Laddar annons
Recension & tabell vita viner 5 juli
3 Jul, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension & tabell vita viner 5 juli

SMÅ PARTIER 5 JULI. Vinerna är provade och bedömda, både som en kortre recension med matförslag, alla är rankade i tabellen. REtsina kommer starkt i detta släpp, det är sommar!

Sommar och sol, hoppas att alla njuter av ljuset och förhoppningsvis också värmen. Ska väl varken tro eller hoppas att vi får återuppleva 2018 års sommar med torka och övervärme men sol och D-vitaminer behöver vi samla på oss inför höst och vinter.

Om det finns sol (och D-vitamin) på burk eller flaska så borde det ju vara i form av gott och solmoget vin. Stämmer det så kan vi hålla ut några år till.

Apropå sommar så kommer två olika Retsina nu i juli, gillar du denna speciella vintyp, dessutom i naturvinsstil, köp på dig och frossa på, de ger verkligen mycket smak.

Juli är normalt ingen tung månad när det gäller Nyheter/Små Partier men denna gång är det faktiskt närmare sextio nya viner av mer eller mindre intresse. Här kommer mitt urval av månadens nyheter

Alltid trevligt att inleda med en Champagne...

2012 är just en sådan solmogen härlig årgång som vi behöver när tröttheten kommer smygande. Pierre Gimonnet Oenophile Extra Brut Premier Cru 2012 (97000), 599 kr kommer inte att göra oss besvikna, varken i år eller om fem-tio framåt heller.

Stram och tuff med krita, sten och snäckskal i både doft och smak. Hög syra i extra brut (mindre än sex gram dosage) med väldigt god frukt av gröna äpplen och citroner, nybakat rågbröd och en rustik känsla även om vinet absolut inte saknar elegans. God idag men vinner definitivt på att ligga minst fem år.

Sekt från Österrike

Vinhuset Fred Loimer från Niederösterreich har skämt bort oss i vår med trevliga viner till bussiga priser och här kommer en bubblig variant från huset; Loimer Sekt Brut Reserve Rosé NV (95776), 175 kr.

Fin lätt mycket bärig ton av hallon/smultron/röda vinbär på nybakat bröd. Fin mousse, ganska hög syra och bärig gosig frukt i reduktiv stil. Okomplicerad och bara trevlig!

Vita viner Tyskland

Två utmärkta Frankenviner från Weingut JuliusSpital i Würzburg vid floden Main några mil öster om Frankfurt är månadens tyska skörd. Würzburger Stein Riesling Erste Lage 2016 (99516), 189 kr är mycket bra och visar än en gång vilket underbart år 2016 är i Franken.

Ännu lite blyg i doften som riesling härifrån kan vara, men allt finns där ändå. Knastertorr med ganska stram frukt av äpple/citrus och frisk syra som ger en skönt läskande eftersmak. Kommer att ge generöst tillbaka om man kan låta den ligga i några år, kommer att överleva sin tjugoårsdag dessutom.

Vill du veta mer om de nya röda, vinerna - gå hit!

Storasyster heter Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs 2016 (99490), 379 kr, GG är som vi skrivit tidigare Tysklands variant motsvarande Grand Cru i Bourgogne, dvs vingården, inte ägaren eller firman är klassad.

Mycket seriös och stilren frukt utan blommor eller parfym, mer mineral och stenfrukt, äpple, kvitten. Torr och stram med massor av koncentrerad fin frukt, stenig, lätt dammig mineralkänsla och lång intensiv eftersmak. Oerhört fint vin.

Vita viner Österrike

Tegernseerhof Kellerberg Riesling 2008 (92374), 199 kr från Wachau är helt mogen med stor uttalad mineralton av aningen solbränd sten tillsammans med kvitten och pomerans som fruktingredienser. Ren och fin smak med somriga toner av varm kalksten plus generös och koncentrerad frukt med bra syra. Något av ett fynd, speciellt med tanke på tio års mognad.

Pichler-Krutzler Riesling Ried Pfaffenberg 2018 (95283), 249 kr är dagens andra österrikare med en helt annan doft- och smak-profil. Här får en hel bukett av aromatiska blommor som apelsin och citron plus en doft av vit persika.

Torr med bra syra, kryddig som en bra pinot gris med svagt peppriga toner. Mycket bra men än så länge väldigt mycket inne i sitt primära stadium med ung frukt och krydda. Och väldigt mycket Österrike i sin terroir. Bör ligga till sig ett antal år.

Vita viner Frankrike – först ut Loire

Langlois-Chateau känner vi kanske mest genom deras bubbliga Crémant de Loire men de gör även stilla viner som nu hittat hit, som denna Langlois-Chateau Saumur Blanc Viellies Vignes 2016 (92441), 209 kr. Här i centrala Loire är det chenin blanc som regerar över de vita vinerna.

Behaglig frukt som drar mot bivax och kvitten med en svag känsla av våt sten en sommardag. Varm solmogen frukt i reduktiv stil med härlig syra och tät intensiv smak av persika, citrus och lite honung med ren fin avslutning. Även detta vin vinner stort på att lagras några år, chenin är en mycket lagringsduglig druva.

Frankrike – Savoie

Få viner hittar ut från detta Frankrikes bergigaste vindistrikt på knappt tre tusen hektar där vanligaste druvsorten är jacquard, men en liten appellation vid Chambéry odlar rhône-druvan roussanne och det är just dit vi ska idag.

D&D Berthollier, Chignin-Bergeron Les Salins 2016 (92435), 265 kr har en läcker doft av sur-lie lite som nyjäst bröd, aningen pepprig krydda och skön blommig frukt utan parfym. Smakrik och kritig med varm generös frukt i elegant fruktig stil och en svagt pepprig eftersmak. God, härlig och mycket personlig stil. Man tänker goda hårdostar från samma trakt, som t ex Tomme eller Gruyère (ja, jag vet att den är från Schweiz)

Frankrike – Bourgogne

En alldeles lysande vit bourgogne bjuder Remoissenet, Santenay Premier Cru Clos de Tavannes 2016 (91129), 396 kr på. Allt sitter på rätt plats med ren fin frukt, härlig mineralkänsla och mycket snyggt integrerade fat. Bra, bred smak med läcker syra och härligt generös frukt, fin fatkänsla utan att vara överdriven på något sätt. Lång god och smakrik bourgogne till relativt överkomligt pris. Imponerande gott vin från mindre känd kommun.

Vitt vin Italien – Soave

En gång i tiden var Soave synonymt med smaklösa vattniga viner som man knappt märkte när man drack och absolut inte kunde sparas. Trist, för att egentligen är Soave mjuka delikata viner med fin frukt om än lite låg syra. Men! ett av de mer kända namnen i Soave är Pieropan, en familjefirma sedan 1880, gör för distriktet väldigt hållbara viner med både smak och karaktär.

Pieropan La Rocca 2017 (95166), 249 kr är just ett sådant exempel. Koncentrerad och läcker med finstämd melon/gråpäron-frukt och en svag doft av fat. Smakrik och komplex med en anings sur-lie-ton av jästfällningen det vilat på ett år, solmogen varm mjuk frukt och en svag ton av fatlagring. Och för sin vintyp riktigt bra syra och en lätt kryddighet i avslutningen.

Vitt vin Spanien – Galicien

Precis som Soave kan Albariño vara neutrala och ganska mesiga, desto gladare blir man när man provar Albamar Albariño 2018 (92431), 179 kr med skön doft av vita blommor och gröna äpplen. Bra koncentration av fräsch syrlig frukt i ren fin stil. Ung, kryddig och kaxig med mycket smak och ihärdig lång eftersmak som är väldigt positiv. Man bara längtar helt osökt efter skaldjur!

Australien vitt vin – Eden Valley

Eden Valley ligger precis öster om Barossa som är känt för sina stadiga shiraz-viner, men det svalare Eden får fram eleganta och balanserade vita viner vilket vi kan prova snart.

St. John's Road PL Chardonnay 2016 (90545), 159 kr är ganska atypisk för att vara Australien på det att den är tillbakahållen, mineralig mot fuktigt ylle och balanserad i sin alkohol. Smaken överraskar då den skiljer sig markant från doften; fint balanserad frukt, läcker rostad med bra fatkaraktär och bussig rund frukt och som sagt, skönt alkoholbalanserad på 13,5%. En av månadens överraskningar.

Sötare viner från Tyskland

Keller Westhofen Riesling Auslese 2016 (92139), 279 kr för ½-flaskan, har allt man kan önska sig på auslese-listan. Läckra övermogna frukter av tropiskt ursprung plus honung. Söt och god med frisk syra och frukt mot citrusmarmelad, lätt övermogen persika och mango. Stor och lång smak som ännu bara är i sin linda.

Desto mer och tydligare bjuder husets Keller Rieslaner Auslese 2017 (92141), 299 kr på. Här är det inte blyga toner det handlar om – tvärtom; en kaskad av övermogen övertydlig auslese-frukt som ananas, söta citroner, acacia-hunong etc.
Smaken är söt och fin med bra syra och massor av nämnda frukter som tar plats i gommen. Elegans är inte det första man tänker på men god som attan och väldigt tydlig.

Sötare vin från Bordeaux – Barsac/Sauternes

Elegans är däremot direkt vad jag tänker på när jag doftar på dagens sista lilla sötnos, Château Coutet 2016 (92079), 279 kr för ½-flaskan.

Vackert guldfärgad med oerhört förfinad doft av ananaspastill, syltad persika och finaste flytande saffranshonung. Bred fin smak med hög sötma, hög syra och hög smak – en höjdare! Massor av fin frukt, honungs-sötma och härlig syra. Naturligtvis alldeles för ung men det kvittar. Nästan för god för att ligga hemma och fresta.

Rosévin

Månadens Rosé heter Pio Cesare Rosy 2018 (95012), 175 kr och är lätt och fräsch med god nyponbärig doft och bra smak med syra, frukt och en liten dos tannin som gör vinet extra roligt.

[drinklist id="70662"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER