Laddar annons
Små partier | Recension, tabell bubbel och vita viner 2 aug
31 Jul, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Små partier | Recension, tabell bubbel och vita viner 2 aug

Recension av små partier vita viner och bubbel i släppet den 2 augusti 2019. Alla nyheter rankas i tabellen, utvalda viner i recensionen.

Totalt finns 42 nya viner att se fram emot den 2 augusti men släppet har lite av lat sommarkänsla över sig.

Recension av små partier vita viner och bubbel 2 augusti 2019

Inga superviner men flera trevliga viner i lagom prisklass, några naturviner på gott och ont, både med och utan bubblor.

Läcker muskateller, överraskande 'sherry', några bra chardonnayer bland andra nyhetsviner. Min vana trogen så börjar jag med champagne och andra bubblor.

Champagne

Veuve Clicquot Vintage 2012 (97028), 549 kr låter som en oslagbar kombination (huset och årgången) men förvånar lite genom sin relativt tillbakahållna karaktär. Jodå, allt finns där men ännu så länge i mer blygsam skala än man är van vid från denna stora firma med sin kraftiga hus-stil.

Ljus fin färg, komplex fin doft med citrus, persika och gula äpplen. Fin mousse och strålande syra som sig bör, dock inte så fyllig som man vant sig vid från Cliquot men trots det en mat-champagne med koncentration och sin svaga beska. Mitt råd är att vänta något/några år för att vinet ska få öppna sig.

Även Vincent Joudart Brut Millésime 2014 (90116), 396 kr är ung och outvecklad och kommer att bli riktigt trevlig om några år. Svagt halmfärgad vilket skvallrar om en hel del blåa druvor.

Härlig doft med bra autolys (brödighet etc), komplex och god med läskande frukt av röda äpplen, röda vinbär och syrliga päron. Hög syra utan att vara aggressiv med bra balans och samma läskande frukt som i doften och en balanserad fin eftersmak. Definitivt ett vin för källaren.

Lambrusco minsann!

Paltrinieri Radice 2018 (90050), 179 kr är en Lambrusco di Sorbara, (se Vinbankens artikel om Lambrusco från 2017).

Färgen är ljust lökskal, Härlig doft av små röda bär, lite chark (svagt rökt). Bra mousse, helt torr, härlig frukt som påminner om hemgjord sommarsylt på alla möjliga blandade bär. Kanske lite högt pris med väl värd att prova som entre-vin till en bättre charkbricka.

Frankrike

Bourgogne

Från firma R Dubois & Fils kommer en Montbatois Hautes-Côtes de Beaune 2017 (91807), 179 kr. Haute-Côtes ligger väster om och högre upp än det egentliga Côtes de Beaune, och härifrån kommer det nu viner med en kvalitet som ligger mycket nära sin mer berömda granne.

Rak och ren chardonnay med bra koncentration, fin citrus och stenfrukt och en svag ton av rostade fat. Lika ren och fin i smak som i doft, en mycket prydlig chardonnay med finfin syra, bra längd och aningen känsla av tannin-strävhet i eftersmaken.

Betydligt bredare och fetare är Château Fuissé Tête de Cuvée 2017 (95209), 289 kr med stor generös doft av solmogen frukt och varmt klimat.

Sten och mineral, generös frukt och bra med fat. Smaken är inte lika maffig, istället elegant och något mindre varmvuxen med bra syra i en smalare stil än doften lovar. Väldigt bra vin som visar att även Mâconnais gör viner i toppklass.

Österrike

Rabl, Gelber Muskateller 2018 (92366), 129 kr har som namnet anger en muscat-aromatisk ton av citrus och sommarblommor, närmare bestämt jasmin, muscatdruva och bergamott. Torr med bra syra för sin druva, mycket smak mot det blommiga hållet. Mer än OK om man tycker om aromatiska viner i den här stilen.

Tyskland - riesling med mognad

Veckans dyrgrip heter Weingut Keller, Kirchspiel Riesling ”K” 2007 (95707), 975 kr (ja 975:-) En stor maffig riesling med tydlig mognad (12 år) med tydligt inslag av sent skördade druvor som honung, riven mandel och äppelkaka.

Massor av smak med bra med mineralkänsla och en läskande, lätt oljig smak. Inte torr, trots sina modiga 13%, kryddig, ugnsbakade äpplen, mandelmassa och fin syra. Kul vin som bara ska avnjutas som det är i all sin prakt.

Sydafrika - elegant chardonnay

Utmärkta Springfield Estate, Wild Yeast Chardonnay 2018 (95233), 175 kr är en mycket snygg och fin chardonnay med ren smak, mer bourgogne i sin stil än nya världen.

Ren fin frukt av mogna äpplen, citrus och svag ton av ekfat. God och ren i smaken i en återhållen men tydlig något smalare chardonnay-stil och bara en anings nya fat. Well done verkligen!

Här kan du läsa en artikel om Springfield Estate, publicerad av Vinbanken 2014.

Australien – fino from down under…

En av månadens överraskningar är 919 Pale Dry Apera (90473), 279 kr (500 ml), en fullkomligt lysande bra Fino från Riverland i South Australia.

Härligt ren och fin doft av flor, salta mandlar och krita. Torr som snus med massor av smak i en finlemmad elegant stil men ändå bred och generös. Om du är en sann vän av högkvalitativ fino-sherry kan du inte låta bli att älska detta vin.

[drinklist id="71187"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER