Laddar annons
11 May, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fredagskocken Mattias lagar måltid med guldkant

Vardagslyx. Jag älskar det och lyxar just därför till det ganska ofta. Det kan vara små eller stora saker som förgyller en dag, det kan vara ofta eller sällan. Men jag tycker att alla borde försöka  skämma bort sig lite oftare, framförallt på vardagar eller dagar som inte känns så direkt spännande. Köp hem och tillaga en hummer en grå tisdag eller packa picknick korgen och stick ut i solskenet med en flaska champagne en onsdag. Här kommer en lyxig meny som förhoppningsvis kan sätta guldkant på er helg. Lycka till, hälsar Mattias.

Hummer, ärtor och sticklök i citron- och mynta-emulsion

1 hummer

½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl kycklingbuljong
1 dl pressad citronjos
40 g smör
70 g ärtor
50 g sticklök
1 msk finstrimlad mynta
olivolja och salt

Skala hummern och skär hummerköttet i mindre bitar.
Finhacka lök, vitlök och fräs i 1 minut med olivolja i en kastrull. Häll på buljong, citron och låt koka kraftigt ca 5-10 minuter tills 1 dl återstår. Dra av kastrullen och mixa ner smöret till en emulsion.
Finstrimla sticklöken och lägg i ärtor, sticklök, mynta och hummer i emulsionen och servera direkt.

Helstekt spätta med palsternacka, sparris och schalottenlök i brynt smörvinägrett samt kokt potatis

4 flådda rödspättor
salt, mjöl och smör

100 g palsternacka
200 g grön sparris
3 schalottenlökar
smör och salt

100 g smör
1 msk vitvinsvinäger

till servering;
kokt potatis

Skala och skiva palsternacka, sparris och schalottenlök i tunna skivor. Fräs grönsakerna mjuka i smör, i en vid kastrull på medeltemperatur och smaka av med salt.
Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn smöret tills det doftar nötigt, häll då i vinägern och koka ca 2 minuter.
Salta och panera spättorna i mjöl. Stek de sedan till fin brynt yta, ca 5 minuter på båda sidor i rikligt med smör på medelhög temperatur.

Servera spättorna på 4 tallrikar, lägg på grönsakerna och ös över den brynta smörvinägretten.

Servera med nykokt potatis.

Mattias Larsson, Modern Gastronomi