Laddar annons
7 Mar, 2013

Röda viner, i högt och lågt pris med spännande druvjämförelse

Berätta vilka druvsorterna är och jag ska säga dig vilken smak vinet har. Dessvärre är det långt ifrån bara druvkarakteristik som påverkar vinsmak och att hitta en enda förklaringsformel för alla världens viner är såklart omöjligt. Om innehållet är en blandning olika sorter, dessutom vin i olika prisnivå kan skillnaden dem emellan vara påfallande. Veckans tips är röda viner för fest respektive mer återhållsam plånbok, men gemensamt har de druvan cabernet sauvignon. Sorten som har påfallande tydlig arom av svarta vinbär.

Fest
Penfolds Bin 389 Cabernet Shiraz 2010 (99287), Australien, 379 kr (nytt vin 1 mars 2013 med synnerligen bra lagringspotential. Idag finns 90  flaskor kvar i Malmö!)
Vanligtvis en blandning av 51 procent cabernet sauvignon, 41 procent shiraz.
Fyllig. Mörk frukt, plommon och fikon, juste kryddighet, insl<g av örter och mycket mineral. Härligt parfymerad.Störtskön! Läcker. Vin att spara förutsatt att du inte dricker nu.
Betyg: 4+

Vardag + Prova också:
Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 2012 (2073), Sydafrika, 76 kr
Okej, det är inte exakt samma druvsammansättning som i vin ovan men bra nära. Org de Rac är ett EKO-klassat vin som smakar generös fruktig och av söta bär, vinet är kryddigt och det finns en sötrökig ton i eftersmaken. Perfekt såklart till "fredá", till grytor och husman med rotfrukter.
Betyg: 3

Fest
Sondraia 2008 (98104), Poggio al Tesoro, Italien, 279 kr
Druvor: 65% cabernet sauvignon, 25% merlot, 10% cabernet franc. (en s k Bordeauxblend vad gäller sammansättning sorter)
Bolgherivinet smakar medel/fylligt av mörk frukt, plommon och mogna körsbär. Det finns inslag av lakrits, kakao och örter. Fat. Balanserad och nyanserad. Fint s k finvin!
Betyg: 4

Vardag + Prova också:
Kleine Zalze Cabernet Merlot Blend (2087), Sydafrika, 79 kr
Druvsammansättningen är nästan, nåja återigen nära i a f, densamma men ursprung och kvalitetsambition andra. Pris är därmed moderat.
Lite rökig smak med mörk frukt, örter och lakritston. Trevlig.
Betyg: 3+

Att årgång påverkar smak är alla överens om men huruvida klimat, väderfenomen, uppbindningsmetod, kloner, ålder på vinstockarna, jord och markförhållanden, skötsel av vingården, vinifikation, ekonomi och personligt engagemang påverkar vinsmak kan diskuteras i det oändliga. Av den anledningen är s k vertikalprovningar, när man provar ett vin av flera årgångar, mycket spännande och en strålande möjlighet att upptäcka vad bara "väder" kan göra för skillnad.