölj levern och bryn den i smör tillsammans med löken. Dra ner värmen och låt steka färdigt under lock eller folie i cirka tio minuter. Låt svalna.
Mixa sedan slätt med smör, portvin, lite salt och svartpeppar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och portvin. Ställ svalt och låt gärna stå ett dygn så att smakerna mognar. Ta fram minst en kvart före servering.
Fler goda tips:
Här finns det många tips på champagner
Och här finns det härliga tips på tilltugg till champagne