Laddar annons
Recension tillfälliga vita viner | Systembolaget 20 sept
18 Sep, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension tillfälliga vita viner | Systembolaget 20 sept

Vinbanken recenserar tillfälliga vita viner på Systembolaget 20 september 2019. Missa inte fler omdömen samt betyg i tabellen.

Som sig bör i september och med hösten som smyger sig på oss med mörkare kvällar är tonvikten möjligen på de röda nyhetsvinerna. Men en hel del vita godsaker får vi också ta del av. Några av dem recenseras här. Strålande riesling och en uppsjö av högklassig chardonnayer, bland andra tre viner från Penfold's.

Champagne

Laforge Testa Millesime 2010 (92619), 375 kr heter veckans champagne. Som ofta 2010 i en lättare stil med aningens bokna äpplen i frukten tillsammans med kex, nougat och frisk syra. Inte lika stilig som deras 2008 som kom för något åt sedan fast redan hyfsat utvecklad. Men lär må bäst av att ligga till sig något år.

Spanien

Det kommer även en lyxig spanjor från Baskien vid namn Izar-Leku 2015 (97702), 299 kr. Redan färgen säger att det är något utöver det vanliga, och ja - härligt komplex känsla av nybakat bröd, vit frukt och en svag ton av rök som återkommer i smaken. Fina syror och bra djup. Det smakar av potential och vinet vinner på att ligga några år.

Riesling och Company

USA

Från Yakima Valley AVA i Washington kommer Mercer Small Lot Riesling 2016 (91139), 229 kr. En väldigt bra rieslington med förtecken av ’nya-världen’, toner av citrus, äpplen men också en ganska tydlig doft mot gummi, typ cykeldäck. Klart annorlunda riesling, torr och smakrik, tuffa syror men också generös frukt som drar mot fruktkaka plus lätt pepprig eftersmak. Kul vin!

Tyskland – Mosel

Heymann-Löwenstein Uhlen L Riesling 2017 (96151), 289 kr är aromatisk och fruktdriven med aprikos, citrus och lite mentol och mineral. Ren och mycket torr, koncentrerad och tät med tydlig kryddighet, citrus-skal, mynta och en varm ton av mandel. Mycket ung och mycket god. Och,  L som i Laubach om du undrade.

Tyskalnd – Pfalz

Knipser Steinbuckel GG Riesling 2017 (92536), 299 kr är veckans vinnare i klassen Riesling & Co, i hård konkurrens. En stor och verkligt fin rieslingdoft som drar mer mot elegant Mosel än kraftigare Pfalz, mineral, kalksten, gula knappt mogna plommon och päron i strikt seriös stil. Torr och stram med strålande syra och komplex fin frukt av syrliga plommon/kvitten/äpplen och ljuvlig eftersmak. Måste gömmas undan då den är lockande god redan nu.

Österrike & Grüner V

Weingut Prager Hinten der Burg Grüner Veltliner 2018 (91313), 199 kr är som denna druva är när den är purung. Parfymerad och blommig med söt lätt övermogen frukt (varmt år). Denna explosion av doft kommer att lugna ner sig vad det lider. Smaken är inte lika vild. Bra och bred kropp, fin spetsig syra, välbyggd och tät men som sagt, i yngsta laget de närmaste åren.

Frankrike – Chablis

William Fèvre Chablis Premier Cru Montmains 2017 (95611), 339 kr

Är också mycket ung men redan idag klockrent snygg med alla fina mineraltoner på plats; krita och fin fruktantydan till riven mandel men just nu mycket primär (lite blommig) frukt och en anings fat. Underbart generös med läcker mogen frukt som redan nu verkar ha allt man kan önska sig. Balans, längd, intensitet och komplexitet.

Här kan du se en film med Didier Séguier som ansvarar för vinmakningen hos William Fèvre.

Domaine Pinson Chablis Grand Cru Les Clos 2017 (95047), 539 kr

Har massor av potentiell kraft trots sin (och husets) försiktiga och eleganta stil. Oerhört välgjord med balans och elegans, underbar frukt och allt som man vill ha i fin-chablis som kritig mineral, mandelspån granny smith-äpple och citruszest plus en snygg fin fathantering som adderar extra lager av eftersmak. Öppna inte före 2022.

Mâconnais

Mâcon är mer känt som volymområde än kvalitetsdito men på senare år så har det dykt upp alltfler välgjorda strama viner härifrån, denna gång i form av Maison Rijckaert Viré-Clessé Les Vercherees 2017 (92519), 219 kr. Stor, varm och generös med solmogen frukt, smör, rostade nötter, mineral plus lite fat och aningens rökighet. Färdig att drickas nu med lite dekantering.

Jura

Samma vinhus Maison Rijckeart Côtes du Jura Vigne des Voises 2017 (92520), 199 kr är även det en chardonnay som både jästs och lagrats på äldre ekfat. Här i det svalare Jura får hans viner en skönt reduktiv stil med nyanserad frisk frukt av gul stenfrukt och äpple, örter och en antydan till ekfat. Snygg avslutning med svag mineralsälta.

Sydafrika

Mollineux Old Vines White 2018 (96135), 199 kr med den ovanliga druvkompositionen 65% chenin blanc, 13% grenache blanc, 10% viognier, 10% clairette blanche, 2% semillon gris är även den klart reduktiv med bra krydda, citrus och stenfrukt och inslag av blomma (son i viognier och clairette t ex). Just nu lite sötfruktig och tungt alkoholstinn (14%) men det kommer att lägga sig om bara ett år. Koncentration och kraft som kräver sin mat.

Nya Zeeland

Och i avdelningen reduktiva viner avslutar vi men Domaine Rewa Chardonnay 2017 (95388), 339 kr från Central Otago på centrala Sydön. Väldigt oblyg med klart rökig/flintig mineralkänsla som påminner om Puligny-Montrachet plus en fin och ren frukt av syrliga äpplen och grape-zest. Mycket torr och stram med stadig frukt och faktiskt ganska mycket av det mesta men härlig i sin smakrikedom. Vill nog ha något år till på sig.

Australien i detta släpp = Penfold’s

Tre fina chardonnay från detta klassiska hus bjuds vi på, först ut är,

Penfold’s Bin 311 2018 (95000), 249 kr

En ovanligt finstämd årgång av 311 med ung fräsch citrus/persika-frukt med granny smith i bakgrunden och precis lagom med fat. Fin syra och balanserad alkohol ger en snygg fin smak där faten tar lite mer plats än i doften. Läcker kryddighet i eftersmaken.

Penfold’s Reserve Bin 18 A (990557), 699 kr

Er ett klart kliv upp i kvalitet, här kommer druvorna från Adelaide Hills som är en sval region, annars brukar Penfold’s blanda druvor från flera olika regioner. Mycket stiligt vin med koncentrerad frukt av kanderad citrus, smör, kola och rostad mandel. Läckert i bästa Meursault-stil med fin djup frukt, läskande syror och mjuk elegant fathantering. Överraskande lättdrucken och god redan nu även om vi vet att den vinner mycket på lagring.

Penfolds vita flaggskepp

Husets flaggskepp på den vita sidan är Yattarna. Även om gamla stötar som jag tycker att vit Pelfold’s är en relativt ny företeelse så har detta vin funnits sedan 1995, man har en viss erfarenhet alltså.

Penfold’s Yattarna 2017 (90636) 1199 kr

Man kan då tro att Yattarna ska vara något av en smakbomb men tvärtom så är det en ytterst fin och elegant chardonnay med tydlig ton av fatjäsning (50% nya fat) men utan att vara fläskig eller sötfruktig. Härlig komplex doft av ugnsbakat äpple med pomeranston, läcker kola från fat, ett stort vin som ännu bara är en liten pys.

Smaken ger mer än doften med koncentration och härlig syra som tar hand om frukt och fat. Fint kryddig med svalvuxen elegant chardonnayfrukt i utstuderat elegant men samtidigt kraftig stil, lite av chardonnayernas Bentley över det hela.

Tid

Jag provade tre något äldre Penfoldare i veckan som var, Bin 14A, Yattarna 2012 och -14 och då ser man hur tre till fem års lagring fördjupar och förskönar vinerna.

[drinklist id="72706"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER