Laddar annons
22 May, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rapport från fältet - Naturvinsmässor i London

Dagen får börja med en ursäkt till den morgonpigge - efter två mycket intensiva dagar på den naturliga vinmässan RAW wine fair i London hamnade rapporten till Vinbanken på efterkälken. Skyller delvis på de georgiska amforavinerna. Det är spännande att se hur stort intresset är för naturviner här i London. Trots att så kallade “naturviner”står för en mycket liten del, kanske en procent, av den internationella marknaden är det ett mycket hett tema i vinbranschen. Delvis därför finns det inte bara en naturvinsmässa den här veckan utan två. På bild:

Mellan de två mässorna kom runt 400 vinodlare och presenterade sina produkter och interagerade med flera tusen konsumenter, sommelierer och press. Intresset är alltså stort, men hur är vinerna? Med tanke på hur få naturviner som kommer till Sverige var detta ett unikt tillfälle att skapa sig ett bredare intryck av kvalitet och stil. Precis som med andra kategorier (tänk kategorier som “chilenska viner”, “merlotviner” eller “vin med skruvkork”) så går det inte att dra hela naturvinssegmentet över en kam. Det finns flera kvalitetsnivåer och stilar. Tre saker stack dock ut. Det ena var att andelen viner med defekter, speciellt dofter från svampen brettanomyces eller det som kallas VA, volatil syra, är vanligare här än i konventionella viner. Det andra är att för många producenter använder udda logik och förklaringen att det är “naturligt” för att ursäkta defekter. Ett defekt vin är ett defekt vin, oavsett hur det är producerat, är min starka åsikt. Det tredje var att det här var den mest intressanta och antagligen bästa vinmässa jag har varit på, med massor av alldeles fantastiska viner med otrolig personlighet, fräschör, balans och elegans. Flera gånger tappade jag tråden med näsan i ett glas som transporterade hela mig till en annan värld. Över lag domineras dessa viner inte av ek och övermogen hyperintensiv mörk frukt utan av tydlig fräschör, syra, mineralitet och fin, balanserad druvtypicitet.

RAW slutade med en enorm georgisk fest vars höjdpunkt var “vinlistan”. Alla överblivna viner från mässan stod på golvet för deltagarna att plocka med sig till sitt bord. En fantastiskt trevlig möjlighet till att prova vinerna igen - den här gången så som de faktiskt bör njutas. Med mat, vänner och musik.

Av: Erica Landin