Laddar annons
15 May, 2012

Jamie Goodes autentiska vin

Jamie Goode är en av världens ledande vinskribenter med regelbundna artiklar i World of Fine Wine och en kolumn i brittiska Daily Express. Utöver den välbesökta webbsidan www.wineanorak.com har Goode skrivit referensboken The Science of Wine - From Wine to Glass och nyligen Authentic Wine tillsammans med vinmakaren och vinmakarkonsulten Sam Harrop. Vi träffar Goode i London för att prata om hans senaste bok och om hållbarhet inom vinindustrin.

-Tanken att man kan behandla sitt land på ett sätt som gör att man lämnar det i sämre skick till sina barn eller barnbarn är oacceptabelt, säger Goode med eftertryck. Hållbarhet inom vinindustrin har som svaghet att det är ett vagt begrepp med olika definitioner beroende på region. De viner som är certifierat hållbara följer i varje fall de lokala reglerna och bidrar till långsiktiga förbättringar inom vinindustrin som helhet. Speciellt Nya Zelands hållbarhetsarbete har gett stora förbättringar inom användandet av bekämpningsmedel, berättar Goode, trots de något låga inträdeskraven.

-Tyvärr skulle de flesta konsumenter bli chockade om de förstod att en mycket stor andel vin produceras på ett sätt som inte är ekologiskt hållbart, förklarar Goode. Skandinaviska konsumenter har ett något större intresse för hållbarhet och ekologisk odling. Brittiska konsumenter däremot ser i större utsträckning Fair Trade eller etisk märkning som en hygienfaktor för viner från problemområden än vad vi gör i Sverige.

Över en kaffe diskuterar vi utmaningarna för vinindustrin framöver, bråken kring naturliga viner samt något otippat det populära brittiska matprogrammet The Hairy Bikers. Goode är en vänlig, närvarande och klart välinformerad diskussionspartner. Det sista märker jag snabbt vid ett försök att koppla de kemiska resterna i konventionellt odlat vin till möjlig ökad risk för cancer. Icke, säger Goode och kan sin statistik.

Boken Authentic Wine är sannolikt den bästa och bredaste nu publicerade texten om hållbarhet inom vinindustrin. Trots att Goode är vetenskapligt skolad, med en PhD inom plantbiologi och många år som redaktör för ett forskningsförlag, är boken samtidigt lättläst och relevant för både intresserade amatörer och proffs. Boken beskriver ekologisk, biodynamisk och hållbar odling, vilka kemiska behandlingar som får användas inom vinmakandet, hur naturlig eller odlad jäst påverkar smak och stil, och olika vinfel och varför de uppstår. Men viktigare än bakgrundsfakta är kanske diskussionerna Goode driver om hur ett mer naturligt arbete i vingården och vinmakandet kan rädda vin som produktkategori, utan att för den skull falla in i kören av extrema naturvinsförespråkare. Goodes vetenskapliga bakgrund ger honom ett sunt sätt att se på hållbarhet - med förståelse för de olika förutsättningarna för små och stora producenter i olika priskategorier. Jag väntar redan på nästa bok.

Av: Erica Landin