Laddar annons
Recension - mousserande, vitt och rosé 7 juni
5 Jun, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension - mousserande, vitt och rosé 7 juni

Recension och tabell, nya vita viner och rosé 7 juni 2019. Om de två senaste släppen av Små Partier var något magra så är det desto fetare nu i juni.

Kanske är anledningen att det är bara en lanseringsdag i stället för två per månad som det brukar vara. Hela 81 viner fördelat på 32 vita, ett antal rosé och 34 röda.

Här kommer månadens vita höjdpunkter, och som brukligt inleder vi festen med champagne och andra bubblor – idag i form av riesling.

Champagne

Att champagne är bäst på magnum är de flesta överens om. Det verkar vara den ultimata storleken för denna festdryck. Och som bevis på denna tes kommer Pommery Grand Cru Royal 2002 (95190), 1299 kr den 7 juni.

En så gott som perfekt mogen champagne som innehåller nästan allt man kan önska sig. Nybakad brioche/croissant med hemgjord aprikossylt, brynt smör med mandelspån och en klädsamt lätt känsla av rök. Torr, mogen och helt drickbar med smak av lätt övermogen frukt och en svag ton chark som parmaskinka. Det enda man skulle kunna önska lite mer av är syra – man annars perfekt.

Och som inte detta var nog så står Pommery Cuvée Louise Brut Nature 2004 (95425), 1199 kr på tur, dock på halvmagnum (750 ml). Oerhört elegant doft av små vita väldoftande blommor som myskmadra och apelsin, nybakat rågbröd och fina toner av citrus, inte övergenerös men på väg in i sin mogna fas. God och seriös med fina syror, väldigt elegant och välgjord med persika och mandel och härlig mineralkänsla. Kan ligga till sig några år, men som sagt oerhört god och lång smak redan nu.

Marc Hebrart Special Club Premier Cru 2014 (92369), 496 kr är inte heller ett dåligt val. Mycket tydlig mineralton av snäckskal, sten och krita, sedan kommer frukten i form av gula plommon, sommaräpplen och kvitten plus en dos citrus där också. Torr och ganska stram men med sötmogen frukt som persika/äpple och tuffa syror. Lång ihållande smak med läckert äppliga toner. Väldigt lovande vin!

Delamotte Blanc de Blancs NV (91319), 479 kr är sist ut i månadens champagnekvartett. Mycket ljus svagt citrongul, med lätt och elegant frukt, bröd, citrus, gula syrliga äpplen och en hel korg av ostronskal och sten. Fin stram smak med härlig syra och frukt av cox orange/ingrid marie-äpplen med några droppar citron. Finfin syra, bra och elegant smak med tydliga mineraltoner samt lång, ren eftersmak.

Tyskland för sekt!

Månadens ’icke-champagne’ får bli Tysklands bidrag. Geheimrat J Riesling Sekt Brut 2011 (90512), 299 kr är djupt gul i färgen, härlig rieslingdoft av mogna äpplen med tydlig honungston. Mogen, god och smakrik med spätleses toner i behåll och lite god autolys (bröd, mandel) på det. Borde man prova bara för att få smaka på högklassig tysk sekt.

Vita viner Frankrike

Bourgogne - Mâconnais

En trio bra Mâcon-viner från södra Bourgogne och Domaine Cordier, i tre olika kvaliteter och prisklasser, något för alla. Mâcon Aux Bois d’Allie 2017 (91277), 159 kr är enklast av de tre med ett bra och tydligt uttryck för regionen. Ren fin frukt, citrus och päron/äpple. Fräsch, ren fin frukt, lite neutral men snygg och fin med skönt somrig frukt i svagt blommig stil.

Milly Lamartine Clos du Four 2017 (91328), 189 kr är en av 26 byar som har rätt att sätta ut sitt namn på etiketten, alltså lite finare än bara Mâcon. För bara 30 kronor mer får du en rejäl skjuts upp i kvalitet med en stadig och bestämd profil av koncentrerad frukt och tydlig fatkänsla. Mycket Mâcon med sin halvt tropiska (syrlig mango/guava) frukt och tydliga fat i nästan Pouilly-Fuissé-stil.

Trion toppas av just en Pouilly Fuissé Vieilles Vignes 2017 (91286), 225 kr med mer av det mesta. Fin och koncentrerad i elegant inta alls överarbetad stil med mogen snygg frukt och tydliga fat. Mycket smak med hög syra, och fin frukt i elegant sirlig stil med mer av syrliga äpplen och citrus än övermogen tropisk frukt. Mycket smakrik och läcker – enda felet är väl den unga åldern men det lär den växa ifrån så småningom.

Vit Bordeaux...

…är man inte bortskämd med. Bara en liten av vinerna härifrån är vita (12 procent) och då brukar det stå Entre-deux-Mers, Graves eller Pessac-Léognan på etiketten. Vit Bordeaux från t ex Médoc får ’bara’ vara AOC Bordeaux. Och det är just vad Rollan de By Le Blanc 2016 (92365), 299 kr är. Här är vår sommeliermästare Andreas Larsson (Världsmästare i Sommeleri) inblandad i urval och vinmakning och med hans säkra smak ska resultatet vara att lita på.

Detta är ett mycket smakrikt, svagt parfymerat, lätt blommigt, vin med persika, äpple och citrus i doften, plus lite fin barrique. Smaken är stor och tydlig med ung, ännu outvecklad frukt och en rejäl dos fat och duktigt med syra och den lilla tonen av blomma och parfym återkommer i eftersmaken. Vit bordeaux av klass ska helst ha några år på nacken så lägg gärna undan i din källare.

Och Alsace förstås!

En mycket egensinnig vinmakare (eller egentligen odlare) är Marcel Deiss här med Langenberg 2016 (92220), 319 kr. Marcel tror på terrior mer än druvor och skriver därför sällan ut på etiketten vad vinerna är gjorda av, det spelar mindre roll än uttrycket av just terrior och läge. Han samodlar och blandar de sorter som ger sitt bästa just i den vingården han har på etiketten.

Läs gärna artikel om Mathieu Deiss, betydelsen av äkthet - ursprung och druvsort.

Stor fin doft av fruktkompott av ljus frukt och bär, apelsin, citrus, jordgubbe t ex. Stram och uppfordrande med hög syra och ganska tydlig ton av bl a riesling och mycket tydlig mineralton av sten och snäckskal. Bred och stadig med mycket smak och härlig längd. Även detta vin vinner på att ligga till sig.

Vit Châteauneuf-du-Pape

hör inte till vanligheterna, speciellt inte Château de Beaucastel Blanc 2017 (92351), 779 kr. Mycket pengar men också en helt enastående vin i världsklass. Stor, mäktig fin frukt som drar mot solmogen melon/päron/citrus och den svagt brända doft solvarm sten kan ha.

Stor och stadig fin smak med en anings blommig frukt med rondör och svag parfym från roussanne-druvans lite vaxiga frukt. Hög syra som maskeras av mogen frukt, fat och ganska riklig alkohol. Lite lätt pepprig, häftig eftersmak. Ett kult- och samlar-vin utöver det vanliga.

Tablas Creek och Château de Beaucastel - provning utöver den vanliga (2018)

Tyskland

Nahe

Månadens tysk bland de stilla vinerna är Tesch St. Remigiusberg Riesling 2017 (91165), 199 kr. En tydlig riesling med toner av knappt mogna äpplen, citrus. Bra frukt, aningen spritsig syra, torr och stram med hög syra, ännu ung och oförlöst frukt som kommer att blomma ut med lagring eller lång dekantering. En tuff rackare men väldigt god.

Österrike

Niederösterreich

H M Lang, Dritter Akt Grüner Veltliner 2015 (90252), 499 kr är lite av rekordpris för sin druva. Ett stort och mäktigt vin med koncentration av frukt som persika och aprikos och terroir i form av våt sten och kanske lite fat också. Mycket koncentrerad med skyhög syra och massor av frukt och stram nästan lite sträv smak. Inget för den ovane som ska lära sig tycka om vin, snarare tvärtom, men som sagt massor av smak och lång ihållande eftersmak med härlig pepparkrydda.

Spanien

Rioja

Precis som Châteauneuf-du-Pape så är ju heller inte Rioja känt för sina vita viner, men de finns och ibland dyker några av höjdarna upp även här hos oss. Som nu med Remelluri Blanco 2016 (95302), 549 kr från geniförklarade Telmo Rodriguez. Telmo är en flygande vinmakare som gör viner från flera spanska distrikt, vi har sett Toro, Malaga m fl men här är vi på hans egen bodega, Remelluri.

Ett massivt vin med lådvis med frukt som drar mot Bordeaux eller Rhône i sin lite vaxiga stil med mogen fin solvarm förförisk doft. Högt syra, aningens svag sälta (charmigt), hög fruktkoncentration och sen kommer fina nya fat. Stor och stadig med lång intensiv eftersmak. Ett grandiost vin som är alldeles för ungt idag men som man gärna vill ha några flaskor av i källaren för framtiden.

Vidare till chardonnay från när och fjärran

Italien

Umbrien

Marchesi Antinori är framför allt känt för Chianti, Tignanello och andra högklassiga röda viner från Toscana men det finns en vit pärla i det röda halsbandet och det är Cervaro della Sala 2016 (99471), 399 kr, en chardonnay som kan tävla mot de bästa i både Bourgogne och Kalifornien.

En stor stilig chardonnay i internationell stil med just fin-bourgogne som förebild. Nya eleganta fat, mogen fin och syrlig frukt, rondör och kraft. Mycket fin smak med varm och generös chardonnay-frukt, bra med nya fat, stram och rak med hög syra och fin fruktkoncentration med pomerans och grapefrukt, kola och karamelltoner från faten och lång läcker högklassig eftersmak som drar mot vit Corton. Högst respektingivande vin denna årgång också.

Australien

Geelong

Vill man inte betala 400 för sin chardonnay så kan jag rekommendera en enklare men riktigt bra för sin ringa peng Swan Bay Chardonnay 2016 (92413), 145 kr. Tydlig och typisk Aussie-chard av den slankare typen med frisk frukt precis lagom dos ekfat. Bra smak med fin syra och en svag sälta, helt OK koncentration och klädsam med tydlig fathantering.

USA

Kalifornien

Som avslutning bjuder vi på ytterligare en fruktmättad chardonnay i bred fatmättad stil. Sandhi Santa Rita Hills Chardonnay 2016 (99464), 299 kr har mycket av det mesta med maffig solvarm lätt tropisk frukt, rejäl fatkaraktär med brända mandlar och kola. Fin syra, klart reduktiv knallpulverkänsla i rättfram smakrik stil med bra sötfruktig härlig känsla, men även med fin balans. Läckert vin i sin breda, feta stil.

[drinklist id="70228"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER