Laddar annons
Riedlin Brillant - tyskt druvdestillat av klass
20 Dec, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Riedlin Brillant - tyskt druvdestillat av klass

Riedlin Brillant - tyskt druvdestillat som kan stå bredvid vilken supergrappa som helst, utan att behöva skämmas!

Riedlin Brillant tyskt druvdestillat. I slutet på augusti var det vinmakande paret Sybille och Markus Kuntz-Riedlin från Mosel några av de första ”icke-virtuella” vinmakarna att besöka Sverige ”på riktigt” efter den första vågen av Coronaepedimin. Förutom att det vinmakande paret höll i en mycket givande provning fanns det några överraskningar där vi nu fokuserar på en av dessa.

De flesta klassiska vinproducerande regioner har någon form av destillat. I Italien heter det grappa, i Frankrike marc, i Spanien orujo. I Tyskland då? Jo, där finns Trester och självklart gör Kuntz en Trester, men inte alls lika självklart gör man också en Weinhefebrand. I ett krångligt tyskt regelverk finns några urgamla rader som styr hur man ärver rätten att destillera. Markus Riedlins familj har denna arvsrätt och man har hållit traditionen vid liv.

En Trester är ett destillat av pressrester, Weinhefenbrand är ett destillat av jästfällningen som blir kvar efter jäsningsprocessen. En helt egen kategori av spritdryck och betydligt mer svårarbetat och tidskrävande arbete än att göra en Trester.

Efter vinifikationen på Weingut Riedlin i Baden tar man tillvara jästfällningen och destillerar detta i en gammal kopparpanna. Markus pappa är ”hövding” för detta extremt tidskrävande arbete som man enbart klarar av att göra när man har tillräckligt mycket jästrester. 2013 är den årgång man nu har på marknaden. 1 700 kg jästfällning förberedddes för destillation. Efter 8 dagar framför pannan och två destilleringar var pappa Riedlin klar med processen. Resultatet blev 154 liter vilket räckte till 200 flaskor.

Vinbanken-recension-Riedlin Brillant - tyskt druvdestillat av klass

Recension druvdestillat från Weingut Riedlin

1. Riedlin Brillant 2013 (20232), 899 kronor, för 700 ml, 19,5 poäng ++

Jag har inte provat många eller varit speciellt intresserad av destillat tidigare, men detta är värt uppmärksamhet som den renaste sprit jag har stoppat näsan i. Försiktiga, supereleganta, rena aromer av päron, aprikos, apelsin- och limeskal samt mint svävar på ett diskret sätt upp ur glaset. Spriten är kliniskt fri från alla orenheter. Ett klockrent destillat som bjuder på en fullkomligt ren alptoppsklang aromer.

Och vad passar det till? Antingen gör man som med en grappa; serverar den ”rent” efter maten, men jag kan också se hur det passar till efterrätter som pajer med päron, äpplen, aprikoser eller blåbär. Antagligen också till vällagrade ostar och till grön- och blåmögelostar.

Att en inköpare på Systembolaget har vädrat fram detta och dessutom har sett till att vi har fått det till Sverige är bara att tacka för. Idag finns det whiskybuteljeringar som betingar vansinniga priser utan att egentligen vara speciellt imponerande hantverk. Det här är ett riktigt hantverk och det märks.

Det finns några spridda flaskor kvar och de är väl värda de 899 kronorna – mycket pengar, men inte dyrt!

FAKTA: Weingut Sibylle Kuntz och Weingut Riedlin importeras av Divine.