Recension och tabell, röda viner små partier 5 juli
RECENSION, OMDÖME OCH TABELL. Något fler röda än vita viner trots att det är mitt i sommaren, men så är de inte direkt gjorda för att drickas genast heller. Många är lagringsviner med inte mindre än fem Bordeaux av olika kvalitet och pris.
Grenache-dominerade viner från södra Frankrike och Priorat, prisvärd Bolgheri samt ett kraftpaket i superklass från Napa Valley.
Frankrike Bourgogne
Benjamin Leroux Bourgogne Rouge 2017 (92376), 239 kr är fin och välgjord i klassisk bourgognestil med mörk, lite dov bärfrukt och precis lagom med fat.
Smaken är välavvägd och balanserad med bra frukt och syra utan överdrift, allting i balans även om vinet idag är lite för ungt för att kunna visa upp alla sina bästa sidor. Ännu lite tuffa tanniner som kommer att lugna ner sig om ett år eller två.
Ett år äldre och ett snäpp upp i hierarkin är Albert Morot, Beaune Aigrots 1er Cru 2019 (90416), 439 kr som har en uttalad bärig och fatrostad ton med en aning höstskog i doften. Bra koncentration, hög syra, bark-kryddor från nya fat och balanserad tanninstruktur. Blir bra till höstens första rådjur med svampsås.
Frankrike Loire
Bland de vita vinerna fanns en Saumur från Langlois-Chateau och här kommer hennes röde bror Saumur Champigny Rouge 2015 (92440), 209 kr.
Klockren cabernet franc med sina toner av paprika och hallon plus en liten dos fat. Mycket typisk även i smaken med den lilla beska som tittar fram bakom generös frukt som drar mot skogsbär och paprika, bra med både syra och tannin och fortfarande ung trots sina snart fyra år. Väl värt att spara sex flaskor lika många år.
Frankrike Bordeaux
En hel kvintett av bra bordeaux-viner, både för min cave du jour och källare, vi börjar i Médoc.
Först ut är Château Bibian (90577), 165 kr från Haut Médoc, precis utanför Listrac. 60% merlot, 35% cabernet sauvignon och 5% petit verdot, 12 månader på ek vara 40% nya.
Bra och mycket typisk Médoc trots sin dominans av merlot, doft av svarta vinbär, björnbär och moreller, blyerts och ceder. Balanserad och relativt lättdrucken redan nu med generös frukt av diverse mörka bär plus lite mossa, larkitsbåtar och mocca. God och trevlig redan nu som sagt även om den vinner mycket på att ligga till sig.
Lite längre mot sydost i Haut Médoc, strax söder om Margaux ligger Château Cantemerle 2015 (90618), 475 kr, ett 5te cru classé-slott som alltid levererat habila, smakrika och lagringsdugliga viner. Den här årgången har mörk tät frukt med tydlig cabernet-dominans av mynta/örter och svarta vinbär, lätt ton av lakritsrot och en hel del fat.
Bra syra, rejäla tanniner och finfin smak av sin cabernet med örter, lakrits tillsammans med alla de mörka bären och frukterna. God och lång eftersmak med aningens gröna tanniner som kommer att lugna ner sig med åren. Definitivt ett vin för källaren.
En bit norr om Margaux ligger Saint-Julien och nästa stopp på vår bordeauxtripp. Château Gloria är ett relativt ungt slott som inte fanns 1855 då man klassificerade Médoc-slotten, egendomen blev senare klassad som Cru Bourgeois 1932.
Château Gloria 2015 (92065), 569 kr är mörk och tät med klassisk Médoc-doft av ren fräsch frukt, blyerts och antydan till läder tillsammans med cassis och örter. Ren fin frukt och bra koncentration i både frukt och tannin utan att vara påträngande, Gloria är alltid mycket elegant i sin stil och denna 2015 är inget undantag. Bästa årgång av Gloria jag provat (dyraste också).
Bordeaux – Saint Emilion
Även högra stranden bjuder på två fina viner, merlot-dominerande som (nästan) alltid här, båda av väldigt hög klass, bägge Grand Cru Classé och har fått väldigt höga poäng internationellt.
Château Fonplegade 2015 (95167), 499 kr är ett av Bordeaux äldsta slott (och vackraste) med en riktig slottsbyggnad som inte alls är lika vanligt i Saint Emilion som i Médoc. Sedan 2013 är man certifierade för biodynamisk odling. Merlot 95%, 5% cab franc, 18 månader på 60% ny ek.
Stor djup doft av merlotfrukt som drar mot plommon, kakao och hallon/björnbär, fin fathantering och lite örter/lakrits. Smaken är tät och koncentrerad med plommonskal, valnötter, aningen beska (som kommer att ge sig) och väldigt generös helhetskänsla. Vinner mycket på lagring.
Clos de l’Oratoire 2016 (92370), 569 kr är en av Comte de Nieppergs egendomar (Ch. La Gaffelière bl a), 90% merlot, 10% cabernet franc, lagring 14 månader på 45% ny ek.
Mörk som synden med härlig koncentration av stor generös frukt med sten, mineral, örter, plommon, körsbärslikör, vahlrohachoklad. Smaken är stor och generös men samtidigt silkigt fin med rondör och fint slipade tanniner. Förvånansvärt god att dricka redan idag även om den håller till sin 20-årsdag utan vidare.
Frankrike – Rhône
Välkända Château La Nerthe i Châteuneuf-du-Pape gör även vin utanför appellationen då under Côtes-du-Rhône-etikett och namnet Les Cassagnes de la Nerthe 2016 (92414), 169 kr, mycket för en CdR men inte för detta vin.
Rättfram och härligt saftig Rhônare med grenache-körsbärsfrukt, lite syrah-krydda och en aning rökighet. Skönt solmogen och bussig frukt med lagom tanninkänsla och hyfsat bra syra. Mycket smak och riktigt god maffig eftersmak. Till skillnad från vinerna ovan så är detta perfekt att dricka i sommar till riktigt välgjord grill.
Frankrike – Languedoc
Nere i Languedoc finns några appellationer som är upphöjda till Cru och en av de bästa cruerna är La Clape där nästa vin har vuxit, ett bergigt område mycket nära kusten vid Narbonne.
Château d’Angles Grand Vin Rouge 2015 (91268), 189 kr är mörkt röd med början till orange kant som skvallrar om lite mognad. Rejält koncentrerad med rund, god och mogen frukt med liten antydan till läder. God, rejält fyllig och generös med mogen smak av lätt degenerad frukt som är väldigt tilltalande. En timme i karaff eller några år i källaren, men så god som den är just nu så lär den inte ligga länge.
Tyskland – Rheinhesssen
Från mörka koncentrade vin till en lätt elegant Spätburgunder – Tysklands variant av pinot noir.
BattenfeldSpanier Spätburgunder 2016 (90489), 168 kr är ljust rödoragne, doft av röda vinbär och hallon i lätt finstämd stil. Smaken är fräsch och lätt men inte utan koncentration och den där speciella tionen Spätburgunder får med tydligt inslag av mynta plus en piffig liten pepprighet som av schezuan. Mycket roligt vin.
Italien – Bolgheri
Michele Satta i Castagni 2013 (90215), 399 kr är mycket Bolgheri för pengarna. Svarta vinbär och mynta med tät cabernet-känsla och bra integrerade fat. Solsken och varm klippa med svagt rostad ton, massor av god generös frukt, fina fat och början till mognad med toner av blyerts och läder. Lite av Napa möter Médoc i doft och smak – och det låter väl bra.
Vin från USA – Napa
Och när vi ändå är inne på cabernet och Napa-spåret så faller det sig naturligt att flytta över på andra sidan Atlanten för månadens fullblod. Darioush Cabernet Sauvignon 2015 (92422), 958 kr får inte månadens högsta prisvärdhetspoäng men väl totalpoäng.
En oerhört koncentrerad och stöddig Napa-cab med allt man kan vilja ha – utom för mycket alkohol faktiskt. Cassis, mynta, nya fat, koncentration och de facto balans i sin maffiga, lite storvulna stil. Här finns hur mycket smak som helst, solmogen cabernetfrukt med toner av svarta vinbär, björnbär, blyerts och allt annat man kan och vill ha i en fullödig cabernet. Kanonbra vin som ännu bara är i sin linda. Ett vin man skulle vilja prova på igen om femton år!
Vill du veta mer om de nya vita, vinerna - gå hit!
Rött från Australien – Coonawarra
Coonawarra en bra bit söder om Adelaide är nog det område i detta stora land som gör de tydligaste och i viss mån också bästa cabernetvinerna. Wynn’s Coonawarra Estate Label Cabernet 2016, (91290), 229 kr håller fortfarande ett bra pris även om det stigit en bra bit de sista åren. Men det har även kvaliteten på vinet.
Inte i närheten av Darioush förstås men en riktigt fin aussie-cabernet med sin eukalyptus-ton, svarta vinbär och bäriga friska doft och balanserade fatkänsla. Bra, rättfram och välgjord i tydlig cab-stil som borde tilltala varje vän av bra viner från detta område – jag är en av dem. Ett vin att drickas i sommar om du vill ha fräsch frukt – om tio till femton år om du gillar lagrad Coonawarra – jag är en av dem.
[drinklist id="70666"]
TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER