Laddar annons
Vin till nyårsmiddagen - tips på tio viner
28 Dec, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till nyårsmiddagen - tips på tio viner

Letar du efter vin till nyårsmiddagen - Vinbanken har plockat fram fem vita viner och fem röda i olika prisklasser. Alla vinerna har lanserats i tillfälliga sortimentet och finns kvar i flera butiker, några av dem finns dessutom kvar i webbsaldot vilket gör att du kan beställa dem till din lokala butik, vilket inte brukar ta mer än några dagar.

Som alltid när det gäller viner i det tillfälliga sortimentet är det bra att kolla av vilka Systembolagsbutiker som har vinerna. Samtliga tio viner är bland de bästa i sin kategori som lanserats under hösten. Oavsett om det är till nyår eller att annat tillfälle är det här väldigt bra vinval. Har ni två viner som passar till samma rätt och funderar på vilken ordning ni ska servera vinerna i? Var inte rädda för att ställa två glas framför varje kuvert och servera båda samtidigt. Sedan kan ni tillsammans fundera över vilket vin som passade bäst. Med andra ord kan ni här nedan hitta en hel del vin som passar till nyårsmiddagen.

Årets stora vinfynd 2022 - topplista

Vitt vin till nyårsmiddagen

Vin till nyårsmiddagen

Mullineux Old Vines White 2021 (96135), Sydafrika, Swartland, 199 kr

Ungt friskt och stramt med rikt mogen frukt av gröna äpplen, grapefrukt, vita blommor, kalk, energi, sagolik balans, klockren syra, lätt sälta och en ekhantering som landar på 110 procentig träffsäkerhet. Svårslagen prisvärdhet och jag bävar redan nu för dagen då korken glider ur sista flaskan. Passar till det mesta från vit fisk till ljust kött men ekfattonerna i det här vinet gör att det inte passar till färsk hummer eller räkor.

Stella Bella

Stella Bella Chardonnay 2021 (94005), Australien, Stella Bella Wines, Margaret River, 179 kr

Ungt och friskt med massor av citron, lime, gröna äpplen, kryddor, örter och välanpassade fat. Stram eftersmak med energi och intensitet, snygga syror, mineraler, citrusskaltoner, havssälta och balans. Årgången innan är slut i källaren och som jag väntat på detta! Lika bra som tidigare år men lite stramare och vinet skulle nog gärna vänta till nästa sommar men första flaskan öppnas till helgen. Lax med parmesantäcke, lätt krossad potatis, olivolja på det och in i ugnen. Också detta vin har tydiga ekfat och är därför inte bästa valet till skaldjur som färsk hummer och färska räkor. Däremot lysande till en risotto med saffran och scampi.

Bergström

Bergström Winery Old Stones Chardonnay 2020 (92537), Oregon, Willamette Valley, 259 kr

Ung och välfylld chardonnay från Oregon med gula äpplen, persika, mandlar, nötter citrus, kryddor, och fat. Välbalanserat och välkomponerat med både elegans och kraft som mynnar ut i balans. Faten är lagom och så även priset. Återigen ett vin som passar till det mesta från vit fisk till ljust kött men ekfattonerna i det här vinet gör att det inte passar till färsk hummer eller räkor.

Vin till nyårsmiddagen

1583 Albariño de Fefiñanes 2021 (90103), Spanien, Rías Baixas, 229 kr

Ung, frisk och lite rund albariño med äpplen, citrus, melon, grapefrukt, mandlar bra längd, mineraler och ursprungstypisk bra syra. Lysande till allt från skaldjur till vit fisk med vitvinssås.

Albamar

Albamar Albariño 2021 (90133), Spanien, Rías Baixas, 189 kr

Stramt och piggt med krossad sten rökiga mineraler, äpplen, citrus, blommor, vitpeppar och en underbart balanserad eftersmak med energi, syra och sälta. Albamar med vinmakaren Xurxu Alba i spetsen hör till eliten i Rías Baixas. Albamar Albariño är deras instegsvin som varje gång det lanseras är långt förbi kravet för fyndstatus – så även denna gång. Prova till hummersoppa.

Röda viner till nyårsmiddagen

Bressy

Domaine Bressy Masson Rasteau 2021 (93195), Frankrike, Château de Vaudieu, 189 kr

Djup och kraft i kryddig rhônestil med björnbär, mörka körsbär, vildhallon, svarta oliver och choklad. Lång rik smak med lakrits, mörk choklad, lagerblad och aromatiska kryddor. Svårt att inte gilla både vinet och prislappen. Passar ugnsbakad oxfilé, hasselbackspotatis och svampsås.

Vin till nyårsmiddagen

Château La Négly La Falaise 2020 (90530), Frankrike, 239 kr

Ung varmt mogen frukt med violer, björnbär, hallon, lavendel, svartpeppar och örter. Fylligt och smakrikt med mörk frukt, plommon, lakrits, mörk choklad, plommon och kaffe. Ett underbart koncentrerat vin med GSM-blandning (grenache, syrah och mourvedre), där syrah utgör den största delen. Lysande vin för pengarna men det skadar inte med något års vila.

La Spinetta

La spinetta langhe Nebbiolo 2020 (90219), Italien, Piemonte, 229 kr

Ung och varmt mogen frukt med körsbär, svart te, blodgrape, tranbär och granatäpplen. Bra, tät frukt med eleganta körsbärssyror, mineraler och lite kantiga tanniner. Liksom tidigare årgångar är detta en bra och pålitlig Langhe Nebbiolo från Spinetta. Servera till ugnsbakad fläskfilé med råraka och konjaksås.

Vin till nyårsmiddagen

Ata Rangi Pinot Noir 2019 (95010), Nya Zeeland, Marlborough, 469 kr

Djup och varmt moget vin med tillgänglig mörk frukt av vildhallon, jordgubbar, björnbär, nypon och fat. Underbart tät och charmig smak med plommon, skogsbär, asiatiska kryddor och fina körsbärssyror. En smått lysande pinot noir från Nya Zeeland. Visserligen kräver denna juvel lite luft och egentligen en del tid i källaren men öppna och dekantera i god tid och drick i stora bourgognekupor så kommer den att öppna sig och visa mycket av sin potential.

Rodge

Geyserville 2020 (92112), Kalifornien, Alexander Valley, Ridge Vineyards, 449 kr

Ungt med violer, björnbär, mörka körsbär, pomerans, asiatisk kryddblandning, lagerblad och fat. Smakrikt och spännande med energi, komplexitet och toner av nougat, piptobak, blommor och kaffe. Det här är nog inte den kraftigaste årgången av Geyserville men det kan mycket väl vara den mest spännande. Vinet har lager på lager av smaker och aromer och en komplexare struktur än jag tror mig ha hittat i en Geyserville tidigare. Ett störthäftigt vin som passar till ugnstekt lamm med potatisgratäng och pepparsås.

Om ni dessutom vill skapa er egna lyxiga nyårsmeny så kan ni följa Adrian Cederlunds olika rätter som han lagar inför firandet. Även där delar vi med oss av vin som passar bra till nyårsmiddagen och som ni kan köpa i Systembolagets butiker. Här hittar ni hans senaste recept inför nyår.