Rött vin i tillfälligt sortiment - 26 januari
![Christian Stojkovic](https://img.32b23e.net/vinbanken/7a83c5da7f7d0261f193a0e4a0d2d80e.jpg?w=24&h=24&c=1)
Lansering av röda viner i tillfälligt sortiment 2 februari är återigen en bra lansering. Bra spridning av olika smaktyper och hög generell nivå präglar lanseringen.
Letar vi fynd får vi nöja oss med Parajes från Bierzo men Calice och Avondale är inte långt ifrån. För de som inte har knökfullt på nebbiolohyllan är både Ratti Marcecnasco och Massimo Rivetti Barbaresco måsten men missa inte heller Piedrassassi Syrah. All information om de röda vinerna som lanseras i tillfälligt sortiment 2 februari hittar du under respektive vin.
Ratti Barolo Marcenasco 2019
Massimo Rivetti Barbaresco Riserva Serraboella 2016
Lätt aromatiskt med vildhallon, plommon, tranbär, blyerts, körvel, oregano och fat. Karaktärsfull smak med mörkröd, koncentrerad frukt av torkade körsbär, läder, mineraler och torkade örter. Välbalanserat, bra och mycket prisvärt. Gjort på huvudsakligen mencia och en del andra druvsorter.
2400 flaskor.
Friskt och lätt med druvtypisk rödbärigt spänstig energi med smultron, tranbär, blodapelsin, lagerblad, nypon, lite rökiga nyanser från fat, bra balans och eleganta körsbärssyror. Tysk pinot tar stormsteg och det här är verkligen bra men priskurvan pekar ganska brant uppåt.
Drick 24-29.
600 flaskor.
Ungt och spänstigt friskt med mörkt rödbärig pepprig frukt av björnbär, vinbär,körsbär, rosor, charkuterier och lingonsyror. Gjort på 100% négrette.
Drick 24-26.
4 200 flaskor
Härligt laddat med parfymerad mörkt rödbärig frukt med rosenblad, nypon, jordgubbar, torkade körsbär, söta kryddor, superbalans, underbart djup, koncentration, intensitet och en antydan till charmigt begynnande mognad. Om vi skulle utlysa en nebbiolotävling i den här lanseringen så hamnar i alla fall charmpokalen hos Massimo Rivetti.
Drick 24-35.
1 200 flaskor.
Barolo i den djupare och lite mer koncentrerade nebbiolostilen med mörkt rödbärig frukt av bigarråer, tobak, tranbär, tjära, mynta, anis och fat. Väldigt bra och väldigt lovande men även om rejäl luftning öppnar många av dörrarna är detta fortfarande lite slutet och blir ännu bättre efter några års vila.
Drick 26-36.
900 flaskor.
Aromatiskt med rosor, körsbär, tranbär, läder, torv, tjära, blodapelsin, pomerans och mineraler. Lite stramt och otillgängligt men allt och lite till finns där – framtidsspaningen är att det här kommer att bli LYSANDE men flera års väntan krävs men missa inte denna!
Drick 26-34.
9 900 flaskor
Aromatiskt med violer, bigarråer, plommon, björnbär, salvia, lagerblad och rikt laddad smak med rökiga mineraler, pomerans, söt lakrits och livliga körsbärssyror. Det här är lika ovanligt som roligt: en smakrik och rustikt stabil aglianico till ett mycket bra pris.
Drick 24-27.
3 600 flaskor.
Upphovsmannen bakom Piedrasassi är Sachi Moorman som också är en av två frontfigurer bakom Sandhi Wines och Domaine de la Côte i Kalifornien och Evening Land Vineyards i Oregon. I en extremt kondenserad beskrivning är Saachi extremt kunnig, experimentvillig och dessutom en trollbindande duktig på att förmedla sin kunskap. I Piedrasassi är druvan i fokus syrah: karaktärsfull, kraftfull syrah i små volymer i en mycket ren och elegant skepnad där både druvkaraktär och ursprung är tydliga. I PS Syrah hittar vi massor med mörkröda mogna bär som björnbär, bigarråer, violer, charkuterier, lakrits, nejlika och fat. I bakgrunden smyger en arom av hickory och barbecuerök in. Luftning krävs. Helst några år i vila men det kan bli svårt.
Drick 24-30.
600 flaskor
Aromatiskt och mörkbärigt med violer, mynta, björnbär, kaffe, och lätt rostade fat. Koncentrerad eftersmak med plommon, svarta vinbär, bra balans och fina syror. Ett välgjort och prisvärt vin i en fyllig men ändå elegant stil från Bodegas Patagónicas egendom Tapiz i Luján de Cuyo. Gjort på 36% malbec, 26% cabernet sauvignon, 16% merlot, 14% cabernet franc och 8% petit verdot.
Drick 24-29.
5 400 flaskor
Rik och välpackad cabernet från Argentina med mörk frukt av plommon, bigarråer, ceder, örter, choklad, kaffe, fat och en antydan av grillkol. Fylligt, rustikt och smakrikt.
Drick 24-28.
11 400 flaskor.
Stor doft med varmt mogen frukt av björnbär, svarta vinbär, plommon, enbär, kryddor och fat. Rik och koncentrerad smak med mörka körsbär, svartpeppar, läder, tobak, choklad, bra balans och en lång mörkbärig eftersmak. En smakrik, karaktärsfull och prisvärd bordeauxblandning med begynnande mognadsdrag. Gjort på cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, merlot och petit verdot. Idealiskt alternativ till vårens grillning.
Drick 24-29.
4 800 flaskor