Laddar annons
Recension och tabell: tillfällig lansering vita viner 4 okt
2 Oct, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Recension och tabell: tillfällig lansering vita viner 4 okt

TILLFÄLLIGA VITA VINER. Omdömena från journalistprovningen är sammanfattade i denna recension och tabellen. Tonvikten är på fler lagringsviner med god källarpotential, ett bra höstsläpp alltså.

Först ut är recensionen av släppets vita viner. Här finns ett mousserande och ett antal vita med stor spridning världen runt.

Italien

Italienskt mousserande vin

Fontanafredda Alta Langa DOC Limited 2014 (91271), 169 kr är en DOCG som säger pinot noir och chardonnay (plus 10% frivillig lokal druva), jäsning på traditionell metod och minst 30 månader på jästfällning innan degorgering, höga krav jämfört med de flesta andra bubblor.

Denna kamrat har legat 50% längre tid på jästen och efter dessa 45 månader kommer ett härligt vin med komplex och bred smak. Bra doft av bröd/brioche, äppelkompott och mogen citron. Fin, tät mousse, pigg syra, torr frisk med smakrik och lång fruktig eftersmak. Budgetbubbel med mycket smak!

Frankrike

Chablis är vin av chardonnaydruvan

Louis Michel, Chablis Premier Cru Montée de Tonerre 2018 (96138), 349 kr är en mycket bra chablis men något svårbedömd i detta unga skede av sitt liv. 2018 är en årgång ingen lär klaga på men som sagt svår att fånga just nu när de primära tonerna är så dominanta.

Mycket ren och snygg och välgjord med ung blommig doft. Balanserad och fin med underbar syra och härlig frukt av päron/citrus och god eftersmak med lite vag känsla, allt finns där men ännu så länge oförlöst och lite svagt. Här får man vänta ett bra tag innan den rätta chablis-känslan vaknar. Inga som helst toner av fat.

Loire för vin av chenin blanc

Saumur i centrala Loire står för veckans chenin blanc; Château Yvonne Blanc 2017 (92535), 349 kr som är misstänkt mörkt gul för sin ringa ålder.

Stor bred doft med rejält mogen frukt med småfeta drag av bivax och liten oljighet. Mycket bra smak med samma lilla feta ton man kunde ana i doften och nu tillsammans med ekfat, lugn syra för att vara chenin, balanserad och skönt fruktig i mycket egen stil – mycket personlig charm.

Vitt rhônevin

Les Vin de Vienne startade som ett minikooperativ med bara tre medlemmar i slutet av 1980-talet. Yves Cuilleron, Francois Villard och Pierre Gaillard hade lite vingårdar, erfarenhet och vilja att göra något riktigt bra tillsammans. Nu gör de viner från alla appellationer i norra Rhône (utom Château Grillet), här är ett av de mer obskyra.

Les Vin de Vienne Saint-Péray Les Bialères 2017 (90270), 249 kr – 80% marsanne och resten roussanne. Vit rhône är oftast mer eller mindre blommig i sin frukt och detta är inget undantag, ju yngre desto mer. Lite drag av lagring sur lie (jästfällning) med sin brödiga ton, lie fatlagring ger ett härligt vin med fint balanserad frukt, komplexitet och kryddighet mot rostade kryddor som garam masala och lång god eftersmak.

Tyskland

Rheingau

Eva Fricke Riesling Trocken 2018 (90397), 184 kr är en mycket ren och snygg riesling med (återigen) blommiga toner tillsammans med äpple, päron och clementin. Finaste syrorna som ligger som ett lager över den mogna fina frukten som drar mot granny smith och citrus. Väldigt fräsch och elegant variant av Rheingau med bara 12% alkohol.

Vin från Franken

Och då ska man helst tala om silvaner. Weingut Bickel-Stumpf Kapellenberg Silvaner Erster Lage 2018 (96161), 199 kr är ett utmärkt exempel på denna druvas förmågor, trots sin ganska neutrala frukt (jämfört med t ex riesling) finns här fin komplexitet med utvecklade toner av bröd och digestivekex.

Smaken ger mer med fin syra, massor av koncentrerad frukt, lite oljig med hög alkohol och skönt pepprig eftersmak nästan som grüner veltliner. Mycket ung och knappast balanserad i nuläget men det kommer.

Australien

Vitt vin av riesling

Ett vin som borde ha sin givna plats på dessa tillfälliga släpp av exklusiva viner är Grosset Polish Hill 2018 (96128), 349 kr från Clare Valley, en bra bit norr om Adelaide. Här har Jeremy Grosset gjort sin fina riesling sedan slutet av 1990-talet och denna årgång är inget undantag.

Tydlig riesling med toner av gummi och talk som aussie-riesling kan ha men också en mycket egen ton av blomma mot lavendel eller timjan. Stor fin bakad frukt, stor koncentration och svagt bränd med härlig frukt som i äppelkaka eller liknande. Ett vin att spara länge, 10 – 15 år är lagom. Blir verkligen bättre med ålder.

Australiensisk chardonnay

Murdoch Hill Chardonnay 2018 (92629), 229 kr (Adelaide Hills) är en traditionell variant på druvan med lite rostad ton, fräsch frukt, lite rostade nötter och kanske popcorn. Härlig smak med bra syra och verkligen att bra exempel på fat-jäst och -lagrad chardonnay med läcker lätt kryddig frukt. Klass och längd i ett bra vin.

USA

Chardonnay från Santa Barbara County

En annan klassiker är Ojai Vineyards Puerta del Mar Chardonnay 2017 (91159), 319 kr. Inte heller denna årgång kommer att göra dig besviken om du är ett fan av detta vin. Strålande bra frukt i klassisk fat-chardonnay-stil och ovanligt pigg och fräsch sval citrus-frukt. Sval syrlig stil med mycket elegant snygg frukt, ännu ung lätt i smaken där faten spelar mindre roll än i doften, men lång god och fin. Behöver nog två år till på sig för att visa sin fulla potential.

Sydafrika

Chardonnay från Sydafrika

Denna vecka kommer inte mindre än sex olika viner från Crystallum, vara två vita. The Anges Chardonnay 2018 (96175), 239 kr kommer från olika vingårdar i sydligaste Western Cape, har lagrats på ekfat varav bara 10% är nya. Vinet är en ’chardonnay-light’ med unga fruktiga toner av persika/äpple/päron och en liten klädsam ton av fat, pigga syror och fin eftersmak plus en liten pikant sälta på slutet.

Snäppet upp chardonnay

Ett snäpp och en hundring upp är Clay Shales Chardonnay 2018 (96162), 339 kr från Hemel-en-Aarde Ridge, en litet bergsmassiv längst upp i Hemel-en-Aarde Valley. Här taggar vi upp rejält med intensitet och doft och smak. Mycket läcker sötmogen frukt, friska syror och lagom doserat fat ger en läcker, god och komplex variant av chardonnay när den är som bäst. Elegant och välgjord i vacker stil.

[drinklist id="73421"]

Gå direkt till: recension - tillfälliga röda viner 4 oktober 2019.

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER