Laddar annons
Recension och tabell, röda viner 7 juni små partier
6 Jun, 2019

Recension och tabell, röda viner 7 juni små partier

RÖDA VINER. Recension och tabell med omdömen över nya röda viner 7 juni 2019. Som sagt, ett massivt utbrott av bra viner denna första sommarmånad 2019.

De vita vinerna i små partier 7 juni har ni kanske redan läst om, men nu är det dags för det röda laget att visa upp sina bästa sidor.

Italien leder stort med elva viner mot Frankrikes sju och Spaniens fem, men det är bra spridning på smakernas karta, om än inga riktigt udda viner och druvsorter för oss som samlar på sådana.

Jag börjar alltid med Frankrike och juni är inget undantag.

Frankrike

Beaujolais

Det pratas och diskuteras om Beaujolais tillhör Bourgogne eller inte men nu är det så att rent administrativt så tycker Frankrike själv att det är så, och vem är jag att vara käring mot strömmen…

Château Thivin Brouilly Reverdon 2016 (92368), 169 kr är en för en gångs skull vettigt prissatt Beaujolais av bättre kvalitet – som dessutom är väldigt trevlig! Mörk och tät i färgen för sitt ursprung, bra doft med skogsbär, aningen mossa och en skön känsla av tidig höstdag i skogen på jakt efter kantareller. Bärig fräsch smak med ren, välbyggd frukt, lagom tannin och bra balanserad. Lanseringen framflyttad till 5 juli.

Bourgogne – Côte Chalonnaise

En av kommunerna – och den bästa av dem – i denna under-region av Bourgogne är Mercurey, här når kvalitén nästan upp till lättare Côte de Beaune, priserna också för den delen. Det vore kul om det fanns fler viner härifrån till acceptabla priser, problemet är att det är små producenter och volymer.

I vilket fall så har vi nu en Francois Raquillet Mercurey Vielles Vignes 2017 (92438), 299 kr som lever upp till byns rykte att kunna leverera bra bourgogne till nice price. En mycket snygg fin pinot noir med frukt av mörka bär som skogshallon och björnbär, elegant fathantering och en ton av svamp. Bra smak med fina syror, bra djup i frukten som har både mognad och stil, mörka bär, plommon, syra och krydda.

Bordeaux – Médoc

Jag nämnde i månadens Vita Viner Rollan de By och från samma ägare kommer Château Tour Seran 2015 (92363) 229 kr, kommer även i ½-flaska (139 kr) och magnum (459 kr). Som ni säkert vet så är 2015 en nästan 100% säker årgång i Bordeaux och denna utgåva är säkert lika bra som deras hyllade 2010.

En djup och koncentrerad bordeaux med mörk frukt som plommon, björnbär, moreller och svarta vinbär. Tydligt merlotvin med bra toner av stall, jord och läder och fina fat. Tät god frukt, bra syror och tannin, och stor bred smak som är mer merlot-rund än cabernet-spetsig trots sitt ursprung från Médoc. Lång god eftersmak i ett vin som har långt liv framför sig.

Bordeaux – Fronsac

Château de la Dauphine 2016 (91245), 279 kr är svart som en Cahors, men betydligt elegantare och snyggare i sin mörka tunga frukt, ett fint exempel på kraft-merlot med sin yppiga plommonton. Smaken är både god och generös för att vara Fronsac med nedtonad strävhet, bra fruktighet och riktigt finstämd. Definitivt ett vin för källaren, men en bra investering.

Cahors

Cahors kallas ’vin noir’ (svart vin) i sitt hemland och man behöver inte vara Sherlock Holmes för att fatta varför. Mabec-druvan i Cahros ger dessa svartröda viner som i t ex l'Excellence Château la Reyne 2016 (92277), 189 kr.

Härlig doft av malbec med sin järniga/blodiga karaktär tillsammans med kakao, och en aning vanilj från nya fat. Bra och stor smak i ganska modern stil med skönt soligt bärig frukt, modest syra men desto mer fruktmognad och fina fat. Även detta vin mår bäst av att ligga upp till ett decennium i källaren.

Rhône – Châteauneuf-du-Pape

Månadens finvin nummer ett är Chateau Beaucastel Rouge 2016 (92362), 779 kr, och det högst prissatta. Mycket god och fin doft och för sin appellation ovanligt finstämd med mogen frukt och bär som moreller, björnbär och plommon men även ett stråk av chark och lite stall.

Smaken är fin och fruktig och med en elegans man nästan glömt bort att Ch-9-du-Pape kan ha nu när nästan alla pendlar mellan 15-16%. Oerhört snyggt vin med balans, längd, intensitet och komplexitet och en skönt animalisk ton i avslutningen.

Italien

Piemonte

Två vettigt prissatta och trevliga nebboilo och en härligt koncentrerad dolcetto.

Cascina Ballarin Langhe Nebbiolo 2016 (90012), 169 kr är ett ovanligt vackert vin med sin ljust röda färg med svagt bruna stänk. Trevlig liten doft av ung frukt som hallon, nypon, björnbär och en liten fat-ton. Enkel men god med läskande frisk frukt i bärig stil och för sin druvsort ganska snälla tanniner.

För dubbla priset får man inte dubbla smaken men ganska mycket mer. Nebbiolo d'Alba Bruno Giacosa 2016 (92134), 329 kr är en mycket bra nebbiolo med fina och tydliga toner av lätt bränd frukt som katrinplommon, torkade nypon och en svag ton av mandel. Stram och tuff med hög syra som får det att vattnas i munnen, bra fruktighet med fin läskande smak och en anings bränd/bitter eftersmak som säger att detta vin verkligen vill ha sin rätta mat. Lång bra fin urtypisk nebbiolo.

En druvsort som är på frammarsch idag är dolcetto, det har hänt mycket senaste decenniet och nu duggar fin-docetto ganska tätt vilket vi är glada för, mer av sånt tack.

Dolcetto d'Alba Bruno Giacosa 2017 (92137), 229 kr är mörk och koncentrerad med härlig fyllig dolcetto-frukt av plommon, moreller och annat gott Bred fin smak med bussig syra, fina runda tanniner och en härlig mörkfruktig ugnsbakad eftersmak.

Italien – Toscana

Månadens budgetvin blir nog Chianti Classico Casa Emma 2016 (92018), 139 kr som har en god och rejäl chianti-doft med körsbär och järn och lagom dos fatkänsla. Solmogen fin frukt, trevlig aningen lätt i stilen med bra tannin och bussig eftersmak. Ett riktigt trevligt vardagsvin till nice price.

Ett bra snäpp upp är Fattoria La Massa IGT 2016 (92017), 229 kr gjort på sangiovese med 30% merlot och 10% cabernet. Fräsch nyanserad doft med körsbär, svarta vinbär, plommon, höstskog och trevlig fatkaraktär som ger lite ceder/tobak. Kanonbra smak med fina syror, härlig generös frukt och bra tanninstruktur med svagt bränd eftersmak. Modern Toscana i klassisk stil!

Sicilien - Etna

Senaste tiden har nya viner från Sicilien blivit nästan synonymt med Etna även om det finns gott om andra ursprung också.

Girolamo Russo a' Rina Etna Rosso 2017 (92257), 199 kr är en härlig Etna i lugnare, lättare stil med sin djupa frukt av nypon och lite brända frukt. Hög syra och bra mogen frukt utan några som helst söta toner, bra tanniner och läcker eftersmak mot klarbär/bigarråer med en anings beska. Väldigt god Etna till högst överkomligt pris.

Österrike

Från Weingut Umathum har vi fått några högklassiga viner senaste året och här kommer en till; Pinot Noir Unter den Terrassen 2014 (95197), 339 kr har en ljus vacker transparent färg, härlig pinot noir som den uppför sig i Österrike om man har tur och skicklighet med sin säregna ton av krydda/mynta/örter tillsammans med frukt av hallon och rabarber-paj. Torr och stram inledning med bra syra, god frukt av syrliga hallon och solmogen rabarber med sin ton av oxalsyra i slutet, absolut ingen flirtig nya-världen-pinot, desto mer seriös.

Spanien

Rioja

CUNE – Compañia Vinicola del Norte de España är en av de gamla klassiska producenterna I Haro som fick sitt uppsving i slutet av 1800 och början av 1900-talet då den elaka phylloxeran slagit ut vingårdarna i Frankrike. Både Reserva och Gran Reserva bjuds det på där Reservan kommer på sympatisk halvbutelj.

Cune Imperial Reserva 2015 (95010), 139 kr (½-flaska) är typisk och klassisk rioja med en lätt oxidativ ton och tydlig fatlagring – allt som sig bör. Lätt övermogen jordgubbe blandad med röda och svarta vinbär och en dillkrona och vanilj. En traditionell Cune med bra lite torkad frukt, justa tanniner och fin syra.

Cune Imperial Gran Reserva 2012 (95274), 339 kr är inte så mycket dyrare per glas men desto mer smak. Fint utvecklad med början till sin långa mognadsperiod, härlig mörk lätt syltad frukt, fina och tydliga fat samt fin balans mellan frukt-syra-tanniner. Färdig att drickas nu om man dekanterar en timme annars kan den utan vidare ligga ett decennium i källaren. En klassiker.

Ribera del Duero

Protos här i form av Protos Reserva 2013 (95234), 239 kr är ett alltid säkert kort när man söker klassisk Duero, och det är just vad den är. Tydlig traditionalist med amerikanska ekfat och typisk jordgubbsartad frukt med svarta vinbär, örter inklusive dill. Mycket bra smak med läcker mogen fin frukt, mycket ekfat som ger kola och vanilj och balanserade tanniner och syror. Klassisk, god och väldigt trevligt pris.

Sydafrika

Stellenbosch

Tokara Director’s Reserve 2014 (95969), 199 kr är även den trogen sitt ursprung med del lätt rökiga ton som Sydafrika ibland bär på (tidigare lite för mycket), aningen mynta i sin svart vinbärsdominerade frukt. Mogen god aningen sötaktig frukt (vinet är torrt) med bra balans mellan frukt/syra och tannin och början till mognad. Väldigt bra sydafrikan för sina pengar.

Swartland

Har skrivit tidigare om David & Nadia och här kommer deras Pinotage 2017 (95963), 249 kr, en ljust blåröd färg, läcker frukt som drar mot cinsault, grenache, pinotage med både körsbär och lakrits blandat med lite nyplockade hallon.

Pinotage har ofta hög syra som drar lite mot lingon och här känns den ganska tydligt med aningen skalbeska inblandad i den generöst tilltagna frukten- Gott och välgjort i fin pinotagestil. Vill helst vila några till många år innan den är som bäst.

USA

Washington

Och när vi skriver Washington så är det staten upp i nordväst, inte DC. Här har Tom Hedges hållit på några decennier med att göra bra vin, från en inhyrd vingård som gjorde enkla cabernet-viner till dagens komplexa och balanserade varianter.

HFE Red Mountain 2015 (92027), 229 kr är klassisk USA-cab med aningen mynta i svartvinbärsjuicen men även utvecklade cabernet-toner mot läder, blyerts och stall. Finfina tanniner, frukt, syra i urtypisk cab från norra västkusten. Bra med frukt i USA-generös stil men också välhållen frukt i en mer bordeaux-artad variant, väldigt bra gjort av Tom & Sarah Hedges.

[drinklist id="70231"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER