Laddar annons
Recension vita & mousserande viner | Lansering 12e oktober
10 Oct, 2021

Recension vita & mousserande viner | Lansering 12e oktober

Vi har en liten lansering att se fram emot. Trots få viner bjuder släppet på ett klockrent fynd och riktigt prisvärda viner.

Tillfälliga viner Systembolaget 12 okt. Ett mousserande vin från Sydafrika för lite pengar presterar bättre än många budgetchampagner. Missa inte heller den solklara fyndmarkeringen av Fritz Haags klingande rena Riesling Spätlese.

Ett sent provat vin som inte hann få plats i texten nedan men som på grund av sin kvalitet vore skamligt att inte nämna är Far Niente Chardonnay från 2019 (95638) för 619 kr. Far Niente har tagit ett "mästerkatten i stövlarna skutt" de senaste åren. Det här skulle kunna vara en Corton-Charlemagne från en bättre producent eller en bättre Meursault men så var det ju inte utan ursprunget skrivs Napa Valley. Tänk köp, goda vänner och drick 21-22. Det här är lysande nu. Varför vänta? (18,5 poäng).

Ett sparsmakat släpp med fina vita och mousserande viner.
» DIREKT TILL RECENSIONEN: RÖDA VINER TILLFÄLLIGA NYHETER 12/10 (publiceras 11/10)

Snabbval

Tillfälliga viner Systembolaget 12 okt

Mousserande vin från Sydafrika

1) Simonsig Cuvée Royale Blanc de Blancs Simonsig Estate 2017 (95048), Stellenbosch, 189 kr

Frisk, öppen, aromatisk och trevlig frukt med äpplen, grapefrukt, ananas, bröd, vita persikor och gräddigt len mousse. Champagnelik med all önskvärd smakprofil och kvalitet på plats. Ytterligare ett imponerande mousserande vin som klarar, och faktiskt utmanövrerar nästan alla budgetchampagner. Det är hög tid att vi börjar ge plats åt den här typen av mousserande viner från områden utanför Champagne.

Vitt vin 12 oktober | Frankrike och Tyskland

2) Meursault Narvaux 2019 (94062), Louis Jadot, 539 kr

Stor doft med vinteräpplen, vit persika, vita päron, grapefrukt, färska mandlar, mineral, sälta, syra, längd och fint integrerade fat. En välgjord Meursault som håller samma höga kvalitativa nivå som årgången innan men med lite rikare, bredare och nötigare frukt.

3) Brauneberger Juffer Riesling Spätlese Grosse Lage VDP 2019 (93008), Mosel, 219 kr

Klingande ren frukt av äpplen, päron, persika, citronzest, svag ton av ananas, mineral, syra, sälta och underbar längd. Ett härligt vin, signerat Fritz Haag, som kombinerar rikt mogen frukt med elegans, sötma och syror som blir till ett utropstecken av renhet och kristallklar klanger. För de som har funderat på hur man får in en klassisk riesling med lite sötma i sin repertoar så är det här den givna startpunkten. Dessutom så långt över ribban till fyndnivå att det seglar in i konkurrensen över ett av årets mest prisvärda viner i det tillfälliga sortimentet. Servera till krabba eller pilgrimsmusslor med asiatisk dressing med sesam och chili.

Vitt vin 12 oktober | Italien och Spanien

4) Il Rocchin di Zerbo Gavi 2020 (94195), 139 kr

Ungt, friskt och rent vin med rik frukt av äpplen, vita blommor, physalis, melon, bra balans, lite sälta och viss syra.

5) Mengoba Las Botas 2017 (93967), 359 kr

Rikt mogen och aromatisk frukt med persika, aprikos, äpplen, hasselnötter, pomelo, grapefrukt och mandlar. Ett vin med mycket karaktär som gränsar till att bli för mycket men den klockrena friskheten och syrastrukturen stramar upp och gör smaken komplex, intressant och förföriskt god. Servera till smörstekt fläskfilé med salvia- och sherrysås.

Tillfälliga viner Systembolaget 12 okt | USA

6) Sandhi Sta Rita Hills Chardonnay 2019 (93924), Santa Rita Hills, 325 kr

Ungt och friskt med vita päron, vita persikor, äpplen, mandlar, saltstänkta våta stenar, mineral, syra och snyggt balanserad ek. En välgjord och elegant chardonnay från Kalifornien.

TABELL - tillfälliga mousserande och vita viner 12 okt

[drinklist id="96517"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar