Laddar annons
Recept Toast Skagen
24 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recept Toast Skagen

Rotari Blanc de Blancs är ett mousserande vin gjort enbart på chardonnay. Servera det till den klassiska förrätten Toast Skagen och hämta hem folkets jubel.

RECEPT | Toast Skagen

4 portioner
En riktig klassiker, vars upphovsman är Tore Wretman. Det här är en rätt som alltid uppskattas så varför krångla till det.

½ kg färska räkor, skalade
1 knippe dill, finhackad men spar fyra fina kvistar
2-3 msk majonnäs
1 dl gräddfil
1 citron
Salt och peppar
4 skivor formfranska eller liknande
Smör att bre med eller smörsteka brödet i

Gör så här:

Skala och skär räkorna i mindre bitar. Finhacka dillen. Blanda räkor, dill, majonnäs, gräddfil och saften från en halv citron av citronen. Smaka av med salt och peppar.
Stek brödskivorna eller rosta och smöra dem. Lägg skagenröran på brödet, dekorera gärna med löjrom eller annan rom och dillkvist. Lägg en citronklyfta bredvid. Slå upp ett glas bubbel och njut!

Vin till Toast Skagen

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2009 (77152), Mezzacorona, Trento, Italien, 129 kr

Till det här mousserande vinet används enbart chardonnaydruvor och enbart druvorna med högst kvalitet. Vinet vilar på sin jästfällning i 36 månader innan det degorgeras. Klart att dricka nu men kan även lagras upp till fem år. Vinet börjar säljas den 1 september.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Färgen är gul och doften brödig. Smaken som är torr, medel/fyllig, är lika brödig som fruktig av mogna äpplen, generösa gula noter och balanserad syra plus en knivsudd mineral. Otroligt läckert mousserande vin med årgångsbeteckning och som därmed fått extra nyanser av en del utvecklade smaknoter.


Vinöst vetande

När vinet legat klart på jästfällningen i flaskan är flaskan vänd upp och ner. Fällningen har samlats intill korken. Man fryser då ner jästfällningen, vänder flaskan, öppnar den och ”isklumpen”, det vill säga jästfällningen, skjuts ut av trycket i flaskan. Detta kallas degorgering. Mer vin fylls på och oftast en mindre eller större mängd socker, beroende på vilken typ av vin man producerar. Därefter försluts flaskan med kork och grimma och vinet får vila ytterligare ett antal månader innan det släpps ut på marknaden.

Fler goda tips:

Mer tilltugg till bubbel hittar du här

Filodegsinbakad ost till mousserande. Mums!