Vinbanken-recension-tillfalliga-roda-viner-4-okt-2019

Recension och tabell: tillfälliga röda viner 4 oktober

Favoritmarkera

TILLFÄLLIGA RÖDA VINER. Vinbanken har recenserat, betygsatt och rankat tillfälliga viner 4 oktober 2019 i en tabell. Bland Nyhetsvinerna finns pinot noir och zinfandel av bästa klass och klassisk bordeaux-blend från Australien som grädden på moset.

Inte mindre än fyra olika pinot noir från Crystallum, Sydafrika plus några rhônedruveblandningar. Italien bidrar med Piemonte, Toscana och Taurasi. Spanien erbjuder bl a Toro, USA kommer med med topp-zinfandel och Australien med Bordeaux-blend. Bara att tacka och ta emot.

Australiensisk bordeauxblend

Bland de vita denna månad nämnde jag Polish Hill Riesling och här kommer röda syskonet, Grosset Wines Gaia 2016, (95842), 369 kr som är en cabernet, cirka 80% sauvignon och resten franc. Vinet kommer från Clare Valley och Gaia är en liten vingård på två hektar. Den högst belägna och därmed svalaste i Clare Valley.

Vinet i sig är en mycket stilig cabernet med början till utvecklade cabernet-toner som blyertsväss, ceder och läder, svarta vinbär, plommon och björnbär. Bra frukt i smaken med stram god cabernet-känsla.  Smaken är lätt sötfruktig, det finns bra syra och fint slipade tanniner. God redan idag men ska helst drickas om 10+ år.

Australien, med klassisk shiraz

Förra släppet innehöll både Gleatzer och Penfolds och här kommer en till av höjdarna i South Australia. D’Arenberg Dead Arm Shiraz 2016 (90127), 379 kr har länge tillhört de viner samlare världen runt köper upp.

Stor varmvuxen och kraftig doft av blå plommon, peppar, björnbär, mynta choklad och mocca. Inga svårigheter att hittar nyanser här inte. Fyllig djup smak med mycket och mörk frukt, kryddor tobak och aningen fatkaraktär, inte alls för mycket. En mycket bra Dead Arm, bara alldeles för ung just nu.

USA för zinfandel

Om man ser till det utbud av zinfandel (USA och Italien!) som finns på hyllorna i Systembolaget kan man förledas tro att det är en druva som gör enkla men fylliga viner med sötma. En slags rödvinets coca-cola. Men inget är mer fel. Men man får vad man betalar för – och det får man göra om man vill prova the right stuff!

Seghesio Cortina Zinfandel 2016 (92472), 389 kr är namnet till trots inte italienskt utan från Dry Creek Valley i norra Sonoma County, Kalifornien. I smaken finns mycket av allt – och lite till. Mycket koncentrerad av björn- och blåbär i en syltig generös variant. Lägg till rejält med fat som kryddar upp det hela. Kanonfin zinfandel i fin fruktdrivna stil med bra syra och frukt utan att ta upp hela rummet. Fin fathantering som ger ett elegant slutintryck trots massiva 15,3% alkohol.

Syrahvin från Sydafrika

Det finns några out-standing producenter från Swartland som är väldigt heta just nu. Lyckligtvis dyker dom upp ganska ofta bland tillfälliga vinnyheter. Tack för det.

Mullineux Syrah 2017 (90153), 219 kr (Swartland) är mörk och tät med reduktiv syrah-frukt som drar mot asfalt, eller charkuterier och svartpeppar plus massa mörka bär. Smaken är skolboksren syrah med stram, smal solmogen frukt, finaste tanniner och behagligt fräsch syra plus balanserade fat. Väldigt snyggt vin.

DGP The Bernard Series Organic Syrah 2014 (95636), 165 kr kommer från Paarl strax söder om Swartland med är även de ett utmärkt exempel på det nya Sydafrikas syrahviner. Rak fin syrahfrukt även här, inte lika reduktiv i stilen men mycket ren och välgjord. Svag mineralton, bred och generös med mer frukt än syror och tannin. Fem och ett halvt år men känns yngre. Mer än OK för det bussiga priset.

Sydafrikavin av grenachedruvan och dess vänner

Thorne & Daughters (Swartland) är en annan av de ’nya sydafrikanerna’ som låter tala om sig.

Här är Wanderer’s Heart 2017 (92485), 229 kr. Vinet är en södra-rhône blandning vilket innebär drygt hälften grenache, en tredjedel cinsault och 8% mourvedre. Elegant och ljus i färgen, doft av frukt som körs- och klar-bär. Frisk och mjuk smak, svag mineralsälta, frukt som möter bär plus skogshallon och lite mandel. Bra syra utan att ta i. Samma sak med tanniner och en mjuk grenache-snäll fruktig eftersmak.

Sydafrika pinot noir

Läs separat artikel: Crystallum Wines

Spanien. Toro

Veckans spanjor representeras av Bodegas Pintia 2014 (92448), 429 kr från Toro, strax väster om mer berömda Ribera del Duero där också ägafamiljen Alvarez sitter på den världsberömda egendomen Vega Sicilia. Alla viner i Toro är gjorda på tinto del toro, alias tinto fino, alias tempranillo, kärt barn har många namn.

Generellt är Pinitia ett stort och stadigt vin men senare årgångar har visat upp en mer elegant sida med lite mindre ek och inte så överstinna. Ändå så finns det här mer frukt och koncentration än många andra spanska viner, även faten är påtagliga med fint integrerade i smaken. Klart att fem år gör sitt till. Ett tydligt spanskt (stadigt) vin i allra finaste gåbortskotym!

Italien. Piemonte

Le Piane är en vingård i Boca, nordöstra Piemonte nära Lago Maggiore och strax norr om Gattinara och Ghemme.

Le Piane Maggiorina Vino Rosso 2017 (92348), 169 kr är basvinet gjort på tolv olika druvsorter men huvudsakligen nebbiolo och croatina. Något mörkare än man skulle tro om nebbiolo men det är väl de elva andra som ger sig till känna.

Härlig och ganska rustik doft av plommon, hallonbåtar och kryddor. Ett lättare vin med friska syror och frukt av syrliga plommon med lättare tannin än nebbiolo normalt har och mycket trevlig avslutning. Inget stort vin men intressant och gott i sin lätta friska stil.

Le Piane Boca 2015 (92350) 489 kr är något helt annat – vilket priset också skvallrar om. Här heter druvorna nebbiolo (85%) och vespolina. Ett vin som lagras tre till fyra år innan buteljering för att mjukna lite innan det hamnar på våra bord.

Lätt parfymerad doft av rosor och elegantaste nebbiolo med sina nypon och plommon plus en ton av lakrits. Betydligt kärvare och tuffare i smaken med tydlig nebbiolo-ton med sina tanniner och höga syra, mogna skogsbär, viol, piptobak och torkade örter. Elegant och finstämd när väl tanninerna lagt sig lite med svagt bitter läcker eftersmak. Ett måste-prova-vin för alla nebbiolo-älskare!

La Spinetta Langhe Nebbiolo 2016 (90219), 209 kr är i princip en nerklassad Barbaresco men med lite stadigare struktur med bakad frukt och fina fat, lite som en lättare ostpaj med blå plommon. Smaken är tuff just nu med kärv rejäl frukt, bra syra och unga ihärdiga tanniner. Kanonpris för högklassig nebbiolo. Finns även på magnum som är ännu lite bättre.

Paolo Scavino Barolo 2015 (92628), 359 kr är en utmärkt kraft-barolo från ett utmärkt år. Mycket läcker doft av druvans nypon/rosor/lakritsrot plus en dos ekfat som lyser igenom. Stor och mättad smak med hög syra, mycket frukt och tannin och härlig komplexitet. Ett vin som just nu bara skymtar fram, men kommer att bli fantastiskt. Finns även på halv-flaska.

Nu byter vi druva, Roberto Voerzio Barbera d’Alba il Cerreto 2016 (90353), 269 kr är mörk som synden, tät koncentrerad doft av solmogen mörk frukt och en fin portion fat, inte för mycket. Smakrik med hög syra, bra med tannin och frukt mot syrliga röda bär, röda vinbär, tranbär i svag naturvinsstil. Mycket maffig och god som kräver mat på bordet!

Italien. Toscana

Azienda Poliziano Vino Nobile Montepulciano 2016 (92631), 219 kr är arketypisk för sin DOCG med sangioveses rika frukt av körs-, klar- och mull-bär, järn och blod. Härlig stram smågrinig sangiovese med sina strama tanniner med där bakom lurar en läcker kompott av frukt och finaste fathantering. Ett strålande bevis på hur bra 2016 kan vara i Toscana.

Italien. Kampanien

Taurasi är en DOCG i centrala Kampanien ca 90 km öster om Neapel. Druvsorten heter agianico och kungen av Taurasi heter Mastroberardino. Här kommer deras Radici Taurasi Riserva 2012 (95227), 399 kr kr. Nu sju år gammal börjar vinet visa lite mognadstecken och det tackar vi för, purung är den svår att ta till sig.

Fortfarande nästan svart i färgen, doften är klart utvecklad med mörk tät frukt men också en hel del tertiära dofter som läder och lätt animaliska toner. Tät och fruktmättad smak med bra tanniner och syra. Klart mogen smak med återigen animaliska toner som drar mot vilt och fin lite bitter eftersmak. God nu men vill gärna få en timme ifred i en karaff innan den serveras.

Frankrike. Loire

Vi har en vit Loire från denna producent och här kommer två röda av mycket olika karaktär.

Château Yvonne 2016 (92515), 299 kr är en mycket renlärig cabernet franc med gräs och andra gröna toner men också generöst bärig röd frukt. Svag ton av mineral sälta, i lättare elegant stil med fina tanniner bra nordlig syra. Ena flaskan vi provade hade en lätt murrig källar-karaktär, låt oss hoppas att det bara var en svag flaskdefekt.

Lillasyster Ch. Yvonne La Folie 2018 (92513), 199 kr är som namnet antyder lite busigare. Och det stämmer. Mörk som en Cahors till att börja med, mycket mogen cabernet franc-frukt med röd, snarare än grön paprika, nästan bakad röd paprika.

Smaken är svårt fruktdriven med mängder av mogna hallon, röda vinbär och läcker liten fruktsötma plus en svag ton av sälta. Just nu mest bara en liten fruktbomb men en helt oemotståndlig sådan. Charmig är bara förnamnet…

Frankrike. Rhône

Domaine Fontaine du Clos Vacqueyras Reflets d’Ame 2016 (95797), 149 kr tar priset som veckans budgetvinare. Mycket fräsch typisk södra Rhône i smal ganska elegant stil helt utan brända toner, mer nordligt elegant med frisk ren frukt utan att vara syrlig, mineral, mogen frukt i rak positiv stil.

Château du Sixtine Cuvée du Vatican 2017 (95125), 349 kr är en fullödig Châteauneuf-du-Pape i eldig och fruktmogen stil (det är de nästan alla idag) med sina 15%, men mycket välgjord och snygg med bakade körsbär och tydligt örtig ton. Stadig och fruktdriven men samtidigt balanserad i sin lätt barocka stil med tyngd i både frukt, fat och alkohol. Kommer säkert att bli mycket bra om några år.

Frankrike. Bordeaux

Château Peybonhommes-les-Tours 2016 (92132), 159 kr från Côtes de Blaye i norra Bordeaux är en merlot-dominerad blend med typiskt dov merlot-frukt som är så svår att sätta ord på, mest plommon och blåbär.

God och typisk bordeaux-merlot med klart höstiga toner av svampskog med mossa och multnande löv tillsammans med övermogna plommon och äpplen som skulle plockats upp för några dagar sen. Lite för ung idag men kommer att bli en bra och habil budget-bordeaux när den vuxit till sig.

VISA TABELL
Tillfälliga röda viner 4 oktober 2019
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
Frankrike
Les Vins de la Madone, Migmatite Gamay sur Granit, 2018, 289 kr, =
Les Vins de la Madone, Migmatite Gamay sur Granit201895131Côtes du Forez28915=19-242480
Château Yvonne, 2016, 299 kr, +
Château Yvonne201692515Saumur-Champigny29915.8+19-302.3180
Château Yvonne La Folie, 2018, 199 kr, +
Château Yvonne La Folie201892513Saumur-Champigny19915.8+20-282600
Château Peybonhomme-les-Tours , 2016, 159 kr, +
Château Peybonhomme-les-Tours 201692132Bordeaux15915.5+20-2831200
Domaine d'Auphilac, Les Cocalières Rouge, 2017, 239 kr, +
Domaine d'Auphilac, Les Cocalières Rouge201792193Languedoc23915.5+20-262.3480
Domaine Chaume Arnaud, La Piade Vinsobres, 2017, 149 kr, +
Domaine Chaume Arnaud, La Piade Vinsobres201795628Vinsobres, Rhône14915+20-262.36250
Domaine Fontaine du Clos, Reflets de l'Âme , 2016, 149 kr, +
Domaine Fontaine du Clos, Reflets de l'Âme 201695797Vacqueyras, Rhône14915.5+20-262.35000
Domaine Jean-Claude Marsanne Saint-Joseph, 2017, 299 kr, +
Domaine Jean-Claude Marsanne Saint-Joseph201792635Saint Joseph, Rhône29916+20-302.31800
Chateauneuf-du-Pape Tradition Cuvée du Vatican, 2018, 259 kr, +
Chateauneuf-du-Pape Tradition Cuvée du Vatican201895278Chateauneuf-du-Pape, Rhône25915.5+20-3033000
Chateau Sixtine Cuvée du Vatican, 2017, 349 kr, +
Chateau Sixtine Cuvée du Vatican201795125Chateauneuf-du-Pape, Rhône34916+21-3231440
Italien
Le Piane, Maggiorina Vino Rosso, 2017, 169 kr, +
Le Piane, Maggiorina Vino Rosso201792348Piemonte16915.5+19-2623600
Le Piane Boca, 2015, 489 kr, +
Le Piane Boca201592350Piemonte48917+20-303480
La Spinetta Langhe Nebbiolo, 2016, 209 kr, +
La Spinetta Langhe Nebbiolo201690219Piemonte20916.5+21-3034800
La Spinetta Langhe Nebbiolo Magnum, 2016, 459 kr, +
La Spinetta Langhe Nebbiolo Magnum201690688Piemonte45916.5+21-333600
Paolo Scavino Barolo, 2015, 359 kr, ++
Paolo Scavino Barolo201592628Piemonte35917++20-3033600
Roberto Voerzio, Barbera d'Alba il Cerreto, 2016, 269 kr, +
Roberto Voerzio, Barbera d'Alba il Cerreto201690353Piemonte26916+20-3031200
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano, 2016, 219 kr, +
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano201692631Toscana21916+21-3037200
Mastroberardino, Radici Taurasi Riserva, 2012, 399 kr, +
Mastroberardino, Radici Taurasi Riserva201295227Kampanien39916.5+20-303900
Spanien
Legaris Crianza , 2016, 179 kr, +
Legaris Crianza 201695004Ribera del Duero17915+19-2734380
Finca Allende, 2014, 179 kr, +
Finca Allende201492031Rioja17915+19-2936000
Bodegas Alto Moncayo, 2016, 272 kr, +
Bodegas Alto Moncayo201695976Campo de Borja27216+20-292.31008
Bodegas Pintia, 2014, 429 kr, +
Bodegas Pintia201492448Toro42917+20-303546
Sydafrika
The Bernard Series Organic Syrah, 2014, 165 kr, +
The Bernard Series Organic Syrah201495636Paarl16515.5+19-252978
Mullineux Syrah, 2017, 219 kr, ++
Mullineux Syrah201790153Swartland21916.5++20-302.32800
Thorne & Daughters, Wanderer´s Heart , 2017, 229 kr, +
Thorne & Daughters, Wanderer´s Heart 201792485Western Cape22915.5+19-272360
Crystallum Peter Max Pinot Noir, 2018, 259 kr, +
Crystallum Peter Max Pinot Noir201895179Western Cape25915.8+20-262480
Crystallum Bona Fide Pinot Noir, 2018, 349 kr, +
Crystallum Bona Fide Pinot Noir201895218Hemel-en-Aarde Valley34916.3+20-262120
Crystallum Cuvée Cinema, 2018, 349 kr, +
Crystallum Cuvée Cinema201895230Hemel-en-Aarde Ridge34916.5+20-282120
Crystallum Mabalel Pinot Noir, 2018, 349 kr, +
Crystallum Mabalel Pinot Noir201895187Overberg34917+20-282.3360
Australien
Murdoch Hills Pinot Meunier, 2018, 269 kr, +
Murdoch Hills Pinot Meunier201892630Adelaide Hills26915.5+19-232360
Grosset Wines, Gaia, 2016, 369 kr, +
Grosset Wines, Gaia201695842Clare Valley36917+20-323240
d'Arenberg, Dead Arm Shiraz, 2016, 379 kr, +
d'Arenberg, Dead Arm Shiraz201690127McLaren Vale37916.5+21-3232400
USA
Kunin Wines, Papestar Red, 2016, 279 kr, +
Kunin Wines, Papestar Red201692471Santa Barbara County27915.5+19-2621440
Ojai Vineyards Santa Barbara County Syrah, 2017, 299 kr, +
Ojai Vineyards Santa Barbara County Syrah201790081Santa Barbara County29915.8+20-302.3600
Seghesio Family Vineyards, Cortina Zinfandel, 2016, 389 kr, +
Seghesio Family Vineyards, Cortina Zinfandel201692472Dry Creek Valley, Sonoma38917+20-323960

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Gå direkt till: recension tillfälliga vita viner 4 oktober 2019.

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER

Lämna ett svar