Laddar annons
Recension och betyg - Beaujolais Nouveau 2019
17 Nov, 2019

Recension och betyg - Beaujolais Nouveau 2019

Beaujolais Nouveau 2019. I år infaller Beaujolais Noveau-dagen torsdagen den 21 november, det vill säga tredje torsdagen i november. Vinbanken har recenserat och satt betyg.

Ett nouveau-vin lanseras på Systembolaget den 21 november, tredje torsdagen i månaden, och det är från tillverkaren Jacques Charlet.

Beaujolais Nouveau firandet hade sin storhetstid innan millenieskiftet. Nyheten om årets första röda vin, med den lätta friska smaken intresserade inte bara vinvänner i Sverige utan över hela världen. Det var fest!

Nu, snart ett halvsekel senare är intresset måttligt. Anledningen kan bara spekuleras om. Politik, nyhetens behag och vikande kvalitet bidrog alla på sitt sätt till att trenden avtog. Vem har liksom ens funderat över Beaujolais Nouveau senare år?

Kanske skulle festen vara över helt om det inte vore för att distrikt Beaujolais utkristalliserat sig som en hubb för unga, okonventionella vinmakare. Dom som sätter kvaliteten i första rummet. Vinerna har snart blivit lika dyra som hipp-faktorn är hög. Generellt vill säga.

Således är det hög tid att även damma av Nouveau-vinerna. De har som grupp, också höjt kvalitetsribban markant. Och det är lika trevligt att Systembolaget valt en bra representant i stället för en handfull olika som inte lever upp till den miniminivå man kan förvänta sig när det kommer till stil, kontra pris och kvalitet.

Utmärkande för Nouveau-vinerna är att de är av gamaydruvan och vinifierade (tillverkade) med maceration carbonic, det vill säga: hela druvor, ej krossade, får jäsa under ett kolsyre tryck, innan musten pressas/alt tappas av. Vinet blir mycket fruktigt och mjukt.

Recension och betyg - Beaujolais Nouveau 2019

Beaujolais Nouveau Jacques Charlet 2019 (92240)

Beaujolais Frankrike, 89 kr
Alkohol: 13%
Smaken är medelfyllig, frisk och bärig av jordgubbar med inslag av körsbär. Trevlig längd.
Passar till: utmärkt till charkuterier, fläskkött och bara bäst tillsammans med en smakbit av den nygriljerande julskinkan.
Betyg: 4

Ett recept värt att prova: Fylld fläskfilé med päroncidersås

Kul sida, Beaujolais Nouveau countdown page