Laddar annons
Viña Tondonia till viltgryta med älg | Måndagsmatchen
9 Nov, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Viña Tondonia till viltgryta med älg | Måndagsmatchen

Det röda vinet Viña Tondonia kommer från Rioja och är kryddigt, mulligt samt en lyxig följeslagare till höstens viltgrytor.

Drick vinet till en festlig middag bestående av lamm eller nötkött, eller varför inte till en mustig viltgryta. Det här vinet står pall för mycket smaker i maten. Tänd ljusen och njut av vinet och mörkret utanför.

RECEPT | Viltgryta med älgkött

600 g grytbitar av älg
1 gul lök, skalad i bitar
4 morötter, skalade i bitar
3 palsternackor, skalade i bitar
5 dl vatten
3 msk viltfond
2 msk portvin
1 msk äppelcidervinäger
10 enbär
2 msk torkad rosmarin
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk salt och svartpeppar
smör eller olja att bryna i

Gör så här:
Bryn grytbitar och lök i omgångar i en gryta. Krydda med salt och svartpeppar. Häll i vatten, fond, portvin och kryddor och låt köttet puttra under lock cirka en timme.

Tillsätt morötter och palsternackor i grytan när köttet är mört. Låt koka cirka tio minuter. Blanda grädden med mjölet och rör ner. Låt sedan koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och vinäger för att få upp syran något. Gör gärna grytan en dag innan så mognar smakerna på ett härligt sätt. Servera med ris eller potatis.

Fler goda tips:

Här finns en mumsig lammgryta att variera med – till receptet.

Vintips till maten

Viña Tondonia 2002 (91808), Rioja, Spanien, 259 kr

Viña Tondonia är ett rött vin med kraft och lyxig festkänsla. Ett vin gjort på 75 procent tempranillo, 15 procent garnacha, 5 procent graciano och 5 procent mazuelo. Det var bättre förr(!) och därför tillämpar producenten samma metoder idag som vid starten 1877.

López de Heredia är en av de tre allra första producenterna i regionen Rioja. Företaget leds idag av Maria José Lopez de Hereida, hennes syster Mercedes är vinmakare.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung

Det här är ett toppvin! Mogen Rioja när den är som bäst. Smaken är mer än medelfyllig, den är kryddig med inslag av torkad frukt, med nyanser av nypon, örter och tobak. Nyanserad och komplex. Mycket bra vin till alla ”pulled porkvarianter’ man kan komma på och gärna till en fin, mager köttbit.